• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.10.2024Meniny má Sergej
Bratislava

Rusko chce mať ďalšiu základňu neďaleko ukrajinskej hranice

  • 7:16 24.09.2015
  • BOGUČAR
Rusko chce mať ďalšiu základňu neďaleko ukrajinskej hranice

Rusko plánuje druhú veľkú vojenskú základňu neďaleko hranice s Ukrajinou, v ktorej podľa tvrdení NATO ruskí vojaci pomáhajú promoskovským separatistom bojovať proti kyjevským vládnym silám. Na novej základni bude umiestnených 5000 vojakov a ťažké zbrane, ako sa uvádza vo verejných dokumentoch a ako tvrdia ľudia pracujúci na uvedenom mieste, píše tlačová agentúra Reuters.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate ----> TU.

Druhá základňa je lokalizovaná viac na východ než prvá, ktorú práve budujú v Belgorodskej oblasti a o ktorej Reuters informoval pred dvoma týždňami. Druhá základňa je však i tak v blízkosti ruskej hranice s časťami východoukrajinskej Luhanskej oblasti, ktoré majú pod kontrolou separatisti a kde prebiehajú ťažké boje.

Základne sú súčasťou posilňovania armády

Základne sú súčasťou posilňovania ruskej armády na novej línii konfliktu so Západom, ktorá sa ťahá od Čierneho mora na juhu až k Pobaltiu na severe a pripomína "železnú oponu" z obdobia studenej vojny, konštatuje Reuters. Pripomína tiež, že Rusko posilňuje počty svojich vojakov aj v Sýrii.

NATO a prozápadná vláda na Ukrajine tvrdia, že Moskva využíva základne na hraniciach s bývalou sovietskou republikou ako stanovištia na vysielanie vojakov cez hranice do ukrajinských oblastí, kde od vlaňajšieho apríla zahynulo už takmer 8000 ľudí. Moskva o mesiac anektovala juhoukrajinský Krymský polostrov, ale stále popiera, že má nejakých vojakov na východe Ukrajiny.

Odporúčame:

USA varujú pred posilňovaním ruskej prítomnosti v Sýrii

Rusi hrozia odvetou, ak USA dovezú do Nemecka jadrové bomby

Ukrajina zablokovala prístup na Krym pre nákladnú dopravu


V základni bude cez 5000 vojakov

Dokumenty ukazujú, že ruské ministerstvo obrany má v úmysle premeniť starý vojenský sklad v meste Bogučar vo Voronežskej oblasti na veľkú vojenskú základňu s desiatkami budov a špeciálnymi zariadeniami pre vyše 1300 obrnených vozidiel a muníciu. Nová základňa s približne desiatimi kasárňami s priestorom pre 5210 vojakov, so skladmi rakiet, nemocnicou, bazénom a veľkým výcvikovým areálom sa bude nachádzať 45 kilometrov od ukrajinskej hranice.

Podľa dokumentov verejnej súťaže, zverejnených na ruskej vládnej webovej stránke zakupki.gov.ru, ministerstvo plánuje presunúť motorizovanú streleckú brigádu z Nižného Novgorodu, mesta na severozápade Ruska, do Bogučara spolu s vojakmi vycvičenými na boj pri jadrovom, biologickom a chemickom útoku.

Zdroj: WebNoviny.sk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Streľba v dome pri Seattle má päť obetí vrátane troch detí

Streľba v dome pri Seattle má päť obetí vrátane troch detí

DNES - 8:40Zahraničné

Päť ľudí zahynulo počas streľby v jednom z domov v meste Fall City ležiacom v štáte Washington neďaleko Seattlu.

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal najmenej šesť obetí na životoch

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal najmenej šesť obetí na životoch

DNES - 7:08Zahraničné

Hurikán Oscar si na Kube vyžiadal šesť obetí na životoch, uviedol v pondelok kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel.

Kremeľ: Putin sa stretne so šéfom OSN, diskutovať budú aj o vojne na Ukrajine

Kremeľ: Putin sa stretne so šéfom OSN, diskutovať budú aj o vojne na Ukrajine

DNES - 5:52Zahraničné

Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok stretne s generálnym tajomníkom Organizácie Spojených národov (OSN) Antóniom Guterresom.

Volodymyr Zelenskyj vyzval vojakov, by zotrvali v ruskej Kurskej oblasti

Volodymyr Zelenskyj vyzval vojakov, by zotrvali v ruskej Kurskej oblasti

DNES - 5:50Zahraničné

Ukrajinský prezident vyzval v pondelok svojich vojakov, aby vydržali a zotrvali v ruskej Kurskej oblasti, kde ukrajinská armáda v auguste uskutočnila prekvapivý prienik.

USA vyjadrili znepokojenie nad prípadným nasadením vojakov KĽDR na Ukrajine

USA vyjadrili znepokojenie nad prípadným nasadením vojakov KĽDR na Ukrajine

DNES - 5:39Zahraničné

V prípade, že by Severná Kórea vyslala svojich vojakov na Ukrajinu, aby tam bojovali po boku Ruska, by išlo o "nebezpečný a nanajvýš znepokojujúci vývoj".