• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 29.4.2025Meniny má Lea
23°Bratislava

Chcete zdravú zmenu v jedálničku? Vyskúšajte pohánku

  • 20:06 21.07.2015
  • Bratislava
Chcete zdravú zmenu v jedálničku? Vyskúšajte pohánku

O pohánke sa hovorilo, že je obilím pre chudobných. To už ale dávno neplatí, pretože táto rastlina je veľmi zdravá a jej zloženie poteší aj celiatikov.

Pohánka pôvodne pochádza z Ázie a v kuchyni sa využíva už niekoľko storočí. Aj keď ju mnohí považujú za obilie, má bližšie k rebarbore a šťavelu. Keďže neobsahuje lepok, je vhodná aj pre celiatikov.

Čítajte: Cícer ako bielkovinová bomba: Reguluje hmotnosť a je plný zdravia

Pestuje sa iba v pôde, ktorá nie je kontaminovaná chemikáliami, pretože je na väčšinu z nich extrémne citlivá. Zrná pohánky vyzerajú ako malé trojhrany a vyrába sa z nich múka a krupica. V obchodoch ale zakúpite aj celé zrná alebo šrot.

Zloženie

  • Aminokyseliny
  • Vláknina
  • Minerály – horčík, draslík, fosfor, železo, vápnik
  • Vitamíny – B, C a E
  • Bielkoviny - 12 gramov na 100 gramov pohánky
  • Sacharidy - 70 gramov na 100 gramov pohánky
  • Tuky - 3 gramy na 100 gramov pohánky

Čítajte: 6000 rokov starý liek, ktorý pomáha aj dnes

Jej najvýznamnejšou zložkou je antioxidant rutín, ktorý má silné a skutočne všestranné účinky na naše zdravie. Organizmus celkovo chráni pred pôsobením voľných radikálov.

Takto pôsobí na naše zdravie

Pohánka vám môže pomôcť pri prekonávaní týchto zdravotných ťažkostí:

  • Pomáha ochraňovať srdce
  • Napomáha znižovať hladinu LDL cholesterolu a cukru v krvi
  • Posilňuje väzivové tkanivá
  • Pomôže pri tráviacich ťažkostiach
  • Pôsobí pozitívne aj na potenciu
  • Odkysľuje organizmus
  • Pomôže pri častom krvácaní ďasien alebo krvácaní z nosa
  • Celkovo pôsobí protizápalovo a posilňuje imunitu
  • Je veľmi vhodná pre ženy v menopauze

Pozor na jej konzumáciu by si ale mali dávať ľudia s vysokým krvným tlakom. Jej nadmerná spotreba môže spôsobiť mierne zvýšenie tlaku.

Ako ju konzumovať

Najbežnejšie sa pohánka v kuchyni používa ako náhrada múky. Môžete z nej robiť ale aj rôzne kaše, cestoviny alebo chlieb a tiež ju používať na zahustenie polievok alebo na prípravu lievancov. Keďže má jemnú, orieškovú chuť, môže sa pripravovať na sladko aj na iné spôsoby. Receptov, kde pohánku v rôznej forme môžete využiť, je v dnešnej dobe skutočne veľa. A ako ju máte radi vy?

Zdroj: Info.sk, DK, whfoods.com, care2.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.