Sedem červených potravín pre zdravé a silné srdce

Srdcovým ochoreniam je jedno, akú farbu majú vaše šaty, ale konzumácia veľkého množstva červeného ovocia a zeleniny môže znížiť riziko srdcových ochorení až o 50%.
Odtieň červenej v potravinách signalizuje veľa živín v každom súste. Červené ovocie a zelenina sú bohaté na vitamíny a minerály, ktoré pomáhajú premieňať sacharidy, tuky a bielkoviny na využiteľnú energiu pre telo. Navyše obsahujú antioxidanty, ktoré chránia DNA pred oxidačným poškodením, a preto pôsobia ako prevencia ochorení.
Mnoho druhov červeného ovocia a zeleniny obsahuje silné antioxidanty, ako je lykopén a antokyany, ktoré dokážu bojovať s ochoreniami srdca, rakovinou prostaty, dokážu znížiť riziko cievnej mozgovej príhody a makulárnej degenerácie (najčastejšej príčiny slepoty u ľudí vo veku nad 60 rokov).
7 červených potravín pre zdravé a silné srdce
Paradajky
Lykopén v paradajkách je červený pigment, ktorý má antioxidačné vlastnosti a môže byť v skutočnosti silne anti-karcinogénny. Tiež je dobrým zdrojom výživy pre oči a podporuje zdravie prostaty. Je zaujímavé, že varenie paradajok v skutočnosti zvyšuje hladiny lykopénu.
Červené fazule
90g týchto strukovín poskytuje 7 g bielkovín, 5,5 g vlákniny, bez žiadnych nasýtených tukov alebo cholesterolu, a má len 100 kalórií. Sú tiež bohaté draslík, ktorý znižuje krvný tlak a štúdie zhodne ukazujú, že strava bohatá na fazuľu môže pomôcť znížiť riziko vzniku srdcových chorôb.
Červená paprika
Jedná sa o mimoriadne dobrú voľbou pre zdravie srdca, pretože sú plné lykopénu, ktorý sa nenachádza v zelenej paprike. Sú tiež zdrojom rozpustnej vlákniny, ktorá znižuje cholesterol a tiež silných antioxidačných vitamínov A a C, ktoré sú dobré pre zdravie srdca.
Jahody
Jahody sú ďalším vynikajúcim zdrojom vitamínu C a mangánu. Mangán je dôležitý pri rôznych metabolických funkciách tela, vrátane ochrany pred voľnými radikálmi, udržania silných kostí, optimálnej funkcie štítnej žľazy, stabilnej hladinu cukru v krvi. Toto ovocie má tiež vysoký obsah vlákniny, jódu, draslíka, kyseliny listovej, vitamínu K, a horčíka.
Červené hrozno
Červené hrozno je bohaté na antioxidanty a vlákninu, čím je veľmi prospešné pre zdravie srdca. U červeného hrozna bolo preukázané, že znižuje krvný tlak, zápal a poškodenie srdcového svalu v súvislosti s konzumáciou stravy s vysokým obsahom soli. Je tiež preukázané, že znižuje hladiny triglyceridov v krvi, hladiny LDL cholesterolu v krvi a zlepšuje funkcie krvných ciev.
Červený melón
Melón je skvelým zdrojom lykopénu, ktorý môže znížiť riziko srdcových ochorení znížením LDL cholesterolu. Tiež znižuje riziko určitých druhov rakoviny, predovšetkým prostaty, rovnako ako riziko svalovej degenerácie, ale tiež zlepšuje funkciu ciev a znižuje riziko mŕtvice.
Višne
Jasne červená farba višní pochádza z antokyanov. Vďaka týmto silným antioxidantom majú višne jedinečné zdravotné vlastnosti. Majú protizápalové účinky, podporujú zdravie srdca a znižujú bolesti svalov a kĺbov po cvičení.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.

Opuch tváre po alkohole: Nejde len o opicu, muž naň ťažko doplatil
Opuch tváre po konzumácii alkoholu nemusí súvisieť len s klasickými príznakmi opice.

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené
Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.