Vysoký krvný tlak: 10 potravín, ktoré ho znížia

Krvný tlak je množstvo sily, ktorou krv pôsobí na arteriálne steny. Meria sa dvomi radmi čísel. Systolický tlak je tlak v tepnách, keď srdce bije. Diastolický tlak je tlak v tepnách medzi tlkotmi srdca. Vysoký krvný tlak zvyšuje riziko srdcového infarktu, mŕtvice a zlyhania obličiek.
Bolo preukázané, že lieky pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak, no majú tiež nepríjemné vedľajšie účinky. Našťastie sa nemusíte uchyľovať iba k liekom na predpis. Všetky z uvedených potravín preukázateľne pomáhajú znížiť krvný tlak.
1. Melón
Melón môže pomôcť zabrániť zanášaniu arteriálnej steny a žíl. Podľa štúdie uverejnenej v časopise American Journal of Hypertension, L-citrulín je prírodná, jedlá aminokyselina v melóne, ktorá môže pomôcť normalizovať krvný tlak.
2. Čučoriedky
Čučoriedky majú viac antioxidantov, než akékoľvek iné bobule. Môžu pomôcť znížiť tlak bojom proti voľným radikálom. Najsilnejšími antioxidantmi v čučoriedkach sú antokyány, ktoré sú zodpovedné za tmavo modrú farbu čučoriedok.
Podľa štúdie uverejnenej v Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, denná spotreba čučoriedok zlepšila krvný tlak u žien po menopauze v 1. štádiu hypertenzie.
3. Avokádo
Avokáda sú výborným zdrojom draslíka a horčíka - dvoch minerálov, ktoré sú dôležité pre zníženie krvného tlaku. No avokádo má vysoký obsah kalórií, takže sa uistite, že vyvážite svoj jedálniček cvičením, alebo ho budete konzumovať s mierou.
4. Brokolica
Brokolica je cenená pre jej obsah vlákniny, draslíka, vápnika, horčíka a vitamínu C. Je tiež zdrojom glukozinolátu sulforafan, čo je zlúčenina, ktorá môže výrazne zlepšiť krvný tlak a funkciu obličiek. Štúdia z roku 2012 publikovaná v časopise American Journal of Hypertension zistila, že sulforafan pomohol znížiť krvný tlak u potkanov.
5. Zemiaky
Výskum v American Chemical Society zistil, že pár porcií zemiakov denne môže znížiť krvný tlak, rovnako ako ovsené vločky, bez priberania na váhe. Vedci identifikovali v zemiakoch látku podobnú ACE inhibítorom, ktoré sú používané na liečbu vysokého krvného tlaku. Nemali by ste ich však variť pridlho, alebo pri príliš vysokej teplote, pretože to zničí živiny a produkuje toxické chemikálie spojené s rakovinou.
6. Kivi
Kivi sú plné luteínu, antioxidantu, ktorý je zodpovedný za zníženie krvného tlaku. V nórskej štúdii bolo testovaných približne 100 mužov fajčiarov vo veku medzi 44 a 74 rokov. Po ôsmich týždňoch účastníci, ktorí jedli tri kivi denne, znížili svoj krvný tlak o 33 percent.
7. Špenát
Nakoľko je to zdroj vitamínov C, E a A, nie je žiadne prekvapenie, že špenát pomáha zmierniť zdravotné problémy spojené s oxidačným stresom. Oxidačný stres je výsledkom nerovnováhy medzi voľnými radikálmi a antioxidačnou obranou. Antioxidanty v špenáte môžu pomôcť obnoviť túto nerovnováhu.
8. Fazuľa
Vedci zo St. Michael’s Hospital’s Risk Factor Modification Center zistili, že jedna šálka strukovín denne je spojená so znížením krvného tlaku. Štúdia zverejnená v časopise Archives of Internal Medicine testovala 121 diabetikov 2. typu. Na konci štúdie ľudia, ktorí jedli jednu šálku strukovín denne podstatne znížili svoj krvný tlak. Fazuľa totiž obsahuje vysoké množstvo draslíka.
9. Hrozienka
V roku 2012 malá štúdia predstavená na American College of Cardiology skúmala účinky hrozienok na krvný tlak. Výskum ukázal, že konzumácia hrsti hrozienok trikrát denne významne znižuje systolický krvný tlak v porovnaní s inými pochutinami v štúdii.
10. Horká čokoláda
Bolo preukázané, že antioxidanty v tmavej čokoláde dokážu bojovať s voľnými radikálmi. Antioxidačné flavonoidy v tmavej čokoláde znižujú tlak zlepšením pružnosti v cievach.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.