Sušené ovocie – zdravá alternatíva sladkostí?

Sušené ovocie je obľúbená pochúťka. Môžeme ho ale jesť bez výčitiek, keďže obsahuje cukor? A prospieva vôbec nášmu zdraviu?
Sušené ovocie má oproti tomu čerstvému určité výhody. Vydrží dlhšie a ľahšie sa prepravuje. Odstránením vody sa plod síce zmenší, no určitú nutričnú hodnotu si stále zachová. Pozrime sa bližšie na jeho zloženie i nutričné hodnoty.
Čo obsahuje sušené ovocie
- Tuky
Tých sa pri sušenom ovocí obávať nemusíte, na 100 gramov pripadá 1 gram tuku,čo je zanedbateľné množstvo. Sušené ovocie nie je zdrojom transmastných kyselín a nezvyšuje cholesterol.
- Bielkoviny
Ich objem je minimálny – iba 2- 3 gramy na 100 gramov sušeného ovocia.
- Sacharidy
Tu sa už množstvo zvyšuje, vychádza 30 – 70 gramov na 100 gramov. Polovicu týchto sacharidov tvoria cukry, teda fruktóza a glukóza.
- Vláknina
Sušené ovocie obsahuje veľké množstvo vlákniny – dokáže pokryť až polovicu odporúčaného denného množstva pre dospelého človeka. Obsah vlákniny vychádza na 5 – 13 gramov na 100 gramov sušeného ovocia.
- Vitamíny, minerály, antioxidanty
Pri správnom postupe sušenia sa zachovajú vysoké množstva vitamínu B, ale stráca sa okolo 80% vitamínu C a 50% vitamínu A, keďže sú termolabilné. Z minerálov si zachováva vysoké hodnoty draslíka, horčíka, železa a medi. Napriek vysušeniu obsahuje aj významný podiel antioxidantov – platí to hlavne u sušených sliviek a sušené brusnice majú dokonca vyšší podiel antioxidantov, než v surovom stave.
Aké sú rozdiely oproti čerstvému ovociu
Menšie množstvo sušeného ovocia nám dodá viac energie, než to isté množstvo čerstvého ovocia. Je to spôsobené vysokou koncentráciou fruktózy a glukózy. Môže byť teda dobrým zdrojom energie pre športovcov počas ťažkých tréningov. Stále je ale potrebné mať na pamäti množstvo, ktoré konzumujeme.
Čítajte: Ovocie a zelenina, ktoré vás hydratujú
Čerstvé ovocie nás ale dokáže hydratovať a zasýtiť viac, než to sušené.
Kandizované ovocie
Má podstatne väčší podiel cukru, než sušené ovocie. Vzniká tak, že sa uvarené ovocie nechá niekoľko dní namočené v roztoku z repkového cukru. Tento roztok sa postupne zahusťuje a tým sa zvyšuje koncentrácia cukru a znižuje obsah vitamínov, antioxidantov a minerálov. Najčastejšie sa takto spracúva tekvica, pomarančová kôra, slivky a čerešne, ale aj mnoho ďalších.
Sušené ovocie je skutočne lepšou alternatívou než sladkosti, ale je nutné ho kvôli vyššiemu glykemickému indexu konzumovať s mierou. Najvyšší glykemický index (na 100 gramov) majú sušené ďatle a figy, stredný zase marhule, slivky alebo hrozienka. Nízky majú napríklad sušené jablká. Ak chcete zdravú dobrotu, kombinujte sušené ovocie s orechmi.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.