• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.10.2024Meniny má Sergej
Bratislava

USA varujú pred posilňovaním ruskej prítomnosti v Sýrii

  • 15:24 23.09.2015
  • WASHINGTON/RÍM
USA varujú pred posilňovaním ruskej prítomnosti v Sýrii

Americký minister zahraničných vecí John Kerry v stredu upozornil, že podpora sýrskeho prezidenta Bašára Asada zo strany Ruska môže zvýšiť riziko konfrontácie s koaličnými silami bojujúcimi v krajine proti extrémistickej organizácii Islamský štát. V rozhovore pre taliansky denník La Stampa Kerry informoval, že svojmu ruskému rezortnému kolegovi Sergejovi Lavrovovi tlmočil znepokojenie USA z vojenskej podpory, ktorú Rusko poskytuje vládnym silám v Sýrii a ktorá sa v poslednom čase ešte viac vystupňovala.

Tieto akcie môžu podľa Kerryho vyvolať eskaláciu konfliktu a viesť k ďalším stratám nevinných životov, nárastu počtu utečencov a riziku konfrontácie s koalíciou bojujúcou v Sýrii proti IS. Agentúra DPA pritom nespresnila, čo Kerry myslel pod koalíciou, ale - ako je známe - vytvorili ju Spojené štáty a ich spojenci a spoločne podnikajú nálety na pozície IS v Sýrii i v susednom Iraku.

Aktívnejšie zapájanie sa Ruska do konfliktu na Asadovej strane v Sýrii vyvoláva aj obavy Izraela. Podľa neho by to mohlo prípadne viesť ku konfrontácii medzi ruskými a izraelskými jednotkami.

Rusi budujú v Sýrii základne

Americký denník Wall Street Journal v stredu napísal, že nové družicové snímky naznačujú výstavbu ďalších dvoch ruských vojenských základní v Sýrii. Denník získal inkriminované zábery od mesačníka IHS Jane's Intelligence Review. Ten už v utorok informoval o družicových fotografiách z polovice septembra, ktoré zachytávajú ruských vojakov, ako budujú dve ďalšie vojenské základne v Sýrii.

Ide o výstavbu nových budov a prípravu stupňovitého terénu. Snímky zachytávajú aj nové stany typické pre ruské vojenské jednotky či situáciu pri skladisku zbraní a pri vojenskej základni severne od mesta Lázikíja ležiacom na pobreží Stredozemného mora. Podľa agentúry Reuters to naznačuje, že Rusko sa pripravuje rozmiestniť vojakov na oboch miestach.

Odporúčame:

Ruské stíhačky boli na letisku v Sýrii, tvrdia Američania

Rusko zváži pomoc Sýrii, ak požiada o vyslanie jednotiek


Do oblasti presúvajú lietadlá


Rusko už do oblasti presunulo štyri multifunkčné bojové lietadlá Su-30SM, 12 podzvukových bojových lietadiel Su-25, 12 stíhacích bombardérov Su-24M a údajne zvažuje aj presun šiestich útočných vrtuľníkov Ka-52, tvrdia podľa spravodajskej televízie France24 americké vládne zdroje. Americkí experti na základe toho predpokladajú, že Rusko by sa mohlo do občianskej vojny v Sýrii zapojiť priamo.

Šéf americkej diplomacie sa v uplynulých dňoch vyjadril, že posilňovanie vojenskej prítomnosti Ruska v Sýrii by malo zrejme najprv chrániť tamojšie existujúce ruské zariadenia a už umiestnených ruských vojakov. Kerry dodal, že konečný cieľ Moskvy v Sýrii stále nie je jasný. Nemenovaný sýrsky vojenský predstaviteľ sa v utorok pre France24 vyjadril, že ruská vojenská prítomnosť v Sýrii sa už citeľne prejavila, aj keď svoj výrok bližšie nespresnil.

V čase narastania ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii a polemiky o nej dostalo ruské veľvyslanectvo v Damasku minulú nedeľu zásah pri ostreľovaní mesta. Ruské ministerstvo zahraničných vecí to označilo za teroristický útok spáchaný militantmi "financovanými zo zahraničia", rozhodne ho odsúdilo a vyslovilo očakávanie, že rovnaký postoj zaujme aj medzinárodné spoločenstvo.


USA začali byť podľa Lavrova vnímavejšie


Lavrov v stredu vyhlásil, že Spojené štáty sú čoraz vnímavejšie k postoju Ruska ku konfliktu v Sýrii. Informovala o tom agentúra RIA Novosti. Na spresňujúcu otázku, kedy sa tak stalo, Lavrov potvrdil, že nedávno. "Hovoril som s (americkým ministrom zahraničných vecí) Johnom Kerrym, ktorý povedal, že s nami chcú spolupracovať a že majú také možnosti," uviedol Lavrov.

Obe strany podľa neho pozitívne hodnotili aj schôdzku šéfov rezortov obrany - Sergeja Šojgu a Ashtona Cartera. "Zdá sa mi, že (v USA) sú čoraz vnímavejší k objektívnej situácii," podotkol Lavrov. Agentúra Reuters medzičasom citovala nemenovaný ruský diplomatický zdroj, podľa ktorého sa Rusko domnieva, že šance na dosiahnutie medzinárodnej dohody o boji s terorizmom v Sýrii a riešení tamojšieho konfliktu sa zvyšujú.

Doterajšie diplomatické snahy o nájdenie riešenia krízy, ktorá vstúpila do piateho roku trvania, zlyhali, keďže hlavní medzinárodní hráči podporujú rôzne strany konfliktu a navyše sa nedokážu zhodnúť na ďalšom osude prezidenta Bašára Asada.

Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Streľba v dome pri Seattle má päť obetí vrátane troch detí

Streľba v dome pri Seattle má päť obetí vrátane troch detí

DNES - 8:40Zahraničné

Päť ľudí zahynulo počas streľby v jednom z domov v meste Fall City ležiacom v štáte Washington neďaleko Seattlu.

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal najmenej šesť obetí na životoch

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal najmenej šesť obetí na životoch

DNES - 7:08Zahraničné

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal šesť obetí na životoch, uviedol v pondelok kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel.

Kremeľ: Putin sa stretne so šéfom OSN, diskutovať budú aj o vojne na Ukrajine

Kremeľ: Putin sa stretne so šéfom OSN, diskutovať budú aj o vojne na Ukrajine

DNES - 5:52Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok stretne s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom.

Volodymyr Zelenskyj vyzval vojakov, by zotrvali v ruskej Kurskej oblasti

Volodymyr Zelenskyj vyzval vojakov, by zotrvali v ruskej Kurskej oblasti

DNES - 5:50Zahraničné

Ukrajinský prezident vyzval v pondelok svojich vojakov, aby vydržali a zotrvali v ruskej Kurskej oblasti, kde ukrajinská armáda v auguste uskutočnila prekvapivý prienik.

USA vyjadrili znepokojenie nad prípadným nasadením vojakov KĽDR na Ukrajine

USA vyjadrili znepokojenie nad prípadným nasadením vojakov KĽDR na Ukrajine

DNES - 5:39Zahraničné

V prípade, že by Severná Kórea vyslala svojich vojakov na Ukrajinu, aby tam bojovali po boku Ruska, by išlo o "nebezpečný a nanajvýš znepokojujúci vývoj".