Špargľa: Zelenina, ktorá vám zlepší náladu aj trávenie

Špargľa má množstvo zdravotných výhod, takže by ste ju mali určite pridať do svojho jedálnička. 180g špargle obsahuje len 40 kalórií a má veľmi nízky glykemický dopad, čo je skvelá správa pre každého, kto chce znížiť výkyvy hladiny cukru v krvi.
Aké výhody poskytuje konzumácia špargle?
Jednou zo zložiek špargle je kyselina listová, ktorá preukázateľne pomáha pri redukcii príznakov depresie. Kyselina listová zabraňuje hromadeniu vysokej hladiny homocysteínu v tele. Vysoké hladiny homocysteínu môžu brániť mozogu prijímať životne dôležité živiny a hormóny, vrátane serotonínu a dopamínu. Keď sa tieto hormóny nedostanú do mozgu, príznaky depresie sa môžu zhoršiť a spánok môže byť narušený.
Niekoľko stoniek tejto zeleniny môže tiež pomôcť zabrániť vrodeným chybám počas tehotenstva. Štyri špargle dokážu prispieť jednou štvrtinou odporúčanej dennej dávky kyseliny listovej. Avšak, tehotné ženy nie sú jediné, ktoré môžu ťažiť z konzumácie kyseliny listovej. Bolo zistené, že kyselina listová pomáha pri regenerácii buniek a znižuje riziko vzniku Alzheimerovej choroby.
Správne trávenie so špargľou
Špargľa má vysoký obsah vlákniny a vody, čím môže pomôcť v prevencii zápchy. Zabezpečí tak, že telo bude schopné účinne odstrániť toxíny, než sa nahromadia. 90g špargle poskytuje takmer dva gramy vlákniny a má iba 20 kalórií. Je veľký zdroj rozpustnej a nerozpustnej vlákniny.
Vysoký obsah vlákniny tiež poskytuje pocit sýtosti, čím prospeje najmä tým, ktorí majú za cieľ schudnúť. Strava s vysokým obsahom vlákniny preukázateľne znižuje riziko hypertenzie a obezity, znižuje hladiny sérového cholesterolu v krvi, a zabraňuje rozvoju rôznych gastrointestinálnych ochorení a rakoviny hrubého čreva.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.