Plusy a mínusy konzumácie štipľavého jedla

Pálivé jedlo niektorým ľuďom chutí a iným nie. Podobné je to aj so výskumami na túto tému – je štipľavé jedlo dobré alebo nie? Poďme sa pozrieť bližšie na jednotlivé účinky.
Plusy
- Metabolizmus
Jedným z hlavným benefitov pálivého korenia je to, že dokáže ovplyvniť náš metabolizmus. Môže za to látka kapsaicín, ktorá mierne zvýši teplotu tela a tým aj zrýchli spaľovanie.
Čítajte: Môže nám korenie pomôcť schudnúť?
- Pocit sýtosti
Štipľavé jedlá majú zvláštnu schopnosť doslova oklamať náš mozog a uspokojiť chuť na fastfoodové jedlo. Naviac, pálivé korenie dáva veľa ľuďom zabrať natoľko, že majú čo robiť aj s jednou porciou a nebudú mať potrebu si nakladať ďalšiu.
- Zdravé srdce a cievy
Kapsaicín má aj silné protizápalové účinky. To môže byť jeden z dôvodov, prečo je u ľudí, ktorí pravidelne konzumujú štipľavé jedlo, znížená šanca na vznik krvných zrazenín. Toto sa preukázalo najmä u čili korenia.
Čítajte: Týchto 8 byliniek a korenín podporí zdravie vášho srdca
- Cholesterol
Pri opakovaných pokusoch na myšiach sa ukázalo, že kapsaicín má vplyv aj na zníženie hladiny cholesterolu. Myšiam s vysokými hodnotami cholesterolu boli podávané kapsaicíny. Na konci výskumu vykázali preukázateľné zníženie hladiny cholesterolu oproti tým, ktoré kapsaicíny nedostávali.
- Dýchacie cesty
Nič tak neprečistí dýchacie cesty ako poriadne pálivé jedlo. Či už ste alergik alebo máte nádchu, dávka korenia v jedle vám môže uvoľniť dutiny lepšie, než sprej do nosa.
Mínusy
- Bolesti brucha
Ak skombinujete sýte jedlo s pálivým korením, priam si koledujete o bolesti brucha. Nepríjemné pohyby v črevách, plynatosť alebo problémy so stolicou sa taktiež môžu objaviť po konzumácii štipľavého jedla.
- Pálenie záhy
Je veľmi nepríjemný a častý problém po konzumácii pálivého jedla. Ak ju často zažívate, mali by ste porozmýšľať nad zmenami v jedálničku a v životnom štýle. Prvou pomocou pri pálení záhy je pohár mlieka alebo jedlá sóda, ktoré budú žalúdočné kyseliny neutralizovať.
Čítajte: Pálenie záhy – prečo vzniká a čo pomáha?
- Hnačka
Štipľavé jedlo môže veľa ľuďom podráždiť tráviaci trakt natoľko, že musia utekať na záchod. Zvyčajne sa to ale stáva iba pri veľmi korenistých jedlách. Ak s týmto problémom pravidelne bojujete, mali by ste trochu ubrať z množstva korenia.
- Nespavosť
Zrýchlenie metabolizmu nemusí mať iba príjemný dopad. Ak si dáte pálivé jedlo pred spaním, zvýšenie telesnej teploty a zrýchlenie metabolizmu môže narušiť prirodzenú prípravu vášho organizmu na spánok. Ak ste takýto problém spozorovali, presuňte konzumovanie štipľavých jedál na skoršiu hodinu.
Ako ste na tom s pálivým jedlom vy? Doprajete si ho, alebo má na vás skôr negatívny účinok?

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.