• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 23.12.2024Meniny má Nadežda
Bratislava

Kurkumová limonáda pre lepšie trávenie a zmiernenie bolesti

  • 18:11 25.09.2015
  • Bratislava
Kurkumová limonáda pre lepšie trávenie a zmiernenie bolesti

Prinášame vám recept na limetkovo-kurkumový nápoj, ktorý upokojí bolesť, podporí trávenie a zníži zápal.

Kurkuma je jedným z najúčinnejších doplnkov stravy. Bolo preukázané, že kurkumín, ktorý sa nachádza v kurkume, má protizápalové vlastnosti, a môže pôsobiť ako prevencia rakoviny hrubého čreva, kože, prsníka a karcinómu žalúdka.

Tu je niekoľko ďalších zdravotných výhod kurkumínu:

  • Kurkumín posilňuje mozgové neurotrofické faktory, čo vedie k zlepšeniu funkcie mozgu a nižšiemu riziku ochorenia mozgu
  • Kurkumín dokáže znížiť riziko srdcových chorôb
  • Kurkumín môže byť užitočný pri prevencii a liečbe Alzheimerovej choroby
  • Kurkumín je silne protizápalový, a preto môže pomôcť s artritídou
  • Štúdie ukazujú, že kurkumín má mimoriadne pozitívne účinky pri liečbe depresie
  • Kurkumín môže predchádzať starnutiu a s tým súvisiacim chronickým chorobám

Pre vaše telo nie je ľahké kurkumu absorbovať. Podľa štúdie uverejnenej v časopise International Journal of Food Science and Technology bolo zistené, že biologická dostupnosť kurkumy sa u potkanov zvýšila, keď bola fermentovaná. Tu je recept s fermentovanou kurkumou, ktorá upokojí bolesť, podporí trávenie a zníži zápal.

Ingrediencie pre kurkumovú limonádu:

  • 50 g nakrájaného koreňa kurkumy
  • 255 g medu
  • 2 citróny alebo limetky (môžete použiť oboje)
  • 1,5 l vody

Postup:

Pridajte kurkumu do vody a priveďte k varu. Nechajte kurkumu variť po dobu 20 minút, kým voda nezožltne. Varte ďalších 15-20 minút. Odstráňte z tepla a nechajte vychladnúť. Potom pridajte kôru, citrónovú šťavu a med. Nalejte nápoj do uzatvárateľnej nádoby. Zatvorte veko a nechajte ju na tmavom mieste po dobu 3 dní v horúcom počasí. Ak nápoj pripravujete v zime, potom ho nechajte po dobu 4-5 dní. Čas od času ho bude treba pomiešať.

Sceďte ho do fliaš s vrchnákom. Nechajte tak ešte po dobu 2-3 dní pri izbovej teplote a potom uložte do chladničky. V chladničke vám nápoj vydrží týždeň. Potom začne byť kyslý. Med postupne stratí chuť, ale nie sladkosť. Keď ste pripravení nápoj vypiť, rozmiešajte pevné látky, alebo ich sceďte. Ak sa vám bude nápoj zdať málo sladký, môžete potom pridať trochu kokosového cukru alebo stévie.

Zdroj: info.sk, TM, leitesculinaria.com, onlinelibrary.wiley.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

DNES - 19:04Zdravie

Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

9:38 20.12.2024Zdravie

Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.

Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil

Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil

19:33 19.12.2024Zdravie

Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.

Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval

Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval

18:14 16.12.2024Zdravie

Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.

Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov

Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov

17:33 14.12.2024Zdravie

Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.