• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.10.2024Meniny má Sergej
Bratislava

Putin zasiahne proti islamistom aj bez USA, tvrdia agentúry

  • 14:04 24.09.2015
  • WASHINGTON
Putin zasiahne proti islamistom aj bez USA, tvrdia agentúry

Ruský prezident Vladimir Putin plánuje podniknúť v Sýrii jednostranné nálety na pozície organizácie Islamský štát (IS), ak Spojené štáty odmietnu jeho návrh spojiť sily, informovala vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na agentúru Bloomberg.

Rusko posiela do Sýrie viac zbraní

Rusko zvýšilo svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii aj dodávky zbraní pre tamojšiu armádu v rámci intenzívnejšej podpory svojho dlhoročného spojenca - prezidenta Bašára Asada.

Všetko o Islamskom štáte nájdete TU.

Podľa agentúry Bloomberg, ktorá sa odvolala na osobu blízku Kremľu a na poradcu ruského ministerstva obrany, ide Putinovi o to, aby sa USA a ich spojenci dohodli s Ruskom, Iránom a sýrskou armádou na koordinácii ťaženia proti IS.

Putina znechucuje zdržanlivosť USA

Agentúra citovala aj tretí zdroj, podľa ktorého Putin navrhol "súbežnú cestu" - spoločnú vojenskú akciu sprevádzanú politickou zmenou, a to bez Asada, čo je kľúčová požiadavka USA.

Rusko predložilo návrh Spojeným štátom, uvádza Bloomberg. Jeden zo zdrojov agentúry však tvrdí, že Putina znechucuje zdržanlivosť USA odpovedať a je tak pripravený zasiahnuť v Sýrii jednostranne, ak to bude potrebné.

Tieto špekulácie odmietol komentovať hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa agentúry TASS Peskov vyhlásil, že tieto špekulácie nemajú nič spoločné s realitou a "komentovať ich by bolo hlúpe a kontraproduktívne".

Dohoda Kremľa s Bielym domom nie je istá

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu oznámil, že schôdzka medzi Putinom a šéfom Bieleho domu Barackom Obamom zatiaľ nebola dohodnutá. "Budeme o tom informovať, až keď sa to napokon dohodne," povedal Peskov novinárom.

Agentúra TASS s odvolaním sa na svoj zdroj vo Washingtone predtým uviedla, že schôdzka medzi Putinom a Obamom sa uskutoční. Biely dom aj Kremeľ reagovali oficiálnym vyhlásením, že zatiaľ nemôžu potvrdiť dosiahnutie dohody v tejto veci.

Odporúčame:

USA varujú pred posilňovaním ruskej prítomnosti v Sýrii

Irán a Rusko chcú svojim potenciálom urovnať krízu v Sýrii

Rusko a USA pomenovali spoločného nepriateľa: Islamský štát

USA odmietli výzvu Ruska spojiť sa v boji s Islamským štátom


Americký a ruský prezident sa stretli pred rokom

Putin 27.-28. septembra navštívi USA, kde sa zúčastní na zasadaní Valného zhromaždenia OSN. S prejavom vystúpi 28. septembra. Vzťahy medzi USA a Ruskom sa výrazne ochladili najmä v dôsledku situácie na Ukrajine.

Obama sa s Putinom naposledy stretol vlani v novembri v Číne počas summitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC). Odvtedy spolu hovorili len telefonicky, a to trikrát, dodal TASS.

Rusi získali spojenca v Izraeli

Aj keď sa Rusku doposiaľ nepodarilo dosiahnuť dohodu s USA, spojenca získalo na Blízkom východe. Rusko a Izrael vytvorili spoločný tím, ktorého úlohou je zabrániť nekontrolovanému predaju a dodávkam zbraní do Sýrie. Tím budú viesť zástupcovia veliteľov ozbrojených síl oboch krajín a jeho prvé zasadnutie sa uskutoční 5. októbra. S odvolaním sa na izraelský vojenský zdroj o tom vo štvrtok informovala agentúra Reuters.

Na vytvorení koordinačného tímu sa v pondelok v Moskve dohodli ruský prezident Vladimir Putin a izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Izraelské lietadlá občas v susednej Sýrii podnikajú nálety na objekty podozrivé, že slúžia ako základne alebo sklady zbraní dodávaných z Iránu a používaných proasadovskými milíciami z Libanonu.

Izraelský vojenský dôstojník, na ktorého sa odvoláva Reuters, spresnil, že rusko-izraelské rokovania sa zamerajú na vzdušné operácie a koordináciu radarových zariadení v snahe zabrániť rušeniu rádiovej komunikácie alebo radarových systémov.

Izrael a Rusko skontrolujú aj sýrske pobrežie

Izrael sa obáva ruskej vojenskej prítomnosti, ktorej súčasťou je aj moderná technika, a jej možného použitia proti izraelským ozbrojeným silám. Preto sa bude rokovať aj o spôsobe identifikácie, aby sa v zápale boja zabránilo náhodnému útoku na vojakov či techniku druhej krajiny.

Izrael a Rusko chcú koordinovať aj svoje operácie pozdĺž sýrskeho pobrežia Stredozemného mora, kde má Moskva veľkú námornú základňu. Ako uvádza Reuters, ruská strana správu o vzniku rusko-izraelského koordinačného tímu a jeho úlohách nekomentovala.

Francúzsko a Británia majú obavy

Francúzsko a Británia sú znepokojené "veľmi významným" nárastom ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii, uviedol v Paríži francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian po rokovaní so svojím britským rezortným kolegom Michaelom Fallonom. Ich schôdzka sa uskutočnila v rámci konferencie o počítačovej bezpečnosti.

Fallon pred novinármi uviedol, že o téme ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii budú "o niekoľko hodín" rokovať ministri zahraničných vecí Británie a Francúzska Philip Hammond a Laurent Fabius. K ministrom sa neskôr, na pracovnej večeri, pripoja aj ich nemecký kolega Frank-Walter Steinmeier a šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.
Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Streľba v dome pri Seattle má päť obetí vrátane troch detí

Streľba v dome pri Seattle má päť obetí vrátane troch detí

DNES - 8:40Zahraničné

Päť ľudí zahynulo počas streľby v jednom z domov v meste Fall City ležiacom v štáte Washington neďaleko Seattlu.

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal najmenej šesť obetí na životoch

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal najmenej šesť obetí na životoch

DNES - 7:08Zahraničné

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal šesť obetí na životoch, uviedol v pondelok kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel.

Kremeľ: Putin sa stretne so šéfom OSN, diskutovať budú aj o vojne na Ukrajine

Kremeľ: Putin sa stretne so šéfom OSN, diskutovať budú aj o vojne na Ukrajine

DNES - 5:52Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok stretne s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom.

Volodymyr Zelenskyj vyzval vojakov, by zotrvali v ruskej Kurskej oblasti

Volodymyr Zelenskyj vyzval vojakov, by zotrvali v ruskej Kurskej oblasti

DNES - 5:50Zahraničné

Ukrajinský prezident vyzval v pondelok svojich vojakov, aby vydržali a zotrvali v ruskej Kurskej oblasti, kde ukrajinská armáda v auguste uskutočnila prekvapivý prienik.

USA vyjadrili znepokojenie nad prípadným nasadením vojakov KĽDR na Ukrajine

USA vyjadrili znepokojenie nad prípadným nasadením vojakov KĽDR na Ukrajine

DNES - 5:39Zahraničné

V prípade, že by Severná Kórea vyslala svojich vojakov na Ukrajinu, aby tam bojovali po boku Ruska, by išlo o "nebezpečný a nanajvýš znepokojujúci vývoj".