Mäso a rakovina - fakty, ktoré boli zamlčané

Prečítajte si niekoľko skutočností o spojení medzi mäsom a rakovinou. Možno budete prekvapení.
V poslednom čase zažilo mäso mediálny útok, ktorý vyvolal nadšenie v komunite vegánov a vegetariánov. Priaznivci paleo stravovania na druhú stranu proti správam bojujú tvrdeniami, že konzumácia mäsa je prirodzená a zdravá.
Debatu o vplyve mäsa na zdravie človeka rozprúdila správa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá uviedla, že spracované mäso je "pre človeka karcinogénne". Zistili, že každodenná konzumácia 50 gramov spracovaného mäsa (mäso, ktoré bolo nasolené, fermentované, údené, alebo spracované iným spôsobom) zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva o 18%.
Tiež pokračovali tvrdením, že červené mäso, ktoré zahŕňa hovädzie, jahňacie a bravčové mäso, je "pravdepodobne karcinogénne pre ľudí", a je spojené s rakovinou hrubého čreva, rakovinou pankreasu a rakovinou prostaty.
No v týchto zisteniach nie je opísaný spôsob, ako sú zvieratá chované, ako je mäso konzervované a varené, čo má obrovské dôsledky na konečný výsledok štúdie.
7 dôvodov, prečo môže mäso spôsobovať rakovinu:
- Zvieratá môžu vyrastať v stiesnených podmienkach s inými vystresovanými a chorými zvieratami.
- Zvieratá môžu byť primárne alebo úplne kŕmené modifikovanou kukuricou a sójovými výrobkami a niekedy aj časťami ďalších mŕtvych a chorých zvierat.
- V dôsledku týchto podmienok, a aby boli zvieratá "zdravé", dostávajú antibiotiká.
- Aby sa konečný výrobok dostal na trh rýchlejšie, zvieratám sú injekčne podávané steroidy a hormóny.
- Zviera je následne porazené, je spracované a konzervované dusitanmi, ktoré spôsobujú rakovinu.
- Konečný spotrebiteľ potom mäso varí takým spôsobom, ktorý vedie k produkcii karcinogénneho akrylamidu. Stáva si to pri tepelnom spracovaní mäsa pri príliš vysokej teplote (často pri grilovaní).
- Následne mäso kombinuje so škrobovými potravinami, ktoré vážne ohrozujú proces trávenia.
Mäso môže byť aj zdravé, dôležitý je pôvod
Teraz viete, prečo môže nadmerná konzumácia mäsa, ktoré je konvenčne spracované, viesť k zvýšenému riziku rakoviny. Poďme sa teda pozrieť na predností konzumácie mäsa zvierat, ktoré sú chované a kŕmené správne:
- Zvieratá s prístupom k širokému spektru rastlinných druhov dostávajú do tela antioxidanty a menej obvyklé živiny, ako je vitamín E. Tento antioxidant je uložený vo svale zvieraťa, čo má za následok dlhšiu životnosť mäsa.
- Zvieratá žijúce vo voľnom výbehu sú menej stresované, a majú väčšiu pravdepodobnosť, budú mať zdravé svalové tkanivo.
Strava s vysokým obsahom zdravých tukov môže v skutočnosti spomaliť proces starnutia, vrátane mozgovej degenerácie spojenej s Alzheimerovou chorobou a Parkinsonovou chorobou.
Konzumácia mäsa teda môže mať pozitívny prínos pre zdravie, ak mäso pochádza zo správneho chovu, je vhodne spracované a predovšetkým je kombinované s ďalšími potravinami bohatými na živiny.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.