Naučte sa správne kombinovať ovocie, zeleninu a semiačka

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ktoré ovocie, zelenina alebo semiačka sa spolu najlepšie hodia do šalátov alebo iných pokrmov? Ukážeme vám, ako ich správne kombinovať, aby ste sa vyhli nafukovaniu, páleniu záhy alebo iným tráviacim problémom.
Veľa ľudí sa zvyčajne nepozastavuje nad tým, či sa konkrétne ovocie alebo zelenina spolu do šalátu hodia. Načo aj, poviete si, hlavne, že to chutí. No pri nesprávnej kombinácii si môžete privodiť zažívacie ťažkosti a plynatosť, či pocit nafúknutého brucha. Pritom pravidlá sú pomerne jednoduché.
Melóny
- Dyňa červená, kantalup, galia, honeydew, atď
Obsahujú až 90% vody (závisí od druhu), nezasýtia vás teda na dlhú dobu. Najlepšie ale spravíte, ak ich nebudete kombinovať s iným ovocím ani jedlom. Melóny sa totiž v tráviacom trakte posúvajú veľmi rýchlo, práve vďaka vysokému podielu vody.
Sladké ovocie
- Banány, ďatle, papája, všetko sušené ovocie, figy
Najlepšia kombinácia je s kyslastým ovocím. Ak ich chcete pridať ku zelenine, odporúčame tú s nižším podielom škrobu – uhorku a zeler.
Kyslasté ovocie
- Jablká, čučoriedky, maliny, černice, hrozno, lychee, čerešne, mango, nektarinky, broskyne, slivky
Dajú sa kombinovať so sladkým aj kyslým ovocím. Vždy si ale vyberte iba jednu kombináciu – sladké a kyslasté alebo kyslé a kyslasté ovocie. Kombináciou všetkých troch vášmu tráveniu spravíte medvediu službu. Kyslasté ovocie sa dobre znesie aj so zeleninou s nízkym obsahom škrobu.
Kyslé ovocie
- Brusnice, grapefruit, kivi, jahody, citrón, limetka, pomaranč, ananás, mandarínka, granátové jablko
Najlepšia kombinácia je s kyslastým ovocím a zeleninou s nízkym podielom škrobu. Môžete ho ale skombinovať aj s paradajkami, ktoré patria do kategórie zeleniny s vysokým obsahom škrobu. Rovnako je výborné kyslé ovocie zmiešať s avokádom alebo orechmi, či semiačkami. Pre pokoj vášho trávenia by ste ich nemali kombinovať so sladkým ovocím.
Ovocie s obsahom tuku, orechy a semiačka
- Avokádo, olivy, pistácie, mandle, lieskové, makadamové, vlašské a kešu orechy, tekvicové, slnečnicové a chia semiačka
Pre trávenie je najlepšie ich kombinovať so zeleninou (môžete s oboma druhmi), ako aj s kyslým ovocím. Neodporúčame ale kombinovať orechy napríklad s avokádom, pretože obsahujú odlišné tuky, ktoré telo rozkladá v rozličný čas.
Zelenina s vysokým obsahom škrobu
- Mrkva, repa, hrášok, zemiaky, kukurica, brokolica, karfiol, paradajky
Kombinujte ich so zeleninou s nižším podielom škrobu a môžete aj s avokádom alebo orechmi. Neodporúča sa ale kombinácia viacerých tukov, teda napríklad avokádo so zemiakmi a orechmi. Zemiaky s avokádom je ale dobrá kombinácia.
Zelenina s nižším podielom škrobu
- Zeler, kapusta, bylinky, uhorka, hríby, reďkovky, baklažán, cibuľa, paprika, cuketa, špargľa
Túto zeleninu môžete kombinovať prakticky s hocičím, ovocím aj zeleninou.
Samozrejme, týchto odporúčaní sa nemusíte striktne držať, najmä ak vám rozličné kombinácie nerobia problémy s trávením. Ostatní by sa ale mali snažiť svoje jedlá pripravovať skôr jednoduchšími kombináciami. Odporúča sa kombinovať maximálne 6 druhov prísad, aby ste tráveniu nedali priveľmi zabrať.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.