10 prekvapivých spôsobov, ako možno ničíte živiny v zelenine
Niektoré z našich zvykov robia konzumáciu zeleniny menej zdravú, ako sme si doteraz mysleli.
Tu je 10 spôsobov, ako možno vašu zeleninu pripravujete o živiny:
1. Jete zeleninu iba surovú
Konzumácia surovej zeleniny je určite dobrá vec, no niektoré druhy zeleniny, ako sú paradajky a mrkva, sú v skutočnosti výživnejšie pri varení. Teplo zmäkčuje bunkové steny, čo umožňuje, aby bolo viac živín uvoľnených a absorbovaných telom.
Čítajte: Ako sa vyhnúť toxínom pri varení
Ľahká úprava na pare je najlepší spôsob, ako zachovať väčšinu živín.
2. Nenamáčate zeleninu
Zvlášť ak kupujete zeleninu v obchode, je dôležité, aby ste ju dobre očistili. Najlepšie je namočiť ju na asi 15 až 20 minút vo vode (pridajte ocot alebo jedlú sódu pre extra čistiaci účinok) pred varením. Následne ju rýchlo opláchnite pod tečúcou vodou.
Čítajte: Takto odstránite pesticídy z ovocia a zeleniny
3. Odšťavovaním prichádzate o to najlepšie
Kým odšťavovanie je skvelý spôsob, ako zvýšiť príjem vitamínov, mnoho ľudí si neuvedomuje, že pri tom môžu prichádzať o dôležitú vlákninu. Vláknina je to, čo zlepšuje trávenie a zvyšuje pocit sýtosti, aby sa zabránilo prejedaniu.
4. Nekombinujete zeleninu so zdravými tukmi
Výskum ukázal, že pridanie zdravých tukov, ako je avokádo, olivový olej, kokosový olej, semienka a orechy k zelenine, pomáha telu absorbovať viac zdraviu prospešných živín.
5. Nenapĺňate tanier rôznymi farbami
Iba listová zelenina nestačí. Ak nezaradíte do jedálnička aj farebnú zeleninu, bude vám chýbať mnoho iných prospešných fytonutrientov, ako sú luteín, lykopén, flavonoidy a triesloviny.
6. Nezamrazujete zeleninu
Čím dlhšie budete držať zeleninu v chladničke, tým viac budú živiny slabnúť. Takže ak ste sa zásobili na týždeň, nakrájajte a zmrazte zeleninu, aby vitamíny, minerály a fytonutrienty ostali zachované, kým nebudete chcieť zeleninu pripraviť.
Niektoré štúdie dokonca tvrdia, že mrazená zelenina je výživnejšia ako čerstvá, pretože sa zmrazí ihneď po zbere, zatiaľ čo jej čerstvá zelenina prejde dlhšiu cestu od poľa k tanieru.
7. Zle pripravujete šalát
Vedeli ste, že keď budete trhať lístky šalátu začnú sa produkovať fytonutrienty? Niektoré štúdie ukazujú, že odtrhnutý šalát môže mať takmer dvojnásobné množstvo antioxidantov v porovnaní s celými listmi.
8. Používate kupované dresingy na šaláty
Komerčne dostupné dresingy sú plné konzervačných látok, cukru, sodíka a ďalších sporných prísad. Najmä tie s nízkym obsahom tuku alebo variácie bez tuku.
9. Nenechávate cesnak odležať
Vedeli ste, že keď použijete pri varení pretlačený cesnak ihneď, bude vám chýbať jedna z najdôležitejších živiny v cesnaku, allicín? Enzým, ktorý vytvára alicín, je aktivovaný, keď praskne bunková stena. Keď dáte mletému cesnaku čas asi 10 minút pred varením, enzým bude mať príležitosť pracovať.
10. Nechajte zemiaky (rovnako ako bielu ryžu) vychladnúť
Zemiaky obsahujú jednoduché cukry, ktoré môžu rýchlo zvýšiť hladiny inzulínu. Ak ich však necháte vychladnúť v chladničke po dobu 24 hodín po varení, škrob (alebo cukry) sa premení na typ, ktorý sa trávi omnoho pomalšie. Glykemický index sa tak zníži.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.