Pozor na sójový olej

Štúdia ukázala nepriaznivé účinky konzumácie sójového oleja.
Podľa štúdie vedcov z University of California-Riverside, ktorá bola uverejnená v časopise PLOS ONE, má sójový olej väčšiu pravdepodobnosť vyvolať diabetes a metabolický syndróm ako čistá fruktóza.
"Bolo to prekvapenie vzhľadom k tomu, že väčšina ľudí si myslí, že nenasýtené mastné kyseliny by mali byť zdravé," povedal vedúci autor štúdie Poonamjot Deol.
Táto štúdia hodnotila rôzne typy tukov a porovnala ich s cukrom, aby určila, ako zvyšujú riziko symptómov známych ako metabolický syndróm. Tieto príznaky - obezita s ukladaním tuku v bruchu, vysoké hodnoty glukózy, vysoké hladiny triglyceridov, vysoký krvný tlak a nízky HDL ("dobrý") cholesterol - sú spojené s výrazne zvýšeným rizikom cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení.
Nasýtené tuky sú najzdravšie
Výskumníci kŕmili myši štyrmi druhmi stravy. Prvé dva mali 40 percent kalórií z tuku. V prvom type stravovania všetky tuky pochádzali z kokosového oleja, ktorý je väčšinou nasýtený tuku. V druhom polovica tuku pochádzala z kokosového oleja a polovica zo sójového oleja, ktorý je väčšinou polynenasýtený tuk. Tento druhý typ bol podobný množstvu sójového oleja spotrebovaného v priemernej americkej strave.
Ďalšie dve diéty obsahovali rovnaké množstvo kalórií a približne rovnaké množstvo potravín, ale niektoré z tukov boli nahradené fruktózou podobne ako u stravy priemerného američana.
Fruktózová strava mala najvyššie množstvo cukru, takže vedci verili, že myši by s týmto stravovaním mali pribrať viac telesného tuku a vyvinúť si väčšiu inzulínovú rezistenciu. Myši na fruktózovom jedálničku naozaj získali o 12 percent väčšiu váhu než tie, ktoré jedli stravu s nasýteným kokosovým olejom.
No prekvapivým zistením bolo, že myši na sójovom oleji bez fruktózy získali o 9 percent väčšiu váhu, než myši na fruktózovej strave a o 25 percent väčšiu váhu, než myši na strave s kokosovým olejom. Mali tiež stukovatenú pečeň a vyššiu inzulínovú rezistenciu.
"Skúšali sme aj kukuričný olej a zistili sme, že tiež spôsobuje väčšie riziko obezity než kokosový olej, ale nie toľko, ako sójový olej. Ešte sme netestovali repkový olej," povedal Deol.
GMO prepojenie
S cieľom pomôcť odhaliť príčiny všetkých pozorovaných zmien vedci tiež vykonali hĺbkovú analýzu génovej expresie a metabolizmu u všetkých štyroch skupín. Zistili, že sójový olej spôsobil zmeny v génovej expresii a schopnosti pečene spracovávať tuk, a schopnosti tela metabolizovať rôzne cudzie chemikálie, vrátane liekov a toxínov v životnom prostredí.
Ďalšou možnou príčinou pozorovaných účinkov sójového a kukuričného oleja je genetická modifikácia týchto potravín. 89 percent americkej kukurice a 94 percent americkej sóje je upravených tak, aby odolávali rôznym herbicídom, predovšetkým glyfosátu. Štúdie preukázali, že geneticky modifikované organizmy môžu mať nepriaznivé metabolické účinky.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.