Sladké zemiaky: 7 prekvapivých účinkov na vaše zdravie

Ak sa sladké zemiaky alebo batáty konzumujú s mierou, môžu poskytnúť bohatú koncentráciu živín. Mnohé vedecké výskumy preukázali, že sladké zemiaky obsahujú antioxidačné a protizápalové zložky pre boj s chorobami.
7 prekvapivých zdraviu prospešných účinkov sladkých zemiakov
Prevencia rakoviny
Nakoľko sú batáty plné beta-karoténu, ich pravidelná konzumácia znižuje riziko rakoviny obličiek, a tiež znižuje riziko rakoviny prsníka u žien pred menopauzou.
Čítajte: Päť potravín, ktoré bojujú proti rakovine
Posilnenie imunity
Sladké zemiaky sú najlepšie pre posilnenie imunity, pretože sú veľkým zdrojom antioxidačných vitamínov a beta karoténu.
Cukrovka
Jedná sa o veľmi dobrý regulátor hladiny cukru v krvi, pomáha stabilizovať a znížiť odolnosť voči inzulínu.
Čítajte: Štyri prírodné lieky na cukrovku
Zlepšenie trávenia
Sladké zemiaky pomáhajú zmierniť niektoré zažívacie problémy, ako je zlé trávenie, zápcha a pálenie záhy. Vzhľadom k vysokému obsahu vlákniny, poskytujú žalúdku a črevám pomoc pri správnom trávení.
Srdcové choroby
Vďaka vysokému obsahu draslíka a vitamínu B6 pomáhajú predchádzať infarktu a mŕtvici. Pomáhajú udržať správnu hladinu elektrolytov telesných buniek, a tiež stabilizujú krvný tlak a normálnu funkciu srdca.
Čítajte: Sedem červených potravín pre zdravé a silné srdce
Artritídne zápaly
Ak sa konzumujú s mieroch, ich beta-kryptoxantíny zabraňujú zápalom reumatoidnej artritídy.
Starostlivosť o kožu
Sladké zemiaky chránia pokožku pred škodlivým ultrafialovým žiarením, a tiež opravujú poškodené bunky. Je to kvôli obsahu beta karoténu / vitamínu A, ktorý tiež chráni oči pred stratou zraku.
Čítajte: Vitamíny, ktoré znižujú riziko rakoviny kože
Zdravotné výhody sladkých zemiakov môžete získať aj vo forme polievky. Tento chutný a jednoduchý recept poslúži ako dobrá dávka sacharidov, pričom bielkoviny budú stále prevažovať.
Recept na polievku zo sladkých zemiakov
Zloženie:
1 polievková lyžica olivového oleja
1 stredná cibuľa, nakrájaná
1/2 pretlačeného strúčika cesnaku
1 šálka kuracieho vývaru s nízkym obsahom soli
1 stredne veľký sladký zemiak, olúpaný a nakrájaný na kocky
4 veľké mrkvy, olúpané a nakrájané
1 červená paprika, olúpaná a nakrájaná
1 polievková lyžica nasekaného zázvoru
1/4 šálky gréckeho jogurtu s nízkym obsahom tuku
Koriander (voliteľne)
Postup:
-Zohrejte olej na panvici a pridajte cibuľu a cesnak. Varte 2-3 minúty, alebo kým cibuľa nezmäkne.
-Pridajte kurací vývar a dve šálky vody. Počkajte kým zovrie.
-Teraz pridajte sladký zemiak, mrkvu, papriku a zázvor. Varte po dobu 15 minút.
-Následne dajte do chladničky na 20-30 minút. Teraz odstráňte kúsky zeleniny a rozmixujte ich na pyré v mixéri.
-Vráťte rozmixované pyré späť do polievky a znovu ju varte ďalších 15-20 minút, kým nezhustne.
-Akonáhle bude hustá, pridajte jogurt a zamiešajte. Podávajte okamžite a môžete pridať trochu koriandru.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?