Viete, ktoré sú najčastejšie geneticky modifikované potraviny?

Diskusia o kontroverzných GMO potravinách prebieha v spoločnosti už roky a nevyhla sa ani Slovensku. Výskumy, ktoré potvrdzujú alebo vyvracajú ich škodlivosť, sa striedajú ako na bežiacom páse. Ktoré potraviny sú najčastejšie modifikované a môžeme sa s nimi stretnúť aj v našich obchodoch?
Geneticky modifikované potraviny sú také, ktoré majú svoju pôvodnú genetickú informáciu biotechnologicky upravenú. Cieľom týchto modifikácií je dosiahnuť u plodín odolnosť voči škodcom, nepriaznivému počasiu alebo dosiahnuť taký tvar a farbu, ktoré sú pre spotrebiteľa lákavé.
Spoločnosti, ktoré za genetickými modifikáciami stoja, tvrdia, že takýmto spôsobom sa nielenže vypestuje viac úrody, ale vďaka úprave pôvodnej genetickej informácie môžeme zvýšiť efektivitu týchto plodín. Teda pridať im viac vitamínov, minerálov alebo antioxidantov, predĺžiť im trvanlivosť, či znížiť alergénne vlastnosti. To sú závažné argumenty, najmä vzhľadom na globálny nedostatok jedla a zvyšujúcu sa populáciu na svete.
Čítajte: Emulgátory – na niektoré si musíme dať pozor, iné nám môžu prospievať
Kritici ale namietajú, že výskumy neprebiehajú dostatočne dlho na to, aby sa jednoznačne a definitívne dal určiť dopad GMO potravín na ľudské zdravie a aj prírodu.
Toto je sedem najčastejšie modifikovaných surovín
Z celosvetového hľadiska sú tieto suroviny najčastejšie geneticky modifikované. Veľa z nich slúži na následné kŕmenie chovných zvierat:
- Kukurica
- Sója
- Cukor
- Papája
- Aspartám
- Repka
- Cuketa
GMO plodiny sú označené, výrobky z nich ale nemusia byť
Prvenstvo v pestovaní GMO plodín patrí USA. Na Slovensku je povolený dovoz aj predaj týchto potravín, ale vo veľmi obmedzenom množstve. Podľa informačného listu Európskej komisie z roku 2015 Európa „dováža značné množstvo geneticky modifikovaných krmív, ale len málo geneticky modifikovaných potravín.“
Čítajte: Takto odstránite pesticídy z ovocia a zeleniny
Ak na ne narazíte, mali by ste ich ľahko spoznať, pretože „značiť sa musia všetky potraviny a krmivá, ktoré obsahujú GMO, pozostávajú z nich alebo sú z nich vyrobené, s výnimkou prípadov, ak je ich obsah v potravine, krmive alebo zložke pod úrovňou 0,9 % a je náhodný alebo technologicky nevyhnutný.“
Problémom teda býva rozpoznať mäsové výrobky zo zvierat, ktoré boli kŕmené GMO kukuricou alebo sójou. Tie totiž nemusia byť označené.
Ako sa im vyhnúť
V tomto prípade je najlepšie si vlastné plodiny dopestovať doma alebo nakupovať od domácich pestovateľov.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.