Obľúbená slivovica a borovička: Môžu byť liekom, ale aj potrápiť bolehlavom
- 19:57 16.07.2015
- Bratislava

Mozog, srdce, brucho, pľúca – všetko lieči slivovica! Takto vtipne sa už pred desiatkami rokov hovorilo o slivovici. Spolu s borovičkou patria medzi najtypickejšie destiláty, ktoré Slováci obľubujú už dlhé roky. Prečítajte si, ako sa vyrábajú a či sú skutočne tekutým liekom.
Tak, ako Rusi majú svoju vodku a Mexičania tequilu, k našej kultúre neodškriepiteľne patrí borovička a slivovica. Pozrime sa na tieto destiláty bližšie.
Ako sa vyrába
Alkohol sa ako liek vypaľoval už od desiateho storočia a aj k nám sa tento postup dostal pomerne skoro. Keďže sa ale na našom území viniču veľmi nedarilo, využívali sa iné sladké plody – teda slivky, jablká, hrušky, ale aj plody z divoko rastúcich drevín, teda borievky.
- Slivovica sa vyrába v štyroch fázach. Najskôr sa nazbierajú slivky, ktoré sa nechajú kvasiť – fermentujú. Potom sa destiláciou oddelí lieh a ostatné látky, pričom destilácia sa viackrát opakuje, aby sa získal čistejší a viac koncentrovaný alkohol. Nakoniec sa nechá dozrieť, tie najkvalitnejšie slivovice dozrievajú v dubových sudoch.
- Borovička vzniká fermentáciou borievok. Destilát ale ešte musí prejsť ďalším procesom, kde sa pridáva aj voda a neutrálny lieh. Pôvodne totiž borievky slúžili iba na prekrytie nepríjemnej chuti zemiakového destilátu.
Takto lieči
Oba destiláty majú u nás dlhú históriu aj ako lieky. Samozrejme v malom množstve a vysokej kvalite. Ak to s ich konzumáciou preženiete, ráno môže byť poriadne trpké.
- Slivovica sa už roky používa na bolesti zubov a ďasien, stačí namočiť prst do kalíška a potierať boľavé miesto. Dávala sa dokonca aj batoľatám, keď sa im prerezávali zúbky. Dokáže upokojiť rozbolený žalúdok, ale môžete ju aj kloktať pri zapálenom hrdle alebo priliať do čaju počas prechladnutia. Niektorí gurmáni ju používajú aj ako prísadu do omáčok.
- Borovička je takisto destilát, ktorý pomôže s trávením. Pomáha ničiť plesne a zápaly, môžete si ňou teda potierať aj rany. Tak, ako slivovica, aj borovičku môžete použiť na zmiernenie bolestí zubov a dokonca aj na zmiernenie menštruačných bolestí.
Ako rozpoznáte tú najlepšiu
- Skutočne kvalitná slivovica je na pohľad číra a s príjemnou vôňou. Po jej konzumácii by vás nemalo páliť v hrdle a ani striasať. Najlepšia je, samozrejme, domáca, vypálená od domácich majstrov. Ako pri víne, i tu platí, že čím je staršia, tým je lepšia.
Dávajte si pri výbere pozor na lacné napodobeniny, ktoré neobsahujú ovocie ale iba ovocné arómy, sacharidy a farbivá.
Čítajte: Alkohol: Šesť prekvapivých spôsobov, ako ovplyvňuje vaše zdravie
- Najstaršou značkou borovičky u nás je Juniperus, ktorý sa vypaľuje už od roku 1933. Pri vstupe do EÚ sme si ale zabezpečili aj zápis chránených zemepisných označení pre Spišskú, Inoveckú, Liptovskú, Slovenskú a Juniperus borovičku. Ak teda chcete kvalitu, siahnite po overených značkách.
Aký destilát obľubujete vy?

Prečo ráno meškáte do práce: Fantómové zápchy a ako sa im vyhnúť
Prečo na niektorých miestach vznikajú dopravné zápchy aj napriek absencii prekážky na ceste?

Koniec WhatsApp na niektorých zariadeniach: Hrozí to aj vášmu?
Aplikácia WhatsApp prestane v priebehu niekoľkých dní fungovať na viacerých mobilných zariadeniach. Zistite, či tam nepatrí aj vaše.

Vtáky v záhrade? Vyskúšajte tento trik, a rastlinám viac neuškodia
Zbavte sa vtákov v záhrade pomocou jednoduchého triku, ktorý navyše skrášli vaše záhony.

Ako variť cestoviny, aby telu dodali menej sacharidov?
Taliani vedia, ako na to. Toto robia pri príprave cestovín inak, vďaka čomu získavajú vždy skvelé výsledky.

Záhadný objav vo vraku vojnovej lode: Ako sa tam toto dostalo?
Výskumníci si pri prieskume potopenej lode všimli zvláštny prvok. Ako sa tam toto dostalo?