• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Opozícia prirovnáva Fica k Mečiarovi

  • 16:07 30.04.2013
  • BRATISLAVA
Opozícia prirovnáva Fica k Mečiarovi

Premiér Robert Fico sa rozhodol, že chce svojho generálneho prokurátora za každú cenu, vyslovila sa predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská potom, ako vláda navrhla prerokovať novelu zákona o organizácii Ústavného súdu SR v skrátenom legislatívnom konaní.

Odporúčame:

Fico zmenil názor, pat na ústavnom súde vyriešia zrýchlene

Politológ podozrieva Smer, že chce svojho prokurátora

Zrýchlené konanie je vstupom do právneho suterénu, tvrdí SaS "Tým, že sa vláda rozhodla schváliť skrátené legislatívne konanie v tejto veci, ide pre mňa o signál, že Robert Fico sa kauzu Čentéš rozhodol uzavrieť veľmi rýchlo a to za hocijakú cenu. Je mu jedno, že prijatím novely sa zvýši šanca Jozefa Čentéša uspieť na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu," uviedla na brífingu Žitňanská.

Poslankyňa za SDKÚ-DS vidí analógiu medzi Čentéšom a prípadom Františka Gauliedera z čias tretej vlády Vladimíra Mečiara.

"Ak parlament zvolí generálneho prokurátora v réžii Smeru a Čentéšovi o rok, o dva možno prisúdi štrasburský súd odškodné, bude to podobné ako v kauze Gaulieder. Pretože odškodné síce Čentéš dostane, ako ho dostal bývalý poslanec Gaulieder. Ale to samozrejme doktorovi Čentéšovi nenahradí to, že už nikde nebude môcť byť generálnym prokurátorom tak, ako sa Gaulieder nestal naspäť poslancom," vysvetlila Žitňanská. Podľa nej ide o politické rozhodnutie Smeru-SD, ktoré je súčasťou dlhodobého politického zápasu o generálnu prokuratúru.

Ak návrh Smeru-SD parlament schváli, bude len jeden človek, ktorého poškodí, a to Jozef Čentéš, ktorý príde o právo na spravodlivý proces, vyslovila sa poslankyňa za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. Podľa nej sa už ústavný súd zaoberal analogickým prípadom, keď rozhodoval o disciplinárnom previnení šéfa Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina.

Návod na riešenie je v rozhodnutí štrasburského súdu v tejto veci. Návrh novely považuje za zlý, s jediným cieľom, vrátiť vec prvému senátu s dvoma zaujatými sudcami. "Nejde o nič iné, len dostať Čentéša z hry. Divím sa tomu, že ste sa pod niečo také podpísali," adresovala Žitňanská ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi.

Vláda znásilňuje spravodlivosť

Premiér podľa Procházku lepšie popiera svoje slová ako kľukuje

V Smere-SD sa podľa nezaradeného poslanca Radoslava Procházku "zjavne rozbehla vnútrostranícka súťaž o to, kto rýchlejšie a horšie poprie svoje slová. Pán premiér túto disciplínu zvláda ešte lepšie ako polokľuky".

Ako uviedol Prochádza na margo skráteného konania o novele zákona o organizácii Ústavného súdu SR, nebolo pripomienkové konanie, nebola legislatívna rada vlády a nebude ani riadne konanie v parlamente.

Premiér pred týždňom po schválení návrhu vo vláde povedal, že novela pôjde na riadnu chôdzu národnej rady a nebudú o nej rokovať v skrátenom konaní. Dnes vláda skrátené konanie schválila.

"Právny štát má dva základné piliere - všeobecnosť a zákaz spätného pôsobenia. Vláde sa tu darí porušiť obidva zákazy naraz. Upravuje individuálnu vec a upravuje ju so spätnou pôsobnosťou. To je definícia opaku právneho štátu," vysvetlil na margo novely Procházka.

Nezaradený poslanec súhlasí s myšlienkou poslanca Smeru-SD Antona Martvoňa, podľa ktorého by o spore medzi prezidentom Ivanom Gašparovičom a kandidátom na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša mohlo rozhodovať všetkých 13 sudcov ústavného súdu v pléne a nie iba trojčlenný senát, ako to predpokladá vládny návrh. "To je riešenie, ktoré nevyžaduje žiadny zásah do zákona, to je presne to, čo hovorím dlhé týždne. Ústavný súd má nástroje, aby vec vyriešil vlastnými silami. V ústavnom štáte platí deľba moci, nemá opodstatnenie, aby vláda zasahovala, ak to vie ústavný súd vyriešiť sám," dodal Procházka. Strany Ľudovej platformy po prípadnom schválení návrhu napadnú novelu na ústavnom súde. Žitňanská konštatovala, že podpisy začne zbierať už dnes, identický postoj k návrhu prezentoval aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár. "Nemienime asistovať pri schvaľovaní tohto zákona. Myslím si, že nemá význam zúčastniť sa na hlasovaní. Oni sú rozhodnutí a my to odmietame," povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár.

