• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 20.4.2025Meniny má Marcel
10°Bratislava

Mäso a rakovina - fakty, ktoré boli zamlčané

  • 18:30 03.11.2015
  • Bratislava
Mäso a rakovina - fakty, ktoré boli zamlčané

Prečítajte si niekoľko skutočností o spojení medzi mäsom a rakovinou. Možno budete prekvapení.

V poslednom čase zažilo mäso mediálny útok, ktorý vyvolal nadšenie v komunite vegánov a vegetariánov. Priaznivci paleo stravovania na druhú stranu proti správam bojujú tvrdeniami, že konzumácia mäsa je prirodzená a zdravá.

Debatu o vplyve mäsa na zdravie človeka rozprúdila správa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá uviedla, že spracované mäso je "pre človeka karcinogénne". Zistili, že každodenná konzumácia 50 gramov spracovaného mäsa (mäso, ktoré bolo nasolené, fermentované, údené, alebo spracované iným spôsobom) zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva o 18%.

Tiež pokračovali tvrdením, že červené mäso, ktoré zahŕňa hovädzie, jahňacie a bravčové mäso, je "pravdepodobne karcinogénne pre ľudí", a je spojené s rakovinou hrubého čreva, rakovinou pankreasu a rakovinou prostaty.

No v týchto zisteniach nie je opísaný spôsob, ako sú zvieratá chované, ako je mäso konzervované a varené, čo má obrovské dôsledky na konečný výsledok štúdie.

7 dôvodov, prečo môže mäso spôsobovať rakovinu:

  1. Zvieratá môžu vyrastať v stiesnených podmienkach s inými vystresovanými a chorými zvieratami.
  2. Zvieratá môžu byť primárne alebo úplne kŕmené modifikovanou kukuricou a sójovými výrobkami a niekedy aj časťami ďalších mŕtvych a chorých zvierat.
  3. V dôsledku týchto podmienok, a aby boli zvieratá "zdravé", dostávajú antibiotiká.
  4. Aby sa konečný výrobok dostal na trh rýchlejšie, zvieratám sú injekčne podávané steroidy a hormóny.
  5. Zviera je následne porazené, je spracované a konzervované dusitanmi, ktoré spôsobujú rakovinu.
  6. Konečný spotrebiteľ potom mäso varí takým spôsobom, ktorý vedie k produkcii karcinogénneho akrylamidu. Stáva si to pri tepelnom spracovaní mäsa pri príliš vysokej teplote (často pri grilovaní).
  7. Následne mäso kombinuje so škrobovými potravinami, ktoré vážne ohrozujú proces trávenia.

Mäso môže byť aj zdravé, dôležitý je pôvod

Teraz viete, prečo môže nadmerná konzumácia mäsa, ktoré je konvenčne spracované, viesť k zvýšenému riziku rakoviny. Poďme sa teda pozrieť na predností konzumácie mäsa zvierat, ktoré sú chované a kŕmené správne:

  • Zvieratá s prístupom k širokému spektru rastlinných druhov dostávajú do tela antioxidanty a menej obvyklé živiny, ako je vitamín E. Tento antioxidant je uložený vo svale zvieraťa, čo má za následok dlhšiu životnosť mäsa.
  • Zvieratá žijúce vo voľnom výbehu sú menej stresované, a majú väčšiu pravdepodobnosť, budú mať zdravé svalové tkanivo.

Strava s vysokým obsahom zdravých tukov môže v skutočnosti spomaliť proces starnutia, vrátane mozgovej degenerácie spojenej s Alzheimerovou chorobou a Parkinsonovou chorobou.

Konzumácia mäsa teda môže mať pozitívny prínos pre zdravie, ak mäso pochádza zo správneho chovu, je vhodne spracované a predovšetkým je kombinované s ďalšími potravinami bohatými na živiny.

Zdroj: info.sk, TM, time.com, healingthebody.ca, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

8:13 16.04.2025Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

20:11 15.04.2025Zdravie

Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy

20:22 14.04.2025Zdravie

Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.