• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 29.4.2025Meniny má Lea
23°Bratislava

Datle: 8 dôvodov, prečo ich jesť pravidelne

  • 19:20 27.08.2015
  • Bratislava
Datle: 8 dôvodov, prečo ich jesť pravidelne

Datle sú skvelým malým občerstvením a sú tiež veľmi výživné. Obsahujú základné živiny, ako je vápnik, aminokyseliny, mangán, meď, horčík, síra, železo, draslík a fosfor.

Datle sú skvelým zdrojom vlákniny, pričom sa odporúča konzumovať 20-35 gramov vlákniny denne. Sú tiež zdrojom vitamínov A1, B1, B2, B3 a B5.

8 dôvodov, prečo by ste mali jesť datle každý deň

Upchaté tepny

Datle sú veľkým zdrojom antioxidantov a kyseliny fenolovej. V dôsledku toho ponúkajú anti-aterogénne účinky a zabraňujú upchatiu tepien. Datle majú viac zdravotných výhod, ak ich budete jesť s džúsom z granátového jablka.

Trávenie

Datle sú dobrým zdrojom rozpustnej a nerozpustnej vlákniny. Tráviaci systém potrebuje dostatočný prísun vlákniny k pohybu jedla cez gastrointestinálny trakt zdravým tempom.

Starnutie

Datle obsahujú prírodné antioxidanty. Antioxidanty prirodzene bojujú proti voľným radikálom, ktoré sú zodpovedné za rakovinu a starnutie. Stravovanie bohaté na antioxidanty zabraňuje vzniku rakoviny a spomaľuje starnutie.

Ochrana pečene

Pečeň je zodpovedná za filtrovanie odpadového materiálu z krvi. Poškodenie pečene môže spôsobiť rôzne zdravotné problémy a choroby. Konzumácia datlí môže chrániť pečeň pred poškodením a znižuje riziko vzniku fibrózy pečeňe.

Hnačka

Datle sú tiež bohatým zdrojom draslíka, minerálu, ktorý sa často stráca počas hnačky. Užívaním 2-3 datli denne je možné zabrániť hnačke a dehydratácii.

Protizápalové účinky

Vďaka tomu, že sú zdrojom horčíka, majú blahodarné protizápalové vlastnosti. Podľa štúdií je dostatočné množstvo horčíka užitočné pri znižovaní zápalu.

Nedostatok železa a anémia

Datle sú vynikajúcim zdrojom železa, čo je veľmi účinné pri liečbe anémie. Správne množstvo železa potrebuje telo pri tvorbe hemoglobínu.

Nervový systém

Datle sú bohaté na draslík a majú menej sodíka. Pomáhajú regulovať zdravý nervový systém a udržiavať mozog aktívny. Výskumníci ukazujú, že vhodný príjem draslíka môže do istej miery znížiť riziko mŕtvice.

Zdroj: info.sk, TM, healthbenefitstimes.com, dasmaninstitute.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou

20:06 27.04.2025Zdravie

Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku

19:43 26.04.2025Zdravie

Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

6:53 26.04.2025Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.