• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 23.12.2024Meniny má Nadežda
Bratislava

Tento čaj znižuje riziko rakoviny štítnej žľazy

  • 19:29 28.07.2015
  • Bratislava
Tento čaj znižuje riziko rakoviny štítnej žľazy

Rumanček kamilkový je už dlho cenený pre jeho liečivé vlastnosti. Od rímskych čias bol používaný v čajoch a extraktoch, aby podporoval relaxáciu, pokojný spánok a tiež zdravie tráviaceho systému. Lokálne bol používaný na vyrovnanie odtieňu pleti a aby zosvetlil blond vlasy. Dnes je rovnako populárny pri liečbe niektorých ochorení.

Liečivá sila harmančeka však zrejme siaha ďaleko nad rámec podpory tráviaceho systému a zdravého spánku. Moderný výskum ukázal, že bio-aktívne zlúčeniny v týchto drobných, voňavých kvetoch môžu tiež pomôcť znížiť šance na vývoj rakoviny štítnej žľazy.

Nová štúdia

Hovoríme o štúdii, ktorá bola nedávno uverejnená v časopise European Journal of Public Health. Tri skupiny dobrovoľníkov boli študované pre tento výskum: Prvú skupinu tvorilo 113 pacientov s rakovinou štítnej žľazy, ktorí boli v porovnaní s inou skupinou 138 ľudí bez rakoviny a so skupinou 286 pacientov, ktorí majú v anamnéze benígne ochorenie štítnej žľazy. Všetky tri skupiny dostali podrobné dotazníky, aby vedci mohli určiť také faktory, ako sú ich každodenné stravovacie návyky, celková anamnéza, všeobecný životný štýl a spotreba nápojov (vrátane spotreby kávy a čajov).

Výsledky

Vedci zistili, že tí, ktorí konzumovali najvyššie dávky harmančekového čaju, mali najnižšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny štítnej žľazy. A podiel bol významný: Osoba, ktorá konzumuje 2-6 šálok harmančekového čaju týždenne, má až o neuveriteľných 70 percent menšiu šancu vývoja rakoviny štítnej žľazy. Ak dodržuje takéto užívanie harmančeka po dobu 30 rokov alebo dlhšie, má až o 80 percent menšiu pravdepodobnosť nástupu tohto ochorenia.

Reakcia výskumníkov

Vedci pracujúci na tejto štúdii poznamenali, že aj keď bolo vykonaných mnoho štúdií o ​​účinkoch zeleného alebo čierneho čaju a ich vzťahu k rozvoju ochorenia, žiadna štúdia sa nepozerala na rovnaké účinky rôznych druhov bylinných čajov. Domnievajú sa, že táto korelácia medzi spotrebou harmančekového čaju a zníženým rizikom rakoviny štítnej žľazy, je vzhľadom k jednej zo zlúčenín v harmančeku zvanej apigenin, ktorá má klinicky overené protirakovinové vlastnosti.

Tento výskum je dôležitý, pretože dokazuje, že spotreba bylinných čajov v pravidelných intervaloch je rovnako dôležitá, ako konzumácia zeleného čaju. Dúfajme, že v budúcnosti budú vykonané ďalšie podobné výskumy o zdravotných účinkoch iných bylinných čajov.

Zdroj: info.sk, TM, eurpub.oxfordjournals.org, cancernetwork.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

9:38 20.12.2024Zdravie

Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.

Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil

Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil

19:33 19.12.2024Zdravie

Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.

Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval

Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval

18:14 16.12.2024Zdravie

Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.

Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov

Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov

17:33 14.12.2024Zdravie

Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.

Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením

Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením

7:09 14.12.2024Zdravie

Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.