Hľadáte zdravú alternatívu ryže alebo cestovín? Vyskúšajte kuskus
Kuskus tvarom pripomína tarhoňu, no jeho zloženie aj príprava sú trochu odlišné. Prečítajte si, čo vieme o tejto severoafrickej potravine.
Hľadáte zdravé, výživné a súčasne sýte jedlo? Ak sa vám prejedla ryža, cestoviny a iné tradičné prílohy, vyskúšajte kuskus.
Čítajte: Chcete zdravú zmenu v jedálničku? Vyskúšajte pohánku
Kuskus patrí k tradičným severoafrickým jedlám. Vyrába sa z jačmeňa, prosa alebo pšenice a je tvarovaný do malých guliek, ktoré pripomínajú tarhoňu. V obchode môžete natrafiť na biely alebo tmavý druh – odporúčame vyskúšať celozrnný, teda tmavší, ktorý je ľahšie stráviteľný a obsahuje viac živín.
Nutričné zloženie
- V kuskuse nájdeme bohato zastúpenú vlákninu a selén, v menšom množstve tiež bielkoviny vápnik, horčík, fosfor, zinok a železo. Z vitamínov obsahuje B, E, K a do jeho zloženia patrí aj kyselina listová a omega 3 a 6 mastné kyseliny.
- Kuskus podporí vaše trávenie a prečistí tráviaci trakt. Jeho výhodou je, že podporuje rýchly metabolizmus a postupne uvoľňuje energiu.
Čítajte: Ako variť ryžu? Malou zmenou znížite jej kalórie!
Podobne ako pri sušenom ovocí si ale pri konzumácii kuskusu musíte dávať pozor na množstvo, ktoré zjete. Jedna šálka obsahuje približne 176 kalórií. Má vyšší glykemický index ako hnedá ryža a viac tuku, než biela ryža. Z celkového hľadiska tieto množstvá nie sú pri správnom porciovaní škodlivé.
Príprava a použitie v jedlách
Kuskus sa nevarí vo vode tak, ako je bežné u príloh. Podľa tradičnej severoafrickej kuchyne sa kuskus pripravuje nad parou, ktorá stúpa zo spodného hrnca, v ktorom sa varí mäso so zeleninou.
U nás sa pripravuje tak, že ho zalejete po okraj vriacou osolenou vodou, nádobu prikryjete a necháte odstáť 15 – 20 minút. Voda do kuskusu vsiakne a potom ho stačí už len premiešať a podávať podľa vašej chuti.
Kuskus má veľmi jemnú, nevýraznú chuť a je v kuchyni všestranne použiteľný. Môžete si ho pripraviť na sladko aj na slano, zmiešať s jogurtom, medom, ovocím i zeleninou, mäsom, syrom, tvarohom, omáčkami alebo pridať do polievok .
Máte s prípravou a konzumáciou kuskusu skúsenosti? Podeľte sa o ne s nami v komentári.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.