15 prebiotických potravín, ktoré posilnia vašu imunitu

Probiotiká nemajú tak silný účinok, ak k nim nepridáte aj prebiotiká. Vyskúšajte tieto potraviny na posilnenie imunitného systému.
Mnoho ľudí pravidelne užíva dennú dávku probiotík, alebo prinajmenšom vedia, že by tak mali robiť. No menej ľudí si je vedomých toho, že by mali taktiež dostávať pravidelnú dávku prebiotík. Skúste týchto 15 prebiotických potravín na posilnenie vášho imunitného systému.
Prebiotiká majú početné zdravotné výhody, ako je zlepšenie zdravia čriev, prevencia rakoviny, posilnenie imunitného systému a prevencia obezity. Preukázateľne znižujú príznaky črevných chorôb, ako je ulcerózna kolitída, Crohnova choroba, syndróm dráždivého čreva a celiakia.
Prebiotiká aj probiotiká sa starajú o dobré baktérie, ktoré potrebuje zažívací trakt pre vaše zdravie. Probiotiká sú živé, aktívne kultúry, ktoré sa vedia množiť a prebiotiká slúžia ako zdroj potravy pre probiotiká, pričom nerastú ani sa nemnožia.
Prebiotiká a imunitný systém
Výhody prebiotík začínajú už pri počatí. Prebiotiká sú spojené s vývojom imunitného systému, alebo imunitných funkcií celého tela a bábätká z nich ťažia zatiaľ čo sú ešte v matkinom lone.
U detí dokážu znížiť riziko ekzémov, zvýšiť metabolizmus a rast a zvyšujú toleranciu mlieka tým, že potláčajú vznik alergií. Z týchto a iných dôvodov sa prebiotiká pridávajú do dojčenskej výživy. Veľké množstvo výskumov ukazuje, že prebiotiká podporujú T-bunky, ktoré sú životne dôležité pre zdravý imunitný systém.
Zlepšenie systémovej imunity
Priateľské baktérie poskytujú nielen imunitu pre gastrointestinálny trakt, ale zlepšujú systémovú imunitu v celom tele. Znižujú zápal v čreve a podporujú prostredie pre rast zdravých baktérií. Tým znižujú riziko, že by patogény narobili pohromu.
Podľa normy sú prebiotiká zložené z nestráviteľných sacharidov (vláknina), ktoré využívajú baktérie v hrubom čreve. Prirodzene sa nachádzajú v potravinách a nedokážu sa rozložiť ani absorbovať v zažívacom trakte. Prospešné baktérie používajú túto vlákninu ako zdroj potravy v procese zvanom fermentácia.
Prebiotiká ako funkčné potraviny
Prebiotiká sú považované za funkčné potraviny, lebo poskytujú mnoho zdravotných výhod a pomáhajú pri prevencii a liečbe chorôb.
V súčasnosti existujú tri hlavné typy prebiotík, ktoré sú dobre zdokumentované: inulín, oligosacharidy a arabinogalaktan. Príklady zdrojov potravy, ktoré obsahujú prebiotiká sú:
- Špargľa
- Banány
- Mrkva
- Koreň čakanky
- Kokosová dužina a múka
- Púpavové listy
- Ľanové a Chia semená
- Cesnak
- Topinambur
- Jícama
- Pór
- Cibuľa
- Reďkovky
- Paradajky
- Sladké zemiaky
Inulín a oligosacharidy sú polysacharidy s krátkym reťazcom, alebo reťaze sacharidov, ktoré pôsobia na rôznych miestach v hrubom čreve, čo zaisťuje úplné zdravie čriev. Zvýšením a zachovaním populácie dobrých baktérií, je telo menej náchylné na patogénne baktérie a kvasinky, ktoré môžu viesť k sérii rôznych negatívnych zdravotných následkov.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.