Deväť bylín a korenín, ktorými nahradíte soľ
Pozrite si etikety spracovaných potravín alebo polievok a zistíte, že väčšina z nich má vysoký obsah sodíka. Soľnička má tiež svoje stále miesto v strede stola vo väčšine domácností. Keď si ľudia začínajú uvedomovať ich príjem soli, často siahnu po soli s draslíkom, no ten by sa nemal užívať v kombinácii s niektorými liekmi.
Lepší spôsob, ako znížiť príjem sodíka, je používať bylinky a korenie. Nechutia ako soľ, ale dodávajú zaujímavé chute, ktoré vás možno donútia zamyslieť sa, prečo bola soľ pre vás taká dôležitá.
1. Petržlen - Petržlen nie je len ozdoba, ale aj vynikajúci doplnok k vášmu vareniu. Dodáva jedlu celkovo čerstvejšiu chuť a môže pomôcť zvýrazniť iné koreniny.
2. Koriander - Koriander je obvyklá súčasť mexických jedál, ako je salsa a guacamole a mnohým chuťou pripomína citrusy. Niektorí ľudia však vnímajú jeho chuť inak a majú pocit, že chutí ako mydlo. Skúste ho a uvidíte, či vám bude chutiť.
3. Šalvia - Je to veľmi aromatická bylinka s drevitou chuťou. Je obzvlášť vhodná na bravčové mäso a chleba.
4. Bazalka - Často sa používa v talianskych pokrmoch. Má zároveň sladkú aj pikantnú chuť, no nie prehnanú, takže sa hodí do rôznych jedál.
5. Saturejka - Prichádza v dvoch variantoch, záhradnej a horskej. Táto rastlina má podobnú chuť ako oregano alebo majoránka.
6. Škorica - Škorica je jednou z najstarších známych korenín, a to najmä v krajinách, ako je India, Srí Lanka a ďalšie časti Ázie. Je to dobrá alternatíva soli, pretože má schopnosť regulovať hladinu cukru v krvi a znížiť hladiny cholesterolu.
7. Kardamóm - Kardamóm je vhodná náhrada soli, pretože jeho chuť je veľmi odlišná a silná. Môžete si z neho pripraviť aj čaj, pričom dostanete chuť s náznakom zázvoru a soli.
8. Kajenské korenie - Tiež známe ako červené čili papričky. Je často používané v španielskej, mexickej a indickej kuchyni. Dodáva horúcu a pikantnú chuť, ktorá môže byť dobrou alternatívou soli.
9. Bobkový list - Dodáva chuť najmä mäsu. Tieto sladké a aromatické listy sú zvyčajne sušené k zvýrazneniu ich chute. Dokážu úplne odlišne definovať chuť jedla.
Tieto bylinky a korenie predstavujú len začiatok cesty k ochuteniu jedla bez soli. Intenzitu dodáva aj cesnak, cibuľa, pór alebo pažítka. Červená paprika, alebo dokonca aj verný spoločník soli, čierne korenie, dokáže zmeniť chuť jedla. Ktorákoľvek z týchto možností môže potenciálne viesť k lepšiemu zdraviu.
Intímne zdravie v zime: Na toto by ženy nemali zabúdať v chladných mesiacoch
Chladné počasie môže mnohým ženám priniesť zdravotné komplikácie.
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia
Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.
Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup
Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.
Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky
Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári
Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.