Vláda podľa neho skráteným konaním k návrhu, ako aj samotným zákonom vstúpila na cestu odbúrania základných demokratických hodnôt na Slovensku. "Vláda znásilňuje spravodlivosť a zabezpečuje to, aby bol za generálneho prokurátora čo najskôr zvolený kandidát Smeru. Toto s demokraciou nemá nič spoločné a proti tomu budeme protestovať," doplnil Bugár.

Ak je rušenie amnestií vydaných Vladimírom Mečiarom podľa premiéra Roberta Fica právnym suterénom, vydať teraz, dnes, v skrátenom konaní lex Gašparovič je minimálne taký právny suterén, ako zrušiť amnestie na evidentné politické zločiny, ktoré morálne tento štát poznačili a ktorých konečným výhonkom je i stav súdnictva, uviedol dnes v parlamentnej rozprave poslanec za SaS Peter Osuský.

"To, čo je v stanovisku doktora Čentéša, že je v právnom štáte neprípustné, aby akákoľvek legislatívna zmena zasahovala do právoplatného skoršieho rozhodnutia ústavného súdu a akokoľvek menila alebo rušila jeho účinky, je podľa mňa zrejmé aj dermatológovi," konštatoval Osuský v diskusii k novele zákona o organizácii Ústavného súdu SR, ktorou sa parlament na 18. schôdzi zaoberá v skrátenom legislatívnom konaní.
Vláda kope do stolčeka

Vládna právna norma podľa neho nerieši patovú situáciu na ústavnom súde v spore kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša a prezidenta Ivana Gašparoviča, ale rovno "kope do stolčeka so šachovnicou a rozsýpa figúrky po miestnosti."

"Pán Gašparovič bude postupovať tak, ako mu majitelia Smeru prikážu. Stačí jednu tehličku z múru vytiahnuť a začne sa rúcať. Jozef Čentéš je tou tehličkou, ktorú tam majitelia Smeru nechcú mať," konštatovala poslankyňa za SDKÚ-DS Magda Vášáryová.

Poslanec za KDH Ján Figeľ vládny zásah do prebiehajúceho súdneho sporu označil za znásilnenie princípov právneho štátu. "Mečiarovi rastie v nedemokratickej praxi nasledovníctvo," vyslovil sa na adresu Smeru-SD. Figeľ upozornil, že prístupu k funkcii sa domáha nevymenovaný kandidát Čentéš. "Môže sa v tomto kontexte domáhať hlava štátu spravodlivosti?" pýtal sa poslanec za KDH.

Predloženou novelou podľa poslanca za KDH Júliusa Brocku minister spravodlivosti prekročil rubikon nezávislého odborníka. "Ešte by ste mohli povedať, kedy ste vstúpili do Smeru," dodal Brocka. Ak Smer-SD schváli prerokovanie návrhu v skrátenom konaní, poslanci Ľudovej platformy sa na diskusii o novele nezúčastnia. Poslanec za Smer-SD Anton Martvoň opozícii vyčítal, že riešenie á la Mečiar bolo zlúčenie STV a SRo prostredníctvom zákona za čias vlády Ivety Radičovej a následné odvolanie šéfa STV.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mestská polícia v Bratislave varuje pred podmočenými a padajúcimi stromami

Mestská polícia v Bratislave varuje pred podmočenými a padajúcimi stromami

DNES - 19:59Domáce

Mestská polícia (MsP) v Bratislave pripomína, že napriek avizovanej zmene počasia zostávajú rizikom výrazne podmočené a padajúce stromy.

 V Bratislavskom kraji sa podarilo sprejazdniť niekoľko úsekov ciest

V Bratislavskom kraji sa podarilo sprejazdniť niekoľko úsekov ciest

DNES - 19:24Domáce

Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková.

Škody po povodniach by sa mali podľa Tarabu rádovo pohybovať v miliónoch eur

Škody po povodniach by sa mali podľa Tarabu rádovo pohybovať v miliónoch eur

DNES - 18:54Domáce

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu pohybovať v miliónoch eur.

SaS vyzýva Keketiho na odstúpenie od zmluvy, SNS obviňuje SaS z klamstva

SaS vyzýva Keketiho na odstúpenie od zmluvy, SNS obviňuje SaS z klamstva

DNES - 17:59Domáce

Priestory ministerstva sú predražené a nechránené pred povodňami.

Premiér: Vláda bude maximálne ústretová pri odškodnení samospráv

Premiér: Vláda bude maximálne ústretová pri odškodnení samospráv

DNES - 17:57Domáce

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať "konkrétnymi finančnými rozhodnutiami".

Vosveteit.sk