• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 23.12.2024Meniny má Nadežda
Bratislava

Sušené ovocie – zdravá alternatíva sladkostí?

  • 19:58 20.07.2015
  • Bratislava
Sušené ovocie – zdravá alternatíva sladkostí?

Sušené ovocie je obľúbená pochúťka. Môžeme ho ale jesť bez výčitiek, keďže obsahuje cukor? A prospieva vôbec nášmu zdraviu?

Sušené ovocie má oproti tomu čerstvému určité výhody. Vydrží dlhšie a ľahšie sa prepravuje. Odstránením vody sa plod síce zmenší, no určitú nutričnú hodnotu si stále zachová. Pozrime sa bližšie na jeho zloženie i nutričné hodnoty.

Čo obsahuje sušené ovocie

  • Tuky

Tých sa pri sušenom ovocí obávať nemusíte, na 100 gramov pripadá 1 gram tuku,čo je zanedbateľné množstvo. Sušené ovocie nie je zdrojom transmastných kyselín a nezvyšuje cholesterol.

  • Bielkoviny

Ich objem je minimálny – iba 2- 3 gramy na 100 gramov sušeného ovocia.

  • Sacharidy

Tu sa už množstvo zvyšuje, vychádza 30 – 70 gramov na 100 gramov. Polovicu týchto sacharidov tvoria cukry, teda fruktóza a glukóza.

  • Vláknina

Sušené ovocie obsahuje veľké množstvo vlákniny – dokáže pokryť až polovicu odporúčaného denného množstva pre dospelého človeka. Obsah vlákniny vychádza na 5 – 13 gramov na 100 gramov sušeného ovocia.

  • Vitamíny, minerály, antioxidanty

Pri správnom postupe sušenia sa zachovajú vysoké množstva vitamínu B, ale stráca sa okolo 80% vitamínu C a 50% vitamínu A, keďže sú termolabilné. Z minerálov si zachováva vysoké hodnoty draslíka, horčíka, železa a medi. Napriek vysušeniu obsahuje aj významný podiel antioxidantov – platí to hlavne u sušených sliviek a sušené brusnice majú dokonca vyšší podiel antioxidantov, než v surovom stave.

Aké sú rozdiely oproti čerstvému ovociu

Menšie množstvo sušeného ovocia nám dodá viac energie, než to isté množstvo čerstvého ovocia. Je to spôsobené vysokou koncentráciou fruktózy a glukózy. Môže byť teda dobrým zdrojom energie pre športovcov počas ťažkých tréningov. Stále je ale potrebné mať na pamäti množstvo, ktoré konzumujeme.

Čítajte: Ovocie a zelenina, ktoré vás hydratujú

Čerstvé ovocie nás ale dokáže hydratovať a zasýtiť viac, než to sušené.

Kandizované ovocie

Má podstatne väčší podiel cukru, než sušené ovocie. Vzniká tak, že sa uvarené ovocie nechá niekoľko dní namočené v roztoku z repkového cukru. Tento roztok sa postupne zahusťuje a tým sa zvyšuje koncentrácia cukru a znižuje obsah vitamínov, antioxidantov a minerálov. Najčastejšie sa takto spracúva tekvica, pomarančová kôra, slivky a čerešne, ale aj mnoho ďalších.

Sušené ovocie je skutočne lepšou alternatívou než sladkosti, ale je nutné ho kvôli vyššiemu glykemickému indexu konzumovať s mierou. Najvyšší glykemický index (na 100 gramov) majú sušené ďatle a figy, stredný zase marhule, slivky alebo hrozienka. Nízky majú napríklad sušené jablká. Ak chcete zdravú dobrotu, kombinujte sušené ovocie s orechmi.

Zdroj: Info.sk, DK, realsimple.com, livestrong.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

9:38 20.12.2024Zdravie

Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.

Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil

Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil

19:33 19.12.2024Zdravie

Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.

Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval

Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval

18:14 16.12.2024Zdravie

Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.

Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov

Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov

17:33 14.12.2024Zdravie

Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.

Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením

Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením

7:09 14.12.2024Zdravie

Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.