Desať dôvodov, prečo jesť mango
Mango je lahodné tropické sezónne ovocie, ktoré pochádza z indického subkontinentu. Je to nutrične bohaté ovocie s jedinečnou chuťou a vôňou, ktoré podporuje celkové zdravie človeka. Môžeme ho nazývať superovocím.
Kôra mangovníka obsahuje 16-20% tanínu a tiež mangiferín. Pôsobí ako adstringens a mý vplyv na sliznice. Pomáha pri hemoptíze, krvácaní z nosa, hnačke, vredoch, záškrte a reumatizme.
10 úžasných zdravotných výhod manga
Podporuje trávenie
Mango vám poskytne skupinu tráviacich enzýmov, ktoré podporujú schopnosť vášho tela rozkladať jedlo. Existujú určité dôkazy, že tieto enzýmy môžu dokonca znižovať pocit pálenia záhy. Pektín vo vláknine tiež pomáha pri prevencii zápchy.
Znižuje hmotnosť
Surové mango je jedno z najlepších ovocí, keď chcete obmedziť kalórie. Je oveľa lepšie, ako zrelé mango, ktoré obsahuje veľa cukru.
Zdravé srdce
Vitamín C a vláknina v mangu preukázateľne pomáhajú znížiť hladinu LDL (tj. "zlého") cholesterolu, čím sa znižuje riziko srdcových ochorení, infarktu a mŕtvice. Okrem toho, mango obsahuje aj draslík a horčík, ktoré sú zapojené v regulácii krvného tlaku, a udržiavajú ho v zdravých medziach.
Kontroluje kyslosť
Mango je bohaté na kyselinu jablčnú, kyselinu vínnu a stopy kyseliny citrónovej, preto pomáha udržiavať alkalické rezervy v tele a zabraňuje kyslosti.
Lieči anémiu
Ak nemáte dostatok železa vo vašej strave, môžete potom trpieť na anémiu. Budete sa cítiť slabí kvôli nedostatku prívodu kyslíka do vašich orgánov. Je to obzvlášť problém pre ženy po menopauze, ktoré zvyčajne potrebujú vyšší príjem železa. Železo v mangu je vďaka jeho obsahu vitamínu C efektívnejšie absorbované.
Čítajte: Anémia: 7 potravín, ktoré s ňou bojujú
Posilňuje kosti
Nedostatok vitamínu K je spojený so zvýšeným rizikom osteoporózy a zlomenín kostí, predovšetkým preto, že vitamín K podporuje absorpciu vápnika potrebného na udržanie silných kostí. V tomto prípade vám môže pomôcť mango, pretože je plné vitamínu K.
Dobré pre pečeň
Najlepší zdravotný prínos surového manga je, že pomáha liečiť poruchy pečene. Žuvanie kusu zeleného manga zvyšuje sekréciu žlčových kyselín a čistí črevá od bakteriálnych infekcií.
Čítajte: Pečeň: 8 vecí, ktoré ju ničia
Pomáha diabetikom
Je to tiež ďalšie dobré a zdravé ovocie pre diabetikov. Surové mango by malo byť konzumované spoločne s jogurtom alebo ryžou na zníženie hladiny cukru v tele.
Zabraňuje tvorbe obličkových kameňov
Konzumácia potravín s nízkym obsahom oxalátov a vysokým obsahom vody môže byť veľmi užitočná pri prevencii obličkových kameňov. Jedno také ovocie je mango, ktorý je aj bohaté na vlákninu. Chráni obličky proti kameňom tým, že zabraňuje vírusu chrípky.
Čítajte: Obličky: 10 častých chýb, ktorými ich ničíme
Bojuje proti rakovine
Mango je bohatým zdrojom antioxidantov, ako je izokvercetín, kvercetín, fisetin a astragalin. Konzumácia manga alebo jeho džúsu na dennej báze pomôže zabrániť niekoľkým druhom rakoviny, ako je rakovina prsníka, leukémia, rakovina prostaty a hrubého čreva.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.