• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 24.11.2024Meniny má Emília
Bratislava

Top 10 potravín pre cukrovkárov

  • 20:00 05.10.2015
  • Bratislava
Top 10 potravín pre cukrovkárov

Žiť s cukrovkou nie je jednoduché. Jednou z vecí, ktoré značne ovplyvní, je aj strava. Prečítajte si, ktoré potraviny by v jedálničku cukrovkára nemali chýbať a prečo.

Ak máte diagnostikovanú cukrovku, okrem dodržiavania predpísanej liečby budete musieť upraviť aj váš životný štýl a stravu. Diabetici by mali obmedziť (alebo vylúčiť) príjem glukózy, alkoholu, taktiež medu, čokolády, bieleho pečiva. Niekedy je potrebné dávať pozor aj na príjem tuku živočíšneho pôvodu a soli.

Cukrovkári by mali naopak zvýšiť príjem vlákniny, tukov rastlinného pôvodu a komplexných uhľohydrátov. Tu je zoznam konkrétnych potravín, ktoré by v jedálničku diabetika nemali chýbať.

  • Jablká – Málo kalórií, vysoký obsah vlákniny, sú výborné pri znižovaní cholesterolu a cukru v krvi.
  • Avokádo – Je plné mononenasýteých tukov, teda zaženie hlad na dlhšiu dobu a pomôže vám udržať hladiny cukru v krvi v normále, najmä po jedle.
  • Čučoriedky – Sú plné antioxidantov a vlákniny. Okrem toho, že skvele chutia prirodzene zvýšia produkciu inzulínu.
  • Brokolica – S touto zeleninou má veľa ľudí negatívny vzťah, no pre diabetikov je veľmi dôležitá. Okrem toho, že má vysoký obsah vlákniny a antioxidantov, je aj zdrojom chrómu, ktorý je z dlhodobého hľadiska dôležitý pre udržanie správnej hladiny cukru v krvi.
  • Mrkva – Kedysi sa považovala za zeleninu nevhodnú pre diabetikov. No v skutočnosti sa betakarotén spája s kontrolou hladiny cukru v krvi.

Čítajte: Päť zelených smoothies na boj proti cukrovke

  • Fazuľa – Je bohatá na vlákninu a udrží nás dlhšie nasýtených.
  • Ryby – Sú výborným zdrojom zdravých tukov a poslúžia vám ako náhrada mastných druhov mäsa.
  • Orechy a semiačka – Sú zdrojom vlákniny a zdravých tukov, čo je pre udržanie správnej hladiny cukru v krvi dôležitá kombinácia.
  • Obilniny – Zasýtia organizmus a obmedzia stúpanie hladiny cukru v krvi po jedle. Vyskúšajte napríklad kašu z ovsených vločiek.
  • Vajíčka – Sú jedným z najlepších zdrojov bielkovín a udržia vás sýtych na dlhú dobu. Ak si chcete strážiť hladinu cholesterolu, jedzte iba bielka. No nevzdávajte sa vajíčok úplne.

Ďalším ideálnym ovocím pre cukrovkárov je aj grapefruit, jahody alebo melón či slivky. Zo zeleniny si zase môžete pridať uhorku, tekvicu alebo cesnak či cibuľu.

Čítajte: Zelený čaj: osviežujúci liek na cukrovku

Život s cukrovkou nie je jednoduchý, no ako vidíte, ešte stále si máte z čoho vybrať. Kvalita vášho života ovocím, zeleninou a inými zdravými potravinami rozhodne neutrpí. Ak k tomu pridáte pravidelný pohyb, život s cukrovkou zvládnete. Ako bojujete s cukrovkou vy?

Zdroj: Info.sk, DK, fitnessrepublic.com, health.com, webmb.com, Foto: pexels.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
5 znakov, že ste boli v detstve zanedbávaní, no neuvedomujete si to

5 znakov, že ste boli v detstve zanedbávaní, no neuvedomujete si to

DNES - 20:52Zdravie

Terapeut prezradil tajné znaky toho, že ste boli v detstve emocionálne zanedbávaní, no vytesnili ste to z mysle.

Táto vyrážka na perách dvojnásobne zvyšuje riziko demencie

Táto vyrážka na perách dvojnásobne zvyšuje riziko demencie

DNES - 20:31Zdravie

Vedci sa zamerali na doteraz neprebádanú príčinu nástupu demencie.

Odborník varuje pred „zdravými“ olejmi: Na tomto by som nikdy nevaril

Odborník varuje pred „zdravými“ olejmi: Na tomto by som nikdy nevaril

DNES - 19:56Zdravie

Odborník na výživu prezradil, s akými olejmi by ste mali variť.

Intímne zdravie v zime: Na toto by ženy nemali zabúdať v chladných mesiacoch

Intímne zdravie v zime: Na toto by ženy nemali zabúdať v chladných mesiacoch

VČERA - 20:53Zdravie

Chladné počasie môže mnohým ženám priniesť zdravotné komplikácie.

Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia

Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia

20:07 21.11.2024Zdravie

Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.