Vyprážanie v masti je zdravšie než v slnečnicovom oleji
Podľa anglických vedcov si slnečnicovým olejom škodíme viac, ako keby sme použili masť.
Nedávne štúdie ukázali, že aj keď príjem masti by mal byť minimálny, jej použitie pri vyprážaní je oveľa zdravšie, ako u väčšiny rastlinných olejov. Mnoho rastlinných olejov pri zahriatí na vysokú teplotu v skutočnosti uvoľňuje toxické látky, ktoré môžu spôsobiť rad vážnych zdravotných problémov, vrátane rakoviny, demencie a ochorení srdca.
Profesor Martin Grootveld z De Montfort University v Leicesteri, ktorý sa zaoberá bio-analytickou chémiou a klinickou biochémiou, bol nedávno požiadaný, aby uskutočnil štúdiu s cieľom určiť, ktoré jedlé oleje sú najzdravšie. Jeho nálezy spochybnili všeobecnú múdrosť, že polynenasýtené tuky, ako napríklad v slnečnicovom oleji, sú zdravšie ako nasýtené tuky nachádzajúce sa v masle a masti.
Pozrite si: Ako si vyrobiť maslo
Z článku zverejnenom na internetovej stránke De Montfort University:
Keď sa tuky a oleje zahrejú, ich molekulárna štruktúra sa mení a produkujú chemické látky nazývané aldehydy, ktoré môžu spôsobiť ochorenie srdca a rakovinu. Tím Profesora Grootvelda zistil, že slnečnicový olej a kukuričný olej produkoval aldehydy na 20-krát vyššej úrovni, ako odporúča Svetová zdravotnícka organizácia.
Grootveld a jeho tím zistili, že potraviny varené v repkovom oleji, masle, husacej masti alebo olivovom oleji produkovali oveľa menej toxických aldehydov ako v slnečnicovom oleji, kukuričnom oleji a iných bežne používaných rastlinných olejoch.
Tak ako získala masť zlú povesť?
Istú zodpovednosť za to nesie spoločnosť Procter & Gamble, ktorá chcela predať svoj nový produkt - Crisco - ktorý bol vynájdený v laboratóriu v roku 1907. Spoločnosť sa snažila nájsť spôsob, ako predať bavlníkový olej, ktorý vlastnila v obrovských množstvách, pretože trh so sviečkami sa zmenšoval kvôli vynálezu elektrickej žiarovky.
Od NPR.org:
“V roku 1907 nemecký chemik, E.C. Kayser sa ukázal v centrále Procter & Gamble v Cincinnati s úžasným vynálezom. Jednalo sa o guľu tuku. Vyzeralo to ako varené bravčové sadlo, ale nebolo to z prasaťa. Bol to hydrogenovaný olej z bavlníkových semien. "
Spoločnosť bola schopná vďaka šikovnému marketingu presvedčiť verejnosť, že jej produkt z laboratória je čistejší a zdravší. V roku 1950 vedci zhoršili povesť masti tvrdením, že nasýtené tuky spôsobujú ochorenie srdca. Od tej doby sa verejnosť začala masti vyhýbať.
Pozrite si: Ako si urobiť lahodný cesnakovo-syrový chlieb
Ponaučenie z celého tohto príbehu je, že vždy, keď vám niekto povie, že výrobok vyrobený v laboratóriu je pre vás lepší, než prírodná látka, ktorá sa používa už tisíce rokov, trochu zdravého skepticizmu môže byť na mieste.
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia
Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.
Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup
Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.
Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky
Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári
Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.
Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!
Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.