• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 23.11.2024Meniny má Klement
Bratislava

Prečo po vypití kávy utekáme na záchod?

  • 20:06 11.08.2015
  • Bratislava
Prečo po vypití kávy utekáme na záchod?

Ranná káva má zázračnú schopnosť prebrať nás. A niektorých ľudí aj prehnať – na záchod. Čo spôsobuje, že káva má laxatívny účinok na určitých jedincov? Tento fenomén vedcov tak fascinoval, že sa mu rozhodli venovať niekoľko výskumov a štúdií. Poďme sa pozrieť na zistenia.

Vďaka kofeínu patrí káva ku každodennému štartu dňa pre mnohých ľudí. Šálkou kávy ale ranná rutina nekončí, niektorí z nás ešte musia navštíviť toaletu. Tentoraz ale nehovoríme o jej močopudnom účinku, ale laxatívnom.

Čítajte: Účinky kofeínu: Omladzuje, zoštíhľuje a lieči

Skupina ľudí, ktorej sa to týka, je menšia než by ste si mysleli – patrí tu iba tretina konzumentov kávy, pričom podľa výskumov a dotazníkov prevládajú muži.

Kofeín za to nemôže

Počas prvých výskumov sa predpokladalo, že laxatívny účinok kávy spôsobuje kofeín. Lenže toto tvrdenie vyvrátil fakt, že na záchod utekali ľudia aj po konzumácii bezkofeínovej kávy. Naviac, ak by za tým bol kofeín, laxatívny účinok by mala aj kola alebo energetický nápoj.

Čítajte: Zvyšky z kávy nevyhadzujte, takto ich môžete využiť v domácnosti

Vedci zatiaľ nedokážu presne určiť, ktorá z vyše 1 000 rôznych látok v káve spôsobuje jej laxatívne účinky. Vedia ale opísať, ako sa táto látka správa v našom tráviacom trakte.

Ako to teda funguje?

Kyseliny v káve (najmä kyselina cholorogénová) účinkujú na náš žalúdok tak, že podporia vylučovanie vyššej hladiny žalúdočnej kyseliny a celkovo kyselín v tráviacom trakte. To vedie žalúdok k tomu, aby svoj obsah rýchlejšie presunul do čriev. Tam ale účinky kávy nekončia.

Ďalší výskum totiž ukázal, že káva má účinky aj na pohyby v hrubom čreve a to už za štyri minúty od konzumácie. Dokáže zdvihnúť hladiny cholecystokinínu a gastrínu, čo sú kľúčové látky pri rozkladaní potravy a jej následnom vylučovaní z tráviaceho traktu.

Záverom

Zdá sa teda, že určité látky v káve (nie kofeín) dokážu stimulovať tvorbu kyselín v našom tráviacom trakte. Kombinácia týchto kyselín spôsobuje, že obsah nášho žalúdka sa spracúva a presúva do hrubého čreva omnoho rýchlejšie, (už za štyri minúty) než pri konzumácii iných potravín a nápojov.

Ostáva ešte zistiť, ktorá z látok v káve má tieto laxatívne účinky.

Zdroj: Info.sk, DK, iflscience.com, huffingtonpost.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia

Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia

20:07 21.11.2024Zdravie

Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.

Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup

Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup

7:08 20.11.2024Zdravie

Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.

Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky

Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky

19:45 18.11.2024Zdravie

Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.

Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári

Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári

19:34 18.11.2024Zdravie

Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.

Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!

Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!

11:09 18.11.2024Zdravie

Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.