Chcete zdravú zmenu v jedálničku? Vyskúšajte pohánku
O pohánke sa hovorilo, že je obilím pre chudobných. To už ale dávno neplatí, pretože táto rastlina je veľmi zdravá a jej zloženie poteší aj celiatikov.
Pohánka pôvodne pochádza z Ázie a v kuchyni sa využíva už niekoľko storočí. Aj keď ju mnohí považujú za obilie, má bližšie k rebarbore a šťavelu. Keďže neobsahuje lepok, je vhodná aj pre celiatikov.
Čítajte: Cícer ako bielkovinová bomba: Reguluje hmotnosť a je plný zdravia
Pestuje sa iba v pôde, ktorá nie je kontaminovaná chemikáliami, pretože je na väčšinu z nich extrémne citlivá. Zrná pohánky vyzerajú ako malé trojhrany a vyrába sa z nich múka a krupica. V obchodoch ale zakúpite aj celé zrná alebo šrot.
Zloženie
- Aminokyseliny
- Vláknina
- Minerály – horčík, draslík, fosfor, železo, vápnik
- Vitamíny – B, C a E
- Bielkoviny - 12 gramov na 100 gramov pohánky
- Sacharidy - 70 gramov na 100 gramov pohánky
- Tuky - 3 gramy na 100 gramov pohánky
Čítajte: 6000 rokov starý liek, ktorý pomáha aj dnes
Jej najvýznamnejšou zložkou je antioxidant rutín, ktorý má silné a skutočne všestranné účinky na naše zdravie. Organizmus celkovo chráni pred pôsobením voľných radikálov.
Takto pôsobí na naše zdravie
Pohánka vám môže pomôcť pri prekonávaní týchto zdravotných ťažkostí:
- Pomáha ochraňovať srdce
- Napomáha znižovať hladinu LDL cholesterolu a cukru v krvi
- Posilňuje väzivové tkanivá
- Pomôže pri tráviacich ťažkostiach
- Pôsobí pozitívne aj na potenciu
- Odkysľuje organizmus
- Pomôže pri častom krvácaní ďasien alebo krvácaní z nosa
- Celkovo pôsobí protizápalovo a posilňuje imunitu
- Je veľmi vhodná pre ženy v menopauze
Pozor na jej konzumáciu by si ale mali dávať ľudia s vysokým krvným tlakom. Jej nadmerná spotreba môže spôsobiť mierne zvýšenie tlaku.
Ako ju konzumovať
Najbežnejšie sa pohánka v kuchyni používa ako náhrada múky. Môžete z nej robiť ale aj rôzne kaše, cestoviny alebo chlieb a tiež ju používať na zahustenie polievok alebo na prípravu lievancov. Keďže má jemnú, orieškovú chuť, môže sa pripravovať na sladko aj na iné spôsoby. Receptov, kde pohánku v rôznej forme môžete využiť, je v dnešnej dobe skutočne veľa. A ako ju máte radi vy?
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.