• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Pomôžme deťom z Ugandy bezpečne sa napiť

  • 12:05 02.05.2013
  • Bratislava
Pomôžme deťom z Ugandy bezpečne sa napiť

Tretí májový týždeň od 13. do 19. mája 2013 bude už po deviaty raz patriť celoslovenskej zbierke Týždeň modrého gombíka, ktorú organizuje UNICEF Slovensko. 

Výťažok z nej tentokrát poputuje deťom z dvoch regiónov africkej Ugandy. Slováci majú šancu pomôcť deťom zabezpečiť lepší prístup k bezpečnej pitnej vode a naučiť ich základom hygieny. Tento špeciálny slovenský projekt pre Ugandu je možné podporiť  dobrovoľným príspevkom do očíslovanej pokladničky UNICEF v uliciach alebo zaslaním prázdnej SMS v hodnote 2 eurá na číslo 844. 

Cieľom deviateho ročníka už tradične najväčšej celoslovenskej zbierky zameranej na pomoc deťom v rozvojových krajinách sveta je prispieť k zníženiu úmrtnosti detí v africkej Ugande. Vysoká detská úmrtnosť v tejto krajine je smutným dôsledkom chorôb, ktoré vznikajú tým, že deti pijú znečistenú vodu a nedodržiavajú základnú hygienu kvôli nedostatku sanitačných zariadení. 

Ako žijú deti v Ugande? 

Voda predstavuje pre mnoho detí žijúcich v Ugande z rôznych dôvodov smrteľné riziko. Viac ako 15% všetkých detských chorôb a 12% detských úmrtí spôsobuje závadná pitná voda a slabá sanitácia. Hnačkové ochorenia sú druhým najväčším zabijakom detí v Ugande. Štatistky z Ugandy hovoria aj nasledovné:

·    Iba 33% škôl poskytuje svojim žiakom čistú a bezpečnú pitnú vodu.  
·    Až 73% domácností na vidieku Ugandy nevlastní zariadenie na umývanie rúk. To znamená, že nepoužívajú mydlo a pritom jeho používanie redukuje výskyt hnačiek až o 44% a výskyt cholery a dyzentérie až o 50%. 
·    To isté platí aj o školách. Iba 27% škôl má zariadenia na umývanie rúk. 
·    V priemere až 60 žiakov sa na škole delí o jednu latrínu.

„Každé slovenské dieťa má prakticky kdekoľvek a kedykoľvek prístup k pitnej vode a po použití toaliet má možnosť umyť si ruky. V mnohých domácnostiach a školách Ugandy však chýbajú vodovodné prípojky, studne, toalety alebo latríny, a tak sú deti nútené piť vodu z riek a jazier a namiesto chodenia na toaletu vykonávajú svoju potrebu kdekoľvek v prírode. Každý deň je tak zdravie detí týmito základnými činnosťami vážne ohrozované,“ hovorí Miroslav Kaňa, výkonný riaditeľ UNICEF Slovensko. 

Ako pomôžu túto situáciu zmeniť Slováci?

Výťažok zo zbierky Týždeň modrého gombíka 2013 poputuje na realizáciu trojročného projektu, na ktorom Slovenský výbor pre UNICEF spolupracuje priamo s kanceláriou UNICEF v Ugande. Projekt sa bude realizovať v regiónoch Buliisa a Neebi na severo-západe Ugandy

Vyzbierané finančné prostriedky budú použité nasledovným spôsobom: 

·    na výstavbu čistiacich zariadení na slnečný pohon, ktoré privedú bezpečnú pitnú vodu do škôl, zdravotných stredísk a ďalších verejných budov, čím poslúžia 9 000 ľuďom v daných lokalitách
·    na výstavbu bezpečných latrín pre 2 500 domácností
·    na realizáciu osvety medzi deťmi a ich rodičmi, vďaka ktorej si osvojí celkovo 15 000 ľudí základné hygienické návyky súvisiace s vodou
·    na vzdelávanie miestnych technikov o tom, ako majú obsluhovať a robiť údržbu vodovodných a sanitačných zariadení

Ako sa dá do zbierky zapojiť? 

Do zbierky Týždeň modrého gombíka 2013 sa môžu darcovia zapojiť poukázaním svojho príspevku 3 spôsobmi: 
·    do očíslovanej pokladničky UNICEF, ktorú budú po rôznych mestách nosiť dobrovoľníci – verejná zbierka v uliciach trvá od 13. do 19. mája 2013
·    zaslaním prázdnej SMS v hodnote 2 eurá na číslo 844 od 25.4. do 1.6.2013 v sieti všetkých mobilných operátorov
·    ľubovoľnou sumou na účet zbierky: č. ú. 2021 9886 / 6500 (Poštová banka), variabilný symbol 0313

„Všetci Slováci majú teraz šancu zanechať výraznú stopu pomoci v krajine, kde sa možno v živote z rôznych dôvodov nedostanú. UNICEF urobí maximum preto, aby boli vyzbierané prostriedky použité čo najefektívnejšie a pomohli zmeniť životy tisícov detí v rovníkovej Ugande,“ dodáva Miroslav Kaňa.

