Kukurica: 3 dôvody, prečo je naozaj zdravá
Kukurica bola dlho považovaná za zeleninu, ktorú by sme mali jesť len striedmo, alebo by sme sa jej podľa nadšencov nízkokalorických diét mali dokonca úplne vyhýbať. No vedeli ste, že kukurica je skutočne veľmi dobrá pre vaše zdravie?
Obsahuje zdravú dávku vitamínov skupiny B, horčík, fosfor, a je plná antioxidantov. Tiež je považovaná za prirodzený spôsob, ako zlepšiť zdravú črevnú flóru, čo má zásadný význam pre prevenciu chronického zápalu.
Tu sú tri dobré dôvody, prečo by ste mali začleniť viac čerstvej kukurice (alebo popcornu) do svojho jedálnička:
1. Kukurica je vynikajúcim zdrojom antioxidantov
Kukurica je plná fytonutrientov, ktoré sú zdrojom početných antioxidantov, ktoré zahŕňajú:
- antokyány
- beta-karotén
- kyselina kávová
- kyselina kumarová
- kyselina ferulová
- luteín
- kyselina syringová
- kyselina vanilínová
- kyselina protokatechová
- zeaxantín
Čo je obzvlášť zaujímavé a jedinečné pre kukuricu, je skutočnosť, že na rozdiel od mnohých iných potravín s vysokým obsahom antioxidantov, varenie kukurice v skutočnosti zvyšuje množstvo antioxidantov. Štúdia v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry zistila, že varenie kukurice cukrovej zvýšilo antioxidačnú aktivitu až o 44 percent.
Zvlášť zaujímavé sú fytonutrienty, známe ako antokyány, ktoré sa nachádzajú vo fialovej kukurici. Tie dokážu odstrániť voľné radikály, ktoré spôsobujú rakovinu.
2. Kukurica je bohatým zdrojom vitamínov B tiamínu a niacínu
Tiamín (vitamín B1) je jeden z B vitamínov, ktoré sú rozpustné vo vode. Pomáha premeniť sacharidy na energiu, najmä pre mozog a nervový systém. Tiež pomáha telu s vedením nervových signálov, a je rozhodujúci pre kognitívne funkcie.
Čítajte: B vitamíny: Pre krásu, energiu, zdravie a psychickú pohodu
Niacín, tiež známy ako vitamín B3, je ďalší vitamín B, ktorý prevádza sacharidy na energiu. Je tiež nevyhnutný pre zdravý tráviaci systém, zdravú kožu a funkciu nervov.
3. Kukurica bojuje proti anémii
Chudokrvnosť z nedostatku železa je veľmi bežný stav, v ktorom telo nemá dostatok železa pre svoje červené krvinky. Hlavné príznaky anémie z nedostatku železa sú:
- Únava
- Závraty
- Dýchavičnosť
- Bolesť hlavy
- Bledá koža
Avšak dobrou správou je, že anémii sa dá veľmi ľahko predchádzať a liečiť. Jedzte pravidelne potraviny bohaté na železo, a tým predídete anémii. Ak už máte tento druh ochorenia, potom konzumujte potraviny bohaté na železo a utlmte to v zárodku.
Čítajte: Anémia: 7 potravín, ktoré s ňou bojujú
Väčšina ľudí myslí na mäso, keď sa hovorí o potravinách bohatých na železo, ale existuje mnoho ďalších zdrojov, a kukurica je jedným z nich.
Popcorn je tiež skvelý spôsob, ako získať živiny. Obsahuje polyfenoly, ktoré pomáhajú odstrániť voľné radikály.
Pozrite si: Vyrobte si domáci popcorn
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.