Plusy a mínusy konzumácie štipľavého jedla
Pálivé jedlo niektorým ľuďom chutí a iným nie. Podobné je to aj so výskumami na túto tému – je štipľavé jedlo dobré alebo nie? Poďme sa pozrieť bližšie na jednotlivé účinky.
Plusy
- Metabolizmus
Jedným z hlavným benefitov pálivého korenia je to, že dokáže ovplyvniť náš metabolizmus. Môže za to látka kapsaicín, ktorá mierne zvýši teplotu tela a tým aj zrýchli spaľovanie.
Čítajte: Môže nám korenie pomôcť schudnúť?
- Pocit sýtosti
Štipľavé jedlá majú zvláštnu schopnosť doslova oklamať náš mozog a uspokojiť chuť na fastfoodové jedlo. Naviac, pálivé korenie dáva veľa ľuďom zabrať natoľko, že majú čo robiť aj s jednou porciou a nebudú mať potrebu si nakladať ďalšiu.
- Zdravé srdce a cievy
Kapsaicín má aj silné protizápalové účinky. To môže byť jeden z dôvodov, prečo je u ľudí, ktorí pravidelne konzumujú štipľavé jedlo, znížená šanca na vznik krvných zrazenín. Toto sa preukázalo najmä u čili korenia.
Čítajte: Týchto 8 byliniek a korenín podporí zdravie vášho srdca
- Cholesterol
Pri opakovaných pokusoch na myšiach sa ukázalo, že kapsaicín má vplyv aj na zníženie hladiny cholesterolu. Myšiam s vysokými hodnotami cholesterolu boli podávané kapsaicíny. Na konci výskumu vykázali preukázateľné zníženie hladiny cholesterolu oproti tým, ktoré kapsaicíny nedostávali.
- Dýchacie cesty
Nič tak neprečistí dýchacie cesty ako poriadne pálivé jedlo. Či už ste alergik alebo máte nádchu, dávka korenia v jedle vám môže uvoľniť dutiny lepšie, než sprej do nosa.
Mínusy
- Bolesti brucha
Ak skombinujete sýte jedlo s pálivým korením, priam si koledujete o bolesti brucha. Nepríjemné pohyby v črevách, plynatosť alebo problémy so stolicou sa taktiež môžu objaviť po konzumácii štipľavého jedla.
- Pálenie záhy
Je veľmi nepríjemný a častý problém po konzumácii pálivého jedla. Ak ju často zažívate, mali by ste porozmýšľať nad zmenami v jedálničku a v životnom štýle. Prvou pomocou pri pálení záhy je pohár mlieka alebo jedlá sóda, ktoré budú žalúdočné kyseliny neutralizovať.
Čítajte: Pálenie záhy – prečo vzniká a čo pomáha?
- Hnačka
Štipľavé jedlo môže veľa ľuďom podráždiť tráviaci trakt natoľko, že musia utekať na záchod. Zvyčajne sa to ale stáva iba pri veľmi korenistých jedlách. Ak s týmto problémom pravidelne bojujete, mali by ste trochu ubrať z množstva korenia.
- Nespavosť
Zrýchlenie metabolizmu nemusí mať iba príjemný dopad. Ak si dáte pálivé jedlo pred spaním, zvýšenie telesnej teploty a zrýchlenie metabolizmu môže narušiť prirodzenú prípravu vášho organizmu na spánok. Ak ste takýto problém spozorovali, presuňte konzumovanie štipľavých jedál na skoršiu hodinu.
Ako ste na tom s pálivým jedlom vy? Doprajete si ho, alebo má na vás skôr negatívny účinok?
Zeler znižuje cholesterol v krvi, zlepšuje trávenie aj funkciu obličiek
Zeler znižuje cholesterol v krvi, zlepšuje trávenie aj funkciu obličiek. Pre jeho obsah vlákniny uľavuje od zápchy a vďaka obsahu flavonoidov znižuje riziko rakoviny žalúdka a hrubého čreva.
Tieto druhy alkoholu spôsobujú na druhý deň úzkosť
Jeden druh alkoholu môže byť prospešný pre mozog.
Tieto vitamíny nikdy neužívajte spolu, môže dôjsť k poškodeniu orgánov
Odborník prezradil, ktoré doplnky stravy by ste nikdy nemali užívať spoločne.
Nepravidelný spánkový režim? Pozor na tieto dva závažné následky!
Nepravidelné zaspávanie a vstávanie má na svedomí nielen únavu. Odborníci upozorňujú aj na dva dlhodobé závažné následky.
Syndróm polycystických vaječníkov: Herečka prehovorila o príznakoch, ktoré mylne ignorovala
Kvôli vážnej diagnóze si nechala zamraziť vajíčka.