5 najčastejších nedostatkov živín a ako im zabrániť
Zistite, aké živiny ľuďom najčastejšie chýbajú a aké sú príznaky. Zároveň vám poradíme, ako ich prirodzene získať.
Nedostatky živín majú dlhotrvajúce účinky na zdravie a môžu byť dôvodom, prečo sa cítite zle. Tiež môžu viesť k problémom, ako je vysoký krvný tlak, osteoporóza, anémia, vypadávanie vlasov, chronická únava, poruchy glykémie, zníženie imunitných funkcií a ešte oveľa viac.
5 najčastejších nedostatkov živín
1. Horčík
Je to dôležitý kofaktor pre viac ako 300 enzýmových reakcií v tele. Nielenže horčík chýba v našej strave (vzhľadom k vyčerpaniu pôdy a spracovaným potravinám), ale vaše telo taktiež plytvá horčíkom v strese. Takže ak nemáte život bez stresu, mali by ste si ho dopĺňať častejšie.
Symptómy nedostatku
Inzulínová rezistencia, zápcha, migrény, syndróm nepokojných nôh, kŕče, hypertenzia, fibromyalgia.
Čítajte: Varovné signály nedostatku horčíka
Aké sú zdroje horčíka?
Ak chcete pomôcť vrátiť vaše hladiny horčíka k normálu, jedzte viac potravín, ako sú mandle, kešu, arašidy, špenát, čierne fazule.
2. Vitamín K2
Je nevyhnutný pre zdravé srdce, silné kosti a mozog tým, že hovorí vášmu telu, kam dať vápnik. Bez neho môže vaše telo ukladať vápnik na nežiaducich miestach, ako sú tepny a mäkké tkanivá namiesto zubov a kostí.
Symptómy nedostatku
Tvorba zubného kameňa, tvorba zubných kazov, osteoporóza, arteriálna kalcifikácia a ochorenia srdca.
Čítajte: Zubný kameň: Zbavte sa ho efektívne pomocou domácich receptov
Aké sú zdroje vitamínu K2?
Jedzte pasterizované žĺtky, husaciu pečeň, bio maslo, zrejúci syr a rybie ikry.
3. Železo
Je hlavnou zložkou červených krviniek, kde sa viaže na hemoglobín a prenáša kyslík do buniek. Nedostatok železa je jedným z najčastejších nedostatkov živín vo svete, ktoré ovplyvňujú viac ako 25% ľudí na celom svete.
Symptómy nedostatku
Chudokrvnosť, únava, slabosť, oslabený imunitný systém a zhoršenie funkcie mozgu.
Aké sú zdroje železa?
Jedzte potraviny bohaté na vitamín C, ako sú pomaranče, kaleráb a papriky spolu s potravinami bohatými na železo, čo môže pomôcť maximalizovať vstrebávanie železa.
Čítajte: Top potraviny s obsahom železa
4. Vápnik
Vápnik je nevyhnutný pre každú bunku. Mineralizuje kosti a zuby, a to najmä v čase rýchleho rastu. Je tiež veľmi dôležitý pre zachovanie kostí.
Symptómy nedostatku
Únava, svalové kŕče, abnormálny srdcový rytmus a nechutenstvo.
Aké sú zdroje vápnika?
Dobrým zdrojom vápnika je mlieko, jogurt, syr, pomarančový džús obohatený o kalcium a tmavá listová zelenina.
Čítajte: Ako si vyrobiť prírodný vápnik
5. Jód
Jód je stopový prvok s veľkými dôsledkami pre naše zdravie, a to najmä zdravie štítnej žľazy.
Symptómy nedostatku
Hypotyreóza, Struma, kreténizmus.
Aké sú zdroje jódu?
Jedzte morské plody, ryby, kôrovce. Surové plody mora si udržujú najviac jódu.
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia
Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.
Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup
Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.
Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky
Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári
Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.
Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!
Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.