Biely jogurt – fantastická potravina pre zdravie i krásu

Obyčajný biely jogurt obsahuje veľa nutričných látok, ktoré významne prospievajú nášmu zdraviu i kráse. Poznáte všetky jeho účinky a využitia?
Predpokladá sa, že jogurt vznikol náhodou na území dnešného Bulharska, a to kysnutím mlieka vo vaku, kde sa prepravovalo. Až v minulom storočí sa stal bežne dostupný širokým masám, nielen ako prostriedok na liečenie, ale aj ako pochúťka. Aké sú teda jeho účinky na naše zdravie?
-
Prospieva tráveniu
Jeho najvýznamnejšími zložkami sú živé kultúry, ktoré majú skvelý vplyv na naše trávenie. Konkrétne ide o Streptococcus thermophilus a Lactobacillus bulgaricus. Jeho konzumácia sa odporúča aj pri rôznych ochoreniach, napríklad pri zápche, hnačke alebo bolestiach brucha.
Čítajte: Trápi vás hnačka? Urýchlite liečbu správnou stravou
-
Posilňuje imunitu
Keďže práve v črevách sa nachádza až 80% nášho imunitného systému, posilňovaním trávenia súčasne posilňujeme aj odolnosť nášho tela voči vonkajším vplyvom, hlavne baktériám a vírusom. Jogurt pomáha telu lepšie prijímať minerálne látky a sám je zdrojom vitamínu A, B a D, tiež vápnika a bielkovín.
-
Pomáha schudnúť
Jogurt sa pomerne ľahko trávi, naviac naštartuje metabolizmus a vďaka jeho zloženiu sa budete dlhšie cítiť nasýtení. Tým pádom nebudete mať tak skoro chuť opäť niečo jesť.
Čítajte: Tipy pre nočné vyjedanie bez výčitiek
-
Účinný voči kvasinkovým ochoreniam
Ako probiotikum sa výrazne podieľa na zničení kvasinkových infekcií a udržuje vaginálne pH v norme. Doprajte si teda kvalitný biely jogurt a znížite riziko vzniku kvasinkových vaginálnych ochorení.
-
Na vysoký krvný tlak aj „zlý“ cholesterol
Ak je príčina vášho vysokého tlaku v nadmernej konzumácii soli, jogurt má schopnosť do istej miery tento účinok neutralizovať. V podstate draslík obsiahnutý v jogurte pomáha obličkám dostať soľ preč z tela.
Živé kultúry majú vplyv aj na hladiny LDL cholesterolu, v tomto prípade pôsobia priamo v pečeni.
-
Chráni pred rakovinou hrubého čreva
Keďže jogurt podporuje rast správnych baktérií, tie na oplátku budú chrániť tráviaci systém a hlavne hrubé črevo pred vznikom rakoviny. Tieto baktérie totiž zaútočia a zničia škodlivé bunky skôr, než sa stanú karcinogénnymi.
-
Na krásnu hrivu a výživu pokožky
Konzumáciou jogurtu dodáte vlasom správnu výživu zvnútra. Ľudia, ktorí jogurt jedia pravidelne majú lesklejšie, hustejšie a pevné vlasy. Používa sa aj ako maska na vlasy.
Je tiež výbornou súčasťou výživných masiek na tvár. Pomôže vám upokojiť spálenú pokožku a stiahnuť začervenanie. Výborne hydratuje a môžete ho tiež používať na vyrovnávanie tónu pleti (spolu s niekoľkými kvapkami citrónu), hlavne ak máte pigmentové škvrny.
Patrí biely jogurt do vášho jedálnička? Alebo dávate prednosť jogurtom s príchuťou?

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.