• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 25.4.2025Meniny má Marek
12°Bratislava

Emulgátory – na niektoré si musíme dať pozor, iné nám môžu prospievať

  • 20:08 10.07.2015
  • Bratislava
Emulgátory – na niektoré si musíme dať pozor, iné nám môžu prospievať

„Éčkam“ sa pri nákupe potravín len tak ľahko nevyhneme. Veľa z nás ich akceptovalo a prestali sme si ich podiel v potravinách všímať. Niektorým z nich by sme ale mali venovať zvýšenú pozornosť, a to nielen kvôli ich negatívnym, ale aj pozitívnym účinkom, ktoré majú na naše zdravie.

Emulgátory sú látky, ktoré dokážu spájať pôvodné nezlúčiteľné zložky do jednej, napríklad vodu a olej. Pre potravinársky priemysel sú masovo využívanými látkami, ktoré dnes nájdeme prakticky v každej potravine.

Pred tým, než nastúpila éra prídavných látok, potraviny mali krátku trvanlivosť a často nemali výraznú chuť alebo farbu – teda chýbali im atribúty, ktoré dnes spotrebiteľov najviac upútajú.

Do kategórie prídavných látok (emulgátorov) spadajú:

  • Umelé sladidlá
  • Konzervačné látky
  • Príchute a arómy
  • Stabilizátory
  • Farbivá
  • Stužovadlá a zhusťovadlá

Keďže objem „éčok“ v potravinách podlieha kontrole, ich konzumácia by na naše zdravie nemala mať negatívny vplyv. Vo väčšine prípadov to aj platí.

Čítajte: Ako sa prejavuje predávkovanie vitamínmi?

Pri niektorých zložkách by sme ale mali zvýšiť pozornosť, pretože sa objavili rôzne nežiaduce reakcie – napríklad problémy s trávením, astmou, kožné alergie, nespavosť alebo podráždenosť. Niektoré z nich sa dokonca považujú za karcinogénne, preto sú v rôznych krajinách zakázané.

Škodlivé konzervanty a dochucovadlá

Pri konzumácii potravín dávajte pozor hlavne na tieto druhy „éčok“:

Glutamát sodný E621 – dochucovadlo. Nachádza sa v bujónoch a slaných pochutinách.

Aspartam E951 – umelé sladidlo. Najčastejším vedľajším účinkom jeho konzumácie bola bolesť hlavy.

Benzoány E210 až 213 – podľa smerníc niektorých krajín spadajú pod karcinogénne látky.

Dusičnany E249 až 252 – nájdeme ich v mäsitých výrobkoch. S ich konzumáciou by mali byť opatrní najmä alergici.

Siričitany E220 až 228 – najčastejšie ich obsahujú kompóty a zaváraniny. Môžu vyvolať tráviace ťažkosti.

Čítajte: Takto odstránite pesticídy z ovocia a zeleniny

Farbivá

V minulosti sa práve farbivá považovali za zdroj hyperaktivity u detí. Moderné výskumy ale toto tvrdenie nepodporili.

Syntetické farbivá (škodlivé)

Tartrazín E102 – vyskytuje sa v žuvačkách a cukrovinkách.

Azorubín E122 – nájdeme ho v nápojoch, želé a marcipáne. Na jeho konzumáciu by si mali dať pozor najmä alergici, zvlášť ľudia alergickí na aspirín. Môžu vzniknúť kožné reakcie.

Ponceau E124 – najčastejšie sa nachádza v cukrovinkách. Je zakázaný v USA aj v Nórsku, kde ho považujú za karcinogén.

Prírodné a prírodne syntetické farbivá (zdraviu prospešné)

Veľa farbív, ktoré putujú do potravín, majú pôvod v rastlinách. A aj keď sú vyrobené, ich štruktúra je veľmi podobná rastlinám, označujeme ich teda prírodne identické. Patria tu:

  • Kartenoidy E160a
  • Antokyány E163
  • Riboflavín E101
  • Lykopén E160d
  • Farbivo zo šafranu E164 alebo kurkumy E100
Zdroj: Info.sk, DK, webmd.com, schwartzlabs.com, vitalia.cz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.