Šípky: Takto ich využijete pre zdravie a krásu
Blíži sa obdobie, kedy sa začínajú zberať šípky. Prečítajte si, ako postupovať pri ich zbere a spracovaní. Ponúkame vám aj recept na šípkový sirup a džem.
Zber
Šípky sú v podstate plody odkvitnutej ruže. Z hľadiska morfológie je to zložené súplodie. Šípky sa zberajú na jeseň, keď má plod jasno červenú alebo oranžovú farbu. Zbierajú sa suché, nepoškodené a nezmrznuté plody.
Niektorí ľudia ich zbierajú až po prvých mrazoch, no tie znehodnocujú plod a znižujú jeho obsah vitamínu C.
Sušenie a skladovanie
Sušia sa v dvoch fázach.
- Prvá fáza je normálne sušenie na voľnom vzduchu.
- Druhá fáza je dosušenie v rúre, aby plody vydržali čo najdlhšie a nesplesniveli. Teplota v rúre ale nesmie presiahnuť 35°C, plody sa znehodnotia ak zhnednú alebo sa pripália. Ideálne sušené plody si zachovajú až štvrtinu obsahu vitamínu C.
Čítajte: Top 10 bylinných čajov na imunitu, sústredenie či únavu
Skladujte ich v dobre uzavretej nádobe - najdlhšie rok.
Zloženie
Vitamín A, B, C, K a kyselina nikotínová.
Využitie
Šípky obsahujú veľa vitamínu C, sú preto výborným prostriedkom na posilnenie imunity najmä na jeseň a v zime. Dokážu tiež zlepšiť cirkuláciu krvi, prečistia močové cesty a obličky a tiež vám pomôžu prekonať únavu.
- Čaj
Dve lyžičky sušených plodov zalejte tromi decilitrami vody a nechajte lúhovať štvrť hodiny. Pred pitím je vhodné čaj precediť cez sitko. Jemné chĺpky zo šípok môžu podráždiť sliznicu.
- Sirup
Suroviny: 1 kilogram očistených šípok, pol kilogramu cukru, 3 litre vody
Postup: Rozmixujte šípky na kašu a pridajte ich do dvoch litrov horúcej vody. Zmes povarte a nechajte lúhovať 15 – 20 minút mimo sporák. Potom pridajte zvyšný liter vody a zmes opätovne povarte a nechajte lúhovať štvrť hodiny. Potom prelejte zmes cez sitko alebo plátenú látku. Pridajte cukor a nechajte ho rozpustiť počas varu. Vzniknutý sirup skladujte v uzatvárateľných sklených nádobách.
- Džem
Suroviny: Na jeden kilogram šípok si pripravte pol kilogramu cukru, môžete pridať aj želírovací prípravok.
Postup: Vysušené a mierne zmäknuté šípky očistíme, dáme do hrnca a zalejeme vodou tak, aby mierne presahovala šípky. Nechajte zmes povariť viac než hodinu (takto džem nebude pichať). Túto zmes potom rozmixujte, aby ste zo šípok vytvorili kašu. Kašu následne prepasírujte cez sitko, aby ste odstránili semiačka a nečistoty.
Následne túto čistú zmes povaríme s cukrom. Ak chcete dosiahnuť hustejšiu konzistenciu, môžete pridať želírovací prípravok. Po uvarení ho ešte za horúca vlejte do sklenených uzatvárateľných fliaš. Následne ho môžete zavariť.
Čítajte: Nielen na zlepšenie imunity sibírsky zázrak
Zo šípok sa robí aj polievka Nyponsoppa, ktorá patrí do tradičnej švédskej kuchyne. Šípky ale môžete nájsť aj v podobe oleja, ktorý sa výborne hodí do šalátov, či vína.
Uplatnenie našli aj v kozmetike, kde sa z nich vyrába špeciálny olejček na výživu pokožky a maska na tvár.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.