Tento čaj znižuje riziko rakoviny štítnej žľazy

Rumanček kamilkový je už dlho cenený pre jeho liečivé vlastnosti. Od rímskych čias bol používaný v čajoch a extraktoch, aby podporoval relaxáciu, pokojný spánok a tiež zdravie tráviaceho systému. Lokálne bol používaný na vyrovnanie odtieňu pleti a aby zosvetlil blond vlasy. Dnes je rovnako populárny pri liečbe niektorých ochorení.
Liečivá sila harmančeka však zrejme siaha ďaleko nad rámec podpory tráviaceho systému a zdravého spánku. Moderný výskum ukázal, že bio-aktívne zlúčeniny v týchto drobných, voňavých kvetoch môžu tiež pomôcť znížiť šance na vývoj rakoviny štítnej žľazy.
Nová štúdia
Hovoríme o štúdii, ktorá bola nedávno uverejnená v časopise European Journal of Public Health. Tri skupiny dobrovoľníkov boli študované pre tento výskum: Prvú skupinu tvorilo 113 pacientov s rakovinou štítnej žľazy, ktorí boli v porovnaní s inou skupinou 138 ľudí bez rakoviny a so skupinou 286 pacientov, ktorí majú v anamnéze benígne ochorenie štítnej žľazy. Všetky tri skupiny dostali podrobné dotazníky, aby vedci mohli určiť také faktory, ako sú ich každodenné stravovacie návyky, celková anamnéza, všeobecný životný štýl a spotreba nápojov (vrátane spotreby kávy a čajov).
Výsledky
Vedci zistili, že tí, ktorí konzumovali najvyššie dávky harmančekového čaju, mali najnižšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny štítnej žľazy. A podiel bol významný: Osoba, ktorá konzumuje 2-6 šálok harmančekového čaju týždenne, má až o neuveriteľných 70 percent menšiu šancu vývoja rakoviny štítnej žľazy. Ak dodržuje takéto užívanie harmančeka po dobu 30 rokov alebo dlhšie, má až o 80 percent menšiu pravdepodobnosť nástupu tohto ochorenia.
Reakcia výskumníkov
Vedci pracujúci na tejto štúdii poznamenali, že aj keď bolo vykonaných mnoho štúdií o účinkoch zeleného alebo čierneho čaju a ich vzťahu k rozvoju ochorenia, žiadna štúdia sa nepozerala na rovnaké účinky rôznych druhov bylinných čajov. Domnievajú sa, že táto korelácia medzi spotrebou harmančekového čaju a zníženým rizikom rakoviny štítnej žľazy, je vzhľadom k jednej zo zlúčenín v harmančeku zvanej apigenin, ktorá má klinicky overené protirakovinové vlastnosti.
Tento výskum je dôležitý, pretože dokazuje, že spotreba bylinných čajov v pravidelných intervaloch je rovnako dôležitá, ako konzumácia zeleného čaju. Dúfajme, že v budúcnosti budú vykonané ďalšie podobné výskumy o zdravotných účinkoch iných bylinných čajov.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.