Kukurica: 3 dôvody, prečo je naozaj zdravá

Kukurica bola dlho považovaná za zeleninu, ktorú by sme mali jesť len striedmo, alebo by sme sa jej podľa nadšencov nízkokalorických diét mali dokonca úplne vyhýbať. No vedeli ste, že kukurica je skutočne veľmi dobrá pre vaše zdravie?
Obsahuje zdravú dávku vitamínov skupiny B, horčík, fosfor, a je plná antioxidantov. Tiež je považovaná za prirodzený spôsob, ako zlepšiť zdravú črevnú flóru, čo má zásadný význam pre prevenciu chronického zápalu.
Tu sú tri dobré dôvody, prečo by ste mali začleniť viac čerstvej kukurice (alebo popcornu) do svojho jedálnička:
1. Kukurica je vynikajúcim zdrojom antioxidantov
Kukurica je plná fytonutrientov, ktoré sú zdrojom početných antioxidantov, ktoré zahŕňajú:
- antokyány
- beta-karotén
- kyselina kávová
- kyselina kumarová
- kyselina ferulová
- luteín
- kyselina syringová
- kyselina vanilínová
- kyselina protokatechová
- zeaxantín
Čo je obzvlášť zaujímavé a jedinečné pre kukuricu, je skutočnosť, že na rozdiel od mnohých iných potravín s vysokým obsahom antioxidantov, varenie kukurice v skutočnosti zvyšuje množstvo antioxidantov. Štúdia v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry zistila, že varenie kukurice cukrovej zvýšilo antioxidačnú aktivitu až o 44 percent.
Zvlášť zaujímavé sú fytonutrienty, známe ako antokyány, ktoré sa nachádzajú vo fialovej kukurici. Tie dokážu odstrániť voľné radikály, ktoré spôsobujú rakovinu.
2. Kukurica je bohatým zdrojom vitamínov B tiamínu a niacínu
Tiamín (vitamín B1) je jeden z B vitamínov, ktoré sú rozpustné vo vode. Pomáha premeniť sacharidy na energiu, najmä pre mozog a nervový systém. Tiež pomáha telu s vedením nervových signálov, a je rozhodujúci pre kognitívne funkcie.
Čítajte: B vitamíny: Pre krásu, energiu, zdravie a psychickú pohodu
Niacín, tiež známy ako vitamín B3, je ďalší vitamín B, ktorý prevádza sacharidy na energiu. Je tiež nevyhnutný pre zdravý tráviaci systém, zdravú kožu a funkciu nervov.
3. Kukurica bojuje proti anémii
Chudokrvnosť z nedostatku železa je veľmi bežný stav, v ktorom telo nemá dostatok železa pre svoje červené krvinky. Hlavné príznaky anémie z nedostatku železa sú:
- Únava
- Závraty
- Dýchavičnosť
- Bolesť hlavy
- Bledá koža
Avšak dobrou správou je, že anémii sa dá veľmi ľahko predchádzať a liečiť. Jedzte pravidelne potraviny bohaté na železo, a tým predídete anémii. Ak už máte tento druh ochorenia, potom konzumujte potraviny bohaté na železo a utlmte to v zárodku.
Čítajte: Anémia: 7 potravín, ktoré s ňou bojujú
Väčšina ľudí myslí na mäso, keď sa hovorí o potravinách bohatých na železo, ale existuje mnoho ďalších zdrojov, a kukurica je jedným z nich.
Popcorn je tiež skvelý spôsob, ako získať živiny. Obsahuje polyfenoly, ktoré pomáhajú odstrániť voľné radikály.
Pozrite si: Vyrobte si domáci popcorn

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.