Doprajte si ríbezle, bobuľky plné zdravia

Sladké i kyslé – také sú čierne a červené ríbezle. Ich sezóna je v plnom prúde a a my vám prezradíme, ako vplývajú naše zdravie a tiež recept na výrobu vlastného likéru.
Červené ríbezle rastú v mnohých záhradkách. Sú omnoho jednoduchšie na udržiavanie než čierne, s ktorými sa záhradníci zvyknú viac potrápiť. Ich sezóna začína v polovici leta a zvyčajne končia v džemoch, koláčoch alebo zaváraninách. Ako surová pochúťka ale tiež stoja za to, nielen pre svoju osviežujúcu chuť, ale aj pre zdravé zloženie.
Plné vitamínu C
Červené aj čierne ríbezle sú bohatým zdrojom vitamínu C, jeho hladiny dokonca prekračujú odporúčané denné množstvo, hlavne u čiernych ríbezlí. Práve preto sa tak výborne hodia aj do pečenia, po ktorom si stále zachovávajú vysoké hodnoty.
Čítajte: Marhule – sladké vitamínové bomby
Ďalej obsahujú vysoké hladiny vitamínu A a B a z minerálov sú zastúpené horčík, železo, mangán a draslík. Ich ďalším dôležitým prvkom je látka rutín, ktorá pôsobí ako prirodzený antioxidant a má veľký podiel na udržaní zdravých ciev.
Ako nám môžu prospieť
- Pomáhajú pri tvorbe krviniek a ochraňujú cievy a srdce
- Pre vysoký obsah antioxidantov sú vhodné pre ženy v menopauze
- Čaj z listov aj plody sa využívajú pri liečbe močového ústrojenstva, pôsobia močopudne
- Ovplyvňujú funkcie mozgu - napríklad pamäť, sú prevenciou voči demencii a tiež chránia zrak
- Zlepšujú imunitu
- Fungujú preventívne voči onkologickým ochoreniam
- Pomáhajú pri bolestiach kĺbov, ovplyvňujú činnosť svalov
- Kombinácia vitamínu B a C je mimoriadne vhodná pre výživu pleti, nechtov a vlasov
Čítajte: Maliny znížia krvný tlak a pomôžu pri rôznych problémoch
Pri konzumácii ríbezlí by si mali dávať pozor ľudia, ktorí majú problém so žlčníkom – zrniečka môžu zhoršiť priechodnosť žlčových ciest. Pri nadmernej konzumácii môžu ríbezle všeobecne spôsobiť redšiu stolicu.
Cassis
Je likér, ktorý sa vyrába z čiernych (ale aj bielych) ríbezlí. Jeho príprava je veľmi jednoduchá.
Suroviny: Štvrť litra čiernych ríbezlí, v rovnakom množstve cukor a jemnú ale kvalitnú vodku.
Postup: Do litrovej sklenej nádoby vsypte ríbezle a cukor. Dolejte vodkou, kým nedosiahnete v nádobe nedosiahnete celkový objem jedného litra. Nechajte zmes odstáť v chlade a tme 6 až 8 týždňov. Potom zmes sceďte a zlejte do fľaše.
A ako si ríbezle pripravujete vy? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentári.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.