Vaječné škrupiny pre lepšie vstrebávanie vápnika

Už ste možno počuli od úspešných záhradníkov, že drvené vaječné škrupiny v pôde dokážu pomôcť rastlinám pri vstrebávaní vápnika. Zároveň pomáhajú odpudzovať škodcov. No mohli by mať rovnaký prospech pre človeka? Odpoveď je áno.
Výskum ukázal, že konzumácia vaječných škrupín môže pomôcť hladinám vápnika, rovnako ako u rastlín.
Výhody konzumácie vaječných škrupín
Osteoporóza je degeneratívne ochorenie, ktoré znižuje hustotu kostí, čo vedie k množstvu problémov, vrátane zlomenín. Ženy sú náchylnejšie k osteoporóze, no je to časté ochorenie aj u mužov. Hoci osteoporóza prevláda u ľudí nad 60 rokov, je možné jej predísť udržiavaním správnej kostnej hmoty v mladšom veku.
Čítajte: Je to omyl, že pacient s osteoporózou sa nemá hýbať
Ako teda môžu vaječné škrupiny pomôcť? Jedna škrupina obsahuje dvojnásobné množstvo odporúčanej dennej dávky vápnika. Bez správneho množstva vápnika v krvnom riečisku si vaše telo začne požičiavať vápnik od kostí, aby boli zachované zdravé bunky.
Štúdia Národného ústavu reumatických chorôb v Piešťanoch ukázala, že užívanie práškových škrupín znižuje bolesti u mnohých žien s osteoporózou. Pomáha tiež kĺbom a spomaľuje úbytok kostnej hmoty.
Vaječné škrupiny namiesto vitamínových doplnkov
Prečo vápnik z vitamínových doplnkov nemôže stačiť? Dospelá žena vo veku 19-50 rokov, by mala dostať asi 1000 mg vápnika denne, pričom vo veku 51 rokov by to malo byť až 1 200mg. Mnoho vitamínových doplnkov neobsahuje dostatok vápnika.
Čítajte: Sedem využití vaječných škrupín
Okrem toho bolo preukázané, že telo môže ľahšie absorbovať vápnik prostredníctvom potravín, než z doplnkov stravy. Vaše telo nemusí využívať všetko, čo vitamínový doplnok ponúka. Preto môžu byť škrupiny skvelý spôsob, ako získať dostatok vápnika.
Ako konzumovať vaječné škrupiny
Pre vaše telo je ľahšie čerpať vápnik z vaječných škrupín v práškovej forme. Najprv ich však musíte variť vo vode po dobu asi 5 minút. To by malo zabiť baktérie na šrupinách, no pre úplnú bezpečnosť je potrebné ich aj upiecť. Dajte ich preto na plech na pečenie a pečte ich v rúre vyhriatej na 200 stupňov po dobu 15 minút. Potom ich rozomeľte napríklad v mlynčeku na kávu a váš prášok je hotový. Môžete ho pridávať do cesta, cestovín, ovsenej kaše, cereálií, smoothie, pričom by nemal meniť pôvodnú chuť jedla.
Video: Pozrite si návod na spracovanie škrupín

Krvná skupina môže ovplyvniť riziko rakoviny. Tieto skupiny sú najviac ohrozené
Vaša krvná skupina môže značiť vyššie riziko rakoviny. Na toto si dávajte pozor.

Pozor na tieto voľnopredajné lieky, môžu spôsobiť závislosť!
Lekári upozorňujú na niekoľko druhov voľnopredajných liekov, ktorých nadmerné užívanie môže viesť k vzniku závislosti.

Doktor varuje pred nesprávnym obliekaním spodnej bielizne. Takto riskujete infekciu
Poradie, v akom si na seba dávate kúsky oblečenia, môže ovplyvniť aj riziko infekcií.

Lekár upozorňuje: Až 50 % prípadov rakoviny ovplyvňuje tento faktor
Odborník na výskum rakoviny uviedol, aké kroky je možné urobiť na zníženie rizika rakoviny.

Pozor na žuvačky: Toto do seba dostanete pri každom požutí
Každý gram žuvačky uvoľní do vašich úst nežiadúce látky.