Čučoriedky: Tajomstvo dlhovekosti

Konzumovať zdravé potraviny je pre mnohých ľudí obtiažne, pretože im nechutia. Čučoriedky sú však výnimkou, pretože sú zároveň chutné a výživné. Čučoriedky sú vskutku superovocím z mnohých dôvodov.
Hoci môžu uspokojiť chuť na sladké, majú nízky obsah cukrov a nízky glykemický index. Sú plné zdravej vlákniny na zlepšenie trávenia a pomáhajú pri chudnutí pre tých, ktorí sa snažia zbaviť nechcených kíl. Sú tiež neuveriteľne bohaté na vitamíny, minerály a bio-aktívne zlúčeniny ako sú antokyany, ktoré majú silné antioxidačné vlastnosti. Je to silná kombinácia živín, ktorá vedie k mnohým zdravotným výhodám a podľa nových štúdií dokonca aj k dlhovekosti.
Dlhovekosť a DNA
I keď existuje veľa chorôb a ďalších faktorov, ktoré môžu spôsobiť predčasnú smrť, príčinou týchto problémov je DNA a jej oprava. DNA je v každej bunke v tele a v priebehu života mnoho vecí, ako je choroba, vystavenie toxínom v životnom prostredí, alebo len proces starnutia môžu poškodiť genetický materiál. Zo začiatku sú bunky schopné opraviť túto DNA, ale s pribúdajúcim vekom, sa stávajú menej efektívnymi. To má za následok, že DNA, ktorá je chybná alebo poškodená môže viesť k problémom, ako je rakovina, ktorá výrazne skráti dĺžku života.
Avšak, silné antioxidačné vlastnosti čučoriedok môžu zabrániť tomuto procesu a znižujú riziko poškodenia DNA, a tým zlepšujú šance vyhnúť sa mnohým chronickým ochoreniam, ktoré môžu skrátiť život.
Čo čučoriedky dokážu
Vzhľadom k ich vysokému obsahu antioxidantov, výťažky z čučoriedok preukázali schopnosť pomáhať oprave poškodenej DNA a znižovať oxidačný stres na bunky, čo môže priniesť poškodenie. Keďže poškodeniu DNA je zabránené od začiatku, potom je šanca na rozvoj chorôb a rakoviny tiež znížená.
Čítajte: Čučoriedky: Tmavomodré bobule plné zdravia
V spoločnej štúdii amerického ministerstva poľnohospodárstva a ďalších výskumných organizácií vedci zistili, že pravidelná konzumácia čučoriedok a ich silných antioxidantov môže zvýšiť životnosť o približne 28 percent, alebo v priemere 22 rokov. Je to preto, že táto rastlina sa vyvinula, aby sa dokázala prispôsobiť rôznym environmentálnym zmenám, ako je sucho, vysoké alebo nízke teploty a ďalšie faktory, ktoré ju môžu ohroziť. Keď ľudia konzumujú tieto plody, sú tiež schopní využiť niektoré z ich prospešných látok.
Výhody čučoriedok pre ľudský organizmus:
- Chránia nervový systém, vrátane mozgu
- Chránia bunky v celom tele pred poškodením DNA v dôsledku činnosti voľných radikálov
- Znižujú šance chronických ochorení, ako je rakovina a srdcové choroby
Konečným dôsledkom je výrazné zvýšenie kvality a dĺžky života.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.