• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 29.4.2025Meniny má Lea
22°Bratislava

Hľadáte zdravú alternatívu ryže alebo cestovín? Vyskúšajte kuskus

  • 12:28 07.08.2015
  • Bratislava
Hľadáte zdravú alternatívu ryže alebo cestovín? Vyskúšajte kuskus

Kuskus tvarom pripomína tarhoňu, no jeho zloženie aj príprava sú trochu odlišné. Prečítajte si, čo vieme o tejto severoafrickej potravine.

Hľadáte zdravé, výživné a súčasne sýte jedlo? Ak sa vám prejedla ryža, cestoviny a iné tradičné prílohy, vyskúšajte kuskus.

Čítajte: Chcete zdravú zmenu v jedálničku? Vyskúšajte pohánku

Kuskus patrí k tradičným severoafrickým jedlám. Vyrába sa z jačmeňa, prosa alebo pšenice a je tvarovaný do malých guliek, ktoré pripomínajú tarhoňu. V obchode môžete natrafiť na biely alebo tmavý druh – odporúčame vyskúšať celozrnný, teda tmavší, ktorý je ľahšie stráviteľný a obsahuje viac živín.

Nutričné zloženie

  • V kuskuse nájdeme bohato zastúpenú vlákninu a selén, v menšom množstve tiež bielkoviny vápnik, horčík, fosfor, zinok a železo. Z vitamínov obsahuje B, E, K a do jeho zloženia patrí aj kyselina listová a omega 3 a 6 mastné kyseliny.
  • Kuskus podporí vaše trávenie a prečistí tráviaci trakt. Jeho výhodou je, že podporuje rýchly metabolizmus a postupne uvoľňuje energiu.

Čítajte: Ako variť ryžu? Malou zmenou znížite jej kalórie!

Podobne ako pri sušenom ovocí si ale pri konzumácii kuskusu musíte dávať pozor na množstvo, ktoré zjete. Jedna šálka obsahuje približne 176 kalórií. Má vyšší glykemický index ako hnedá ryža a viac tuku, než biela ryža. Z celkového hľadiska tieto množstvá nie sú pri správnom porciovaní škodlivé.

Príprava a použitie v jedlách

Kuskus sa nevarí vo vode tak, ako je bežné u príloh. Podľa tradičnej severoafrickej kuchyne sa kuskus pripravuje nad parou, ktorá stúpa zo spodného hrnca, v ktorom sa varí mäso so zeleninou.

U nás sa pripravuje tak, že ho zalejete po okraj vriacou osolenou vodou, nádobu prikryjete a necháte odstáť 15 – 20 minút. Voda do kuskusu vsiakne a potom ho stačí už len premiešať a podávať podľa vašej chuti.

Kuskus má veľmi jemnú, nevýraznú chuť a je v kuchyni všestranne použiteľný. Môžete si ho pripraviť na sladko aj na slano, zmiešať s jogurtom, medom, ovocím i zeleninou, mäsom, syrom, tvarohom, omáčkami alebo pridať do polievok .

Máte s prípravou a konzumáciou kuskusu skúsenosti? Podeľte sa o ne s nami v komentári.

Zdroj: Info.sk,DK,wikipedia,healthyeating.com,thescienceofeating.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.