Sedem fermentovaných potravín proti depresii a úzkosti
Fermentované potraviny sú tie, ktoré prešli istou chemickou zmenou, a mnoho z nich má neuveriteľné výhody pre zdravie.
Najviac široko uznávaná fermentovaná potravina je pravdepodobne pivo! Je ukážkovým príkladom fermentovania konverziou cukrov na etanol, z čoho vzniká alkoholický nápoj. Víno a cider sú ďalšie príklady. Napriek ich popularite, tieto typy fermentovaných potravín sú len špičkou ľadovca.
Čítajte: 20 dôvodov, prečo piť pivo
Vedci na College of William and Mary a University of Maryland vykonali štúdiu na viac ako 700 študentských dobrovoľníkov. Tí museli vyplniť podrobné dotazníky o ich osobnostných rysoch, správaní, strave, a úrovni sociálnej úzkosti. Výskumníci analyzovali ich odpovede a hľadali základné vzory. Cvičenie, väčší príjem ovocia a zeleniny, a viac probiotických potravín výrazne znížili príznaky úzkosti u tých, ktorí nimi trpeli.
Výhody fermentovaných potravín
Okrem zdravotných, majú fermentované potraviny aj mnoho praktických výhod. Tvorba fermentovaných potravín a nápojov je lacná a jednoduchá. Dodávajú chuť obyčajným pokrmom. Fermentovanie je tiež ideálny spôsob uchovania potravín zo záhrady, ako je kapusta, uhorky, repa či mrkva. Fermentované potraviny sa dajú niekoľko mesiacov skladovať vo vzduchotesnej nádobe a v chlade. Sú bohaté na živiny - na rozdiel od konzervovaných potravín, ktoré stratili väčšinu svojich živín v procese konzervovania.
Tradícia fermentovaných potravín
Je preukázané, že fermentácia bola praktizovaná viac ako 8000 rokov. Ľudská strava mala kedysi prirodzene oveľa väčšie množstvo probiotík a enzýmov. Ale s príchodom antibiotík a pasterizácie vnikla u mnohých nerovnováha baktérií a rôzne zdravotné komplikácie, ktoré prichádzajú s touto nerovnováhou. V dnešnom svete potrebujeme viac probiotík v našej strave a často si ich musíme dopĺňať tabletkami, pretože v jedle je ich dnes málo.
7 fermentovaných potravín, ktoré bojujú proti depresii a úzkosti
Kefír
Kefír je vynikajúci mliečny nápoj, ktorý si môžete vytvoriť pridaním kefírových zŕn do mlieka. Zrná sú vlastne kolónie kvasiniek a baktérií, ktoré vyzerajú ako zhluky varenej ryže. Nápoj si vyrobíte pridaním 100g kefírových zŕn do 1 litra mlieka. Po 12 hodinách by mal byť kefír hotový.
Kyslá kapusta
Kyslá kapusta vzniká vďaka baktériám mliečneho kvasenia. Má nízky obsah kalórií, vysoký obsah minerálnych látok a vitamínov, vrátane vápnika, horčíka, vitamínu K, C a B. Poskytuje probiotiká vo forme laktobacilov.
Jogurt
Jogurt bol používaný po stáročia na liečbu črevných ťažkostí a hnačky. Obyčajný jogurt (nie nízkotučný), obsahuje látku podobnú hormónu, zvanú prostaglandín E2, ktorý môže pôsobiť ako prevencia proti vredom.
Tempeh
Kyslý sójový produkt pochádzajúci z Indonézie. Môže sa pochváliť vysokým obsahom bielkovín, vitamínu B12 (v závislosti na príprave) a vlákniny. Fermentácia redukuje zlúčeniny spojené s plynatosťou a zlým trávením. Fermentácia tiež robí sójové minerály lepšie stráviteľné v tele.
Kimči
Kórejská fermentované zelenina obsahuje hlavne kapustu Napa, ale môže tiež zahŕňať reďkovky, uhorky alebo pór. Príprava Kimči zahŕňa aj cesnak, chilli a cibuľu, čo robí jedlo veľmi pikantné. Má málo kalórií, vysokým obsah vlákniny a mnoho vitamínov a minerálov, vrátane železa, vápnika, vitamínov A a B. Poskytuje probiotíká vo forme laktobacilov.
Miso
Fermentovaná pasta vyrobená z jačmeňa, ryže alebo sójových bôbov, ktorá pridáva krásnu umami chuť do jedla. Je veľmi silná, takže sa musí pridávať opatrne, čo je dobré, pretože má tiež vysoký obsah sodíka.
Kombucha
Kombucha je kyslý čaj čiernej alebo zelenej farby. Nápoj je často ochutený bylinkami a ovocím. Pri fermentácii vzniká malé množstvo alkoholu, zvyčajne menej ako 0,5 percenta. Avšak, niektoré nápoje kombucha obsahujú až do 2 alebo 3 percent alkoholu.
Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup
Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.
Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky
Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári
Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.
Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!
Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.
Tvar vášho srdca môže signalizovať zdravotné problémy v budúcnosti
Niektoré srdcia sú okrúhle, iné podlhovastejšie a ako sa ukázalo, tieto rozdiely nie sú zanedbateľné.