• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 21.4.2025Meniny má Ervín
12°Bratislava

Vyprážanie v masti je zdravšie než v slnečnicovom oleji

  • 13:49 19.11.2015
  • Bratislava
Vyprážanie v masti je zdravšie než v slnečnicovom oleji

Podľa anglických vedcov si slnečnicovým olejom škodíme viac, ako keby sme použili masť.

Nedávne štúdie ukázali, že aj keď príjem masti by mal byť minimálny, jej použitie pri vyprážaní je oveľa zdravšie, ako u väčšiny rastlinných olejov. Mnoho rastlinných olejov pri zahriatí na vysokú teplotu v skutočnosti uvoľňuje toxické látky, ktoré môžu spôsobiť rad vážnych zdravotných problémov, vrátane rakoviny, demencie a ochorení srdca.

Profesor Martin Grootveld z De Montfort University v Leicesteri, ktorý sa zaoberá bio-analytickou chémiou a klinickou biochémiou, bol nedávno požiadaný, aby uskutočnil štúdiu s cieľom určiť, ktoré jedlé oleje sú najzdravšie. Jeho nálezy spochybnili všeobecnú múdrosť, že polynenasýtené tuky, ako napríklad v slnečnicovom oleji, sú zdravšie ako nasýtené tuky nachádzajúce sa v masle a masti.

Pozrite si: Ako si vyrobiť maslo

Z článku zverejnenom na internetovej stránke De Montfort University:

Keď sa tuky a oleje zahrejú, ich molekulárna štruktúra sa mení a produkujú chemické látky nazývané aldehydy, ktoré môžu spôsobiť ochorenie srdca a rakovinu. Tím Profesora Grootvelda zistil, že slnečnicový olej a kukuričný olej produkoval aldehydy na 20-krát vyššej úrovni, ako odporúča Svetová zdravotnícka organizácia.

Grootveld a jeho tím zistili, že potraviny varené v repkovom oleji, masle, husacej masti alebo olivovom oleji produkovali oveľa menej toxických aldehydov ako v slnečnicovom oleji, kukuričnom oleji a iných bežne používaných rastlinných olejoch.

Tak ako získala masť zlú povesť?

Istú zodpovednosť za to nesie spoločnosť Procter & Gamble, ktorá chcela predať svoj nový produkt - Crisco - ktorý bol vynájdený v laboratóriu v roku 1907. Spoločnosť sa snažila nájsť spôsob, ako predať bavlníkový olej, ktorý vlastnila v obrovských množstvách, pretože trh so sviečkami sa zmenšoval kvôli vynálezu elektrickej žiarovky.

Od NPR.org:

“V roku 1907 nemecký chemik, E.C. Kayser sa ukázal v centrále Procter & Gamble v Cincinnati s úžasným vynálezom. Jednalo sa o guľu tuku. Vyzeralo to ako varené bravčové sadlo, ale nebolo to z prasaťa. Bol to hydrogenovaný olej z bavlníkových semien. "

Spoločnosť bola schopná vďaka šikovnému marketingu presvedčiť verejnosť, že jej produkt z laboratória je čistejší a zdravší. V roku 1950 vedci zhoršili povesť masti tvrdením, že nasýtené tuky spôsobujú ochorenie srdca. Od tej doby sa verejnosť začala masti vyhýbať.

Pozrite si: Ako si urobiť lahodný cesnakovo-syrový chlieb

Ponaučenie z celého tohto príbehu je, že vždy, keď vám niekto povie, že výrobok vyrobený v laboratóriu je pre vás lepší, než prírodná látka, ktorá sa používa už tisíce rokov, trochu zdravého skepticizmu môže byť na mieste.

Zdroj: info.sk, TM, DMU.ac.uk, NPR.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

VČERA - 20:55Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

VČERA - 18:14Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

8:13 16.04.2025Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?