Emulgátory – na niektoré si musíme dať pozor, iné nám môžu prospievať

„Éčkam“ sa pri nákupe potravín len tak ľahko nevyhneme. Veľa z nás ich akceptovalo a prestali sme si ich podiel v potravinách všímať. Niektorým z nich by sme ale mali venovať zvýšenú pozornosť, a to nielen kvôli ich negatívnym, ale aj pozitívnym účinkom, ktoré majú na naše zdravie.
Emulgátory sú látky, ktoré dokážu spájať pôvodné nezlúčiteľné zložky do jednej, napríklad vodu a olej. Pre potravinársky priemysel sú masovo využívanými látkami, ktoré dnes nájdeme prakticky v každej potravine.
Pred tým, než nastúpila éra prídavných látok, potraviny mali krátku trvanlivosť a často nemali výraznú chuť alebo farbu – teda chýbali im atribúty, ktoré dnes spotrebiteľov najviac upútajú.
Do kategórie prídavných látok (emulgátorov) spadajú:
- Umelé sladidlá
- Konzervačné látky
- Príchute a arómy
- Stabilizátory
- Farbivá
- Stužovadlá a zhusťovadlá
Keďže objem „éčok“ v potravinách podlieha kontrole, ich konzumácia by na naše zdravie nemala mať negatívny vplyv. Vo väčšine prípadov to aj platí.
Čítajte: Ako sa prejavuje predávkovanie vitamínmi?
Pri niektorých zložkách by sme ale mali zvýšiť pozornosť, pretože sa objavili rôzne nežiaduce reakcie – napríklad problémy s trávením, astmou, kožné alergie, nespavosť alebo podráždenosť. Niektoré z nich sa dokonca považujú za karcinogénne, preto sú v rôznych krajinách zakázané.
Škodlivé konzervanty a dochucovadlá
Pri konzumácii potravín dávajte pozor hlavne na tieto druhy „éčok“:
Glutamát sodný E621 – dochucovadlo. Nachádza sa v bujónoch a slaných pochutinách.
Aspartam E951 – umelé sladidlo. Najčastejším vedľajším účinkom jeho konzumácie bola bolesť hlavy.
Benzoány E210 až 213 – podľa smerníc niektorých krajín spadajú pod karcinogénne látky.
Dusičnany E249 až 252 – nájdeme ich v mäsitých výrobkoch. S ich konzumáciou by mali byť opatrní najmä alergici.
Siričitany E220 až 228 – najčastejšie ich obsahujú kompóty a zaváraniny. Môžu vyvolať tráviace ťažkosti.
Čítajte: Takto odstránite pesticídy z ovocia a zeleniny
Farbivá
V minulosti sa práve farbivá považovali za zdroj hyperaktivity u detí. Moderné výskumy ale toto tvrdenie nepodporili.
Syntetické farbivá (škodlivé)
Tartrazín E102 – vyskytuje sa v žuvačkách a cukrovinkách.
Azorubín E122 – nájdeme ho v nápojoch, želé a marcipáne. Na jeho konzumáciu by si mali dať pozor najmä alergici, zvlášť ľudia alergickí na aspirín. Môžu vzniknúť kožné reakcie.
Ponceau E124 – najčastejšie sa nachádza v cukrovinkách. Je zakázaný v USA aj v Nórsku, kde ho považujú za karcinogén.
Prírodné a prírodne syntetické farbivá (zdraviu prospešné)
Veľa farbív, ktoré putujú do potravín, majú pôvod v rastlinách. A aj keď sú vyrobené, ich štruktúra je veľmi podobná rastlinám, označujeme ich teda prírodne identické. Patria tu:
- Kartenoidy E160a
- Antokyány E163
- Riboflavín E101
- Lykopén E160d
- Farbivo zo šafranu E164 alebo kurkumy E100

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.