Pozor na sójový olej
Štúdia ukázala nepriaznivé účinky konzumácie sójového oleja.
Podľa štúdie vedcov z University of California-Riverside, ktorá bola uverejnená v časopise PLOS ONE, má sójový olej väčšiu pravdepodobnosť vyvolať diabetes a metabolický syndróm ako čistá fruktóza.
"Bolo to prekvapenie vzhľadom k tomu, že väčšina ľudí si myslí, že nenasýtené mastné kyseliny by mali byť zdravé," povedal vedúci autor štúdie Poonamjot Deol.
Táto štúdia hodnotila rôzne typy tukov a porovnala ich s cukrom, aby určila, ako zvyšujú riziko symptómov známych ako metabolický syndróm. Tieto príznaky - obezita s ukladaním tuku v bruchu, vysoké hodnoty glukózy, vysoké hladiny triglyceridov, vysoký krvný tlak a nízky HDL ("dobrý") cholesterol - sú spojené s výrazne zvýšeným rizikom cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení.
Nasýtené tuky sú najzdravšie
Výskumníci kŕmili myši štyrmi druhmi stravy. Prvé dva mali 40 percent kalórií z tuku. V prvom type stravovania všetky tuky pochádzali z kokosového oleja, ktorý je väčšinou nasýtený tuku. V druhom polovica tuku pochádzala z kokosového oleja a polovica zo sójového oleja, ktorý je väčšinou polynenasýtený tuk. Tento druhý typ bol podobný množstvu sójového oleja spotrebovaného v priemernej americkej strave.
Ďalšie dve diéty obsahovali rovnaké množstvo kalórií a približne rovnaké množstvo potravín, ale niektoré z tukov boli nahradené fruktózou podobne ako u stravy priemerného američana.
Fruktózová strava mala najvyššie množstvo cukru, takže vedci verili, že myši by s týmto stravovaním mali pribrať viac telesného tuku a vyvinúť si väčšiu inzulínovú rezistenciu. Myši na fruktózovom jedálničku naozaj získali o 12 percent väčšiu váhu než tie, ktoré jedli stravu s nasýteným kokosovým olejom.
No prekvapivým zistením bolo, že myši na sójovom oleji bez fruktózy získali o 9 percent väčšiu váhu, než myši na fruktózovej strave a o 25 percent väčšiu váhu, než myši na strave s kokosovým olejom. Mali tiež stukovatenú pečeň a vyššiu inzulínovú rezistenciu.
"Skúšali sme aj kukuričný olej a zistili sme, že tiež spôsobuje väčšie riziko obezity než kokosový olej, ale nie toľko, ako sójový olej. Ešte sme netestovali repkový olej," povedal Deol.
GMO prepojenie
S cieľom pomôcť odhaliť príčiny všetkých pozorovaných zmien vedci tiež vykonali hĺbkovú analýzu génovej expresie a metabolizmu u všetkých štyroch skupín. Zistili, že sójový olej spôsobil zmeny v génovej expresii a schopnosti pečene spracovávať tuk, a schopnosti tela metabolizovať rôzne cudzie chemikálie, vrátane liekov a toxínov v životnom prostredí.
Ďalšou možnou príčinou pozorovaných účinkov sójového a kukuričného oleja je genetická modifikácia týchto potravín. 89 percent americkej kukurice a 94 percent americkej sóje je upravených tak, aby odolávali rôznym herbicídom, predovšetkým glyfosátu. Štúdie preukázali, že geneticky modifikované organizmy môžu mať nepriaznivé metabolické účinky.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.