Alergia na potraviny – najznámejšie i vzácne spúšťače
Alergiami v súčasnosti trpí okolo 30% dospelých a 40% detí. Spúšťačom môžu byť rôzne alergény a často medzi ne patria aj potraviny. Viete, pri ktorých sa alergia najčastejšie prejaví?
Ako vzniká alergia na jedlo
Keď prvýkrát zjete alergén, vo väčšine prípadov sa nestane nič. Imunitný systém ho ale označí ako potenciálnu hrozbu a bude sa mať pred ďalším kontaktom s alergénom na pozore. Pri opätovnej konzumácii už telo zareaguje uvoľnením histamínu. Ten potom spôsobuje viditeľné príznaky alergie.
Čítajte: Alergia na kovy môže byť vážna. Ako jej zabrániť?
Symptómy
- Svrbivé červené vyrážky na pokožke
- Šteklivé pocity v ústach
- Opuch tváre, pier, očí alebo jazyka
- Kašeľ, zvracanie, triaška, kŕče
- Problém s dýchaním, opuch v hrdle
Najčastejšie spúšťače
- Arašidy
Patria medzi najčastejšie spúšťače alergie a prejavujú sa typickými príznakmi. Pomerne veľa potravín ich obsahuje, čítajte preto zloženie výrobkov.
- Mliečne výrobky
Sú pomerne častým spúšťačom alergie i intolerancie. Veľa z detí ale z tejto alergie postupne vyrastie. Ak sa u vás objaví v dospelosti, zvyčajne sa jej už nezbavíte.
- Mušle a morské plody
Môže sa prejaviť hlavne v dospelosti a už sa jej nezbavíte. Zvlášť v tomto prípade sa alergia zvykne prejaviť veľmi agresívne. Pri konzumácii morských plodov teda buďte opatrní.
- Orechy
Na obale výrobkov musia byť uvedené, no často vás môžu prekvapiť v reštauráciách. Ak máte alergiu, informujte sa o tom čo obsahuje vaše jedlo.
- Pšenica
Je možné byť alergický na pšenicu a súčasne tolerovať glutén.
- Glutén – lepok
Tu môže vzniknúť dvojitá reakcia. Buď úplná intolerancia, čo je celiakia, alebo iba vyššia citlivosť na lepok, ktorý má síce organizmus problém spracovať, no nehrozí mu tým trvale poškodenie.
Čítajte: Celiakia: často skrytá, no nebezpečná choroba
Vzácne spúšťače
- Vajíčka
Alergia sa prejaví hlavne u detí. Pozor teda nielen na vajíčka ale aj cestoviny, pečivo, majonézu a iné výrobky.
- Ryby
Ak váš imunitný systém reaguje alergiou na jednu rybu, zbystrite pozornosť aj pri iných druhoch. Táto alergia je totiž často pri viacerých druhoch rýb a rybích výrobkov.
- Sója
Pomerne veľa výrobkov ju obsahuje bez toho, aby sme o tom vedeli. Ak ste na ňu alergický, je lepšie čítať zloženie výrobku.
Čítajte: Alergia na zimu: Viete, ako sa brániť proti nepríjemným príznakom?
Fakty o alergii na potraviny
- Nedajú sa predpokladať – To, že nejaké jedlo u vás raz spôsobilo alergickú reakciu neznamená automaticky, že to tak vždy aj bude. Reakcia závisí na tom, koľko z alergénu skonzumujete a aká vážna je vaša alergia. Reakcie tela na alergén sú často nepredvídateľné.
- Intolerancia nie je alergia -Alergiu spôsobuje reakcia imunitného systému. Intolerancia znamená problémy so spracovaním a strávením alergénu.
- Nemusia byť naveky – Deti niekedy môžu doslova „vyrásť“ z alergie. To sa týka hlavne mlieka, sóje a vajíčok. Z alergie na orechy alebo morské živočíchy ale žiaľ nevyrastú.
Patríte k ľuďom, ktorí majú alergiu na potraviny? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentári.
Zeler znižuje cholesterol v krvi, zlepšuje trávenie aj funkciu obličiek
Zeler znižuje cholesterol v krvi, zlepšuje trávenie aj funkciu obličiek. Pre jeho obsah vlákniny uľavuje od zápchy a vďaka obsahu flavonoidov znižuje riziko rakoviny žalúdka a hrubého čreva.
Tieto druhy alkoholu spôsobujú na druhý deň úzkosť
Jeden druh alkoholu môže byť prospešný pre mozog.
Tieto vitamíny nikdy neužívajte spolu, môže dôjsť k poškodeniu orgánov
Odborník prezradil, ktoré doplnky stravy by ste nikdy nemali užívať spoločne.
Nepravidelný spánkový režim? Pozor na tieto dva závažné následky!
Nepravidelné zaspávanie a vstávanie má na svedomí nielen únavu. Odborníci upozorňujú aj na dva dlhodobé závažné následky.
Syndróm polycystických vaječníkov: Herečka prehovorila o príznakoch, ktoré mylne ignorovala
Kvôli vážnej diagnóze si nechala zamraziť vajíčka.