• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 23.12.2024Meniny má Nadežda
Bratislava

Emulgátory – na niektoré si musíme dať pozor, iné nám môžu prospievať

  • 20:08 10.07.2015
  • Bratislava
Emulgátory – na niektoré si musíme dať pozor, iné nám môžu prospievať

„Éčkam“ sa pri nákupe potravín len tak ľahko nevyhneme. Veľa z nás ich akceptovalo a prestali sme si ich podiel v potravinách všímať. Niektorým z nich by sme ale mali venovať zvýšenú pozornosť, a to nielen kvôli ich negatívnym, ale aj pozitívnym účinkom, ktoré majú na naše zdravie.

Emulgátory sú látky, ktoré dokážu spájať pôvodné nezlúčiteľné zložky do jednej, napríklad vodu a olej. Pre potravinársky priemysel sú masovo využívanými látkami, ktoré dnes nájdeme prakticky v každej potravine.

Pred tým, než nastúpila éra prídavných látok, potraviny mali krátku trvanlivosť a často nemali výraznú chuť alebo farbu – teda chýbali im atribúty, ktoré dnes spotrebiteľov najviac upútajú.

Do kategórie prídavných látok (emulgátorov) spadajú:

  • Umelé sladidlá
  • Konzervačné látky
  • Príchute a arómy
  • Stabilizátory
  • Farbivá
  • Stužovadlá a zhusťovadlá

Keďže objem „éčok“ v potravinách podlieha kontrole, ich konzumácia by na naše zdravie nemala mať negatívny vplyv. Vo väčšine prípadov to aj platí.

Čítajte: Ako sa prejavuje predávkovanie vitamínmi?

Pri niektorých zložkách by sme ale mali zvýšiť pozornosť, pretože sa objavili rôzne nežiaduce reakcie – napríklad problémy s trávením, astmou, kožné alergie, nespavosť alebo podráždenosť. Niektoré z nich sa dokonca považujú za karcinogénne, preto sú v rôznych krajinách zakázané.

Škodlivé konzervanty a dochucovadlá

Pri konzumácii potravín dávajte pozor hlavne na tieto druhy „éčok“:

Glutamát sodný E621 – dochucovadlo. Nachádza sa v bujónoch a slaných pochutinách.

Aspartam E951 – umelé sladidlo. Najčastejším vedľajším účinkom jeho konzumácie bola bolesť hlavy.

Benzoány E210 až 213 – podľa smerníc niektorých krajín spadajú pod karcinogénne látky.

Dusičnany E249 až 252 – nájdeme ich v mäsitých výrobkoch. S ich konzumáciou by mali byť opatrní najmä alergici.

Siričitany E220 až 228 – najčastejšie ich obsahujú kompóty a zaváraniny. Môžu vyvolať tráviace ťažkosti.

Čítajte: Takto odstránite pesticídy z ovocia a zeleniny

Farbivá

V minulosti sa práve farbivá považovali za zdroj hyperaktivity u detí. Moderné výskumy ale toto tvrdenie nepodporili.

Syntetické farbivá (škodlivé)

Tartrazín E102 – vyskytuje sa v žuvačkách a cukrovinkách.

Azorubín E122 – nájdeme ho v nápojoch, želé a marcipáne. Na jeho konzumáciu by si mali dať pozor najmä alergici, zvlášť ľudia alergickí na aspirín. Môžu vzniknúť kožné reakcie.

Ponceau E124 – najčastejšie sa nachádza v cukrovinkách. Je zakázaný v USA aj v Nórsku, kde ho považujú za karcinogén.

Prírodné a prírodne syntetické farbivá (zdraviu prospešné)

Veľa farbív, ktoré putujú do potravín, majú pôvod v rastlinách. A aj keď sú vyrobené, ich štruktúra je veľmi podobná rastlinám, označujeme ich teda prírodne identické. Patria tu:

  • Kartenoidy E160a
  • Antokyány E163
  • Riboflavín E101
  • Lykopén E160d
  • Farbivo zo šafranu E164 alebo kurkumy E100
Zdroj: Info.sk, DK, webmd.com, schwartzlabs.com, vitalia.cz
Najnovšie v kategóriiViac článkov
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

9:38 20.12.2024Zdravie

Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.

Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil

Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil

19:33 19.12.2024Zdravie

Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.

Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval

Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval

18:14 16.12.2024Zdravie

Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.

Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov

Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov

17:33 14.12.2024Zdravie

Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.

Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením

Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením

7:09 14.12.2024Zdravie

Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.