UNICEF Slovensko ďakuje partnerom, vďaka ktorým môže zbierku Týždeň modrého gombíka 2013 realizovať. Patria medzi nich spoločnosť DHL, Greentree caffé, Karton.sk, Nadácia Tesco, Poštová banka, Sugarbooks a agentúra Vagaboond. Slovenský výbor pre UNICEF ďakuje taktiež svojim telekomunikačným partnerom a partnerom zbierky, spoločnostiam Orange Slovensko, Slovak Telekom a Telefónica Slovakia, ktorí sú poskytovateľom linky 844. 

V prípade záujmu o bližšie informácie sa môžete s dôverou obrátiť na kanceláriu UNICEF Slovensko:  

Tomáš Turčan, komunikačný manažér, media@unicef.sk, 0903 434 484, 02-5292-5919, sekretariát: 02-5296-5082

* * *

O zbierke Týždeň modrého gombíka

Cieľom zbierky, ktorú realizuje Slovenský výbor pre UNICEF, je každý rok podporiť najzraniteľnejšie deti sveta, pričom každý rok sa zameriava na inú oblasť pomoci ako aj inú krajinu, v ktorej deti čelia obrovským, často existenčným problémom. V roku 2012 bolo cieľom zbierky Týždeň modrého gombíka podporiť realizáciu vodných a sanitačných programov v Zimbabwe. Prostredníctvom celoslovenskej zbierky v uliciach, SMS zbierky, a tiež vďaka príspevkom od partnerov sa podarilo získať pre deti 98 318 €. Konanie verejnej zbierky SV pre UNICEF v roku 2013 povolilo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky rozhodnutím zo dňa 14. februára 2013 pod číslom SVS-OVVS3-2013/004332, s platnosťou od 15. februára 2013 do 15. februára 2014.

Detský fond UNICEF je financovaný z čisto dobrovoľných príspevkov a jeho poslaním je konkrétna a efektívna pomoc najviac ohrozeným a najzraniteľnejším deťom kdekoľvek vo svete. 

Zaisťujeme zdravie a výživu detí, preventívne programy, núdzové dodávky liekov, vakcíny do rozvojových krajín, pitnú vodu, sanitáciu, základné vzdelanie, ochranu detí pred násilím, vykorisťovaním a AIDS. Propagujeme a ochraňujeme práva detí na celom svete, dohliadame na ich dodržiavanie v zmysle Dohovoru o právach dieťaťa a pomáhame deťom v núdzi prežiť a rozvíjať sa, od raného detstva cez obdobie dospievania. 

Detský fond UNICEF bol založený v roku 1946 a dnes pomáha deťom v núdzi vo viac ako 190 krajinách a teritóriách sveta. Formálne patrí medzi agentúry OSN, ale nie je financovaný z fondov OSN, ani nemá pridelenú pevnú rozpočtovú položku zo štátneho rozpočtu. UNICEF je financovaný z čisto dobrovoľných príspevkov jednotlivcov a firiem a globálne až 93% používa priamo na programy pomoci deťom, 4% tvoria administratívne a 3% programové náklady.

Slovenský výbor pre UNICEF je autonómnou slovenskou mimovládnou organizáciou, ktorá je s Detským fondom UNICEF spojená akreditačnou dohodou. Našim poslaním je zbierať financie pre Detský fond UNICEF na pomoc deťom v núdzi. Usilujeme tiež o implementáciu Dohovoru o právach dieťaťa na Slovensku – advokačnou činnosťou, iniciatívou Baby Friendly Hospital, projektom Linka detskej istoty a školskými vzdelávacími programami. 

Zdroj: Info.sk, UNICEF, Foto: UNICEF
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mestská polícia v Bratislave varuje pred podmočenými a padajúcimi stromami

Mestská polícia v Bratislave varuje pred podmočenými a padajúcimi stromami

DNES - 19:59Domáce

Mestská polícia (MsP) v Bratislave pripomína, že napriek avizovanej zmene počasia zostávajú rizikom výrazne podmočené a padajúce stromy.

 V Bratislavskom kraji sa podarilo sprejazdniť niekoľko úsekov ciest

V Bratislavskom kraji sa podarilo sprejazdniť niekoľko úsekov ciest

DNES - 19:24Domáce

Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková.

Škody po povodniach by sa mali podľa Tarabu rádovo pohybovať v miliónoch eur

Škody po povodniach by sa mali podľa Tarabu rádovo pohybovať v miliónoch eur

DNES - 18:54Domáce

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu pohybovať v miliónoch eur.

SaS vyzýva Keketiho na odstúpenie od zmluvy, SNS obviňuje SaS z klamstva

SaS vyzýva Keketiho na odstúpenie od zmluvy, SNS obviňuje SaS z klamstva

DNES - 17:59Domáce

Priestory ministerstva sú predražené a nechránené pred povodňami.

Premiér: Vláda bude maximálne ústretová pri odškodnení samospráv

Premiér: Vláda bude maximálne ústretová pri odškodnení samospráv

DNES - 17:57Domáce

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať "konkrétnymi finančnými rozhodnutiami".

Vosveteit.sk