Dojčenie je dobré pre dieťa, ale aj pre matku

Materské mlieko je považované za ideálny zdroj výživy pre dojčatá, ale dve nedávne štúdie naznačujú, že dojčenie chráni ženy pred obzvlášť nebezpečným druhom rakoviny prsníka a cukrovkou.
Jedna štúdia zistila, že dojčenie znižuje riziko tumorov s negatívnymi hormonálnymi receptormi, čo je veľmi agresívny typ rakoviny prsníka, až o 20 percent. Podľa výskumníkov aj krátke obdobie dojčenia znižuje riziko týchto ťažko liečiteľných nádorov, ktoré sa častejšie objavujú u mladších žien.
Druhá štúdia naznačuje, že dojčenie môže pôsobiť ako "reset" pre metabolizmus po tehotenstve - pomáha ženám, ktoré mali gestačný diabetes, aby sa z nich nestali celoživotné diabetičky.
Zdravotné výhody dojčenia
Zistenia z tejto nedávnej štúdie idú ruka v ruke so skorším výskumom, ktorý ukazuje, že ženy, ktoré dojčia, majú nižšie riziko cukrovky 2. typu, reumatoidnej artritídy, rakoviny prsníka a rakoviny vaječníkov. Navyše, dojčenie môže tiež pomôcť kardiovaskulárnemu zdraviu, vrátane zdravého krvného tlaku.
Dr. Eleanor Bimla Schwarz, profesorka medicíny na University of California, Davis povedala, že tento nový výskum je veľkým prínosom pre ženy. Dr. Schwarz citovala skorší výskum, ktorý ukázal, že bežné dojčenie v Spojených štátoch by mohlo ušetriť okolo 5,000 žien od diagnózy rakoviny prsníka každý rok a zabrániť takmer 14.000 infarktom.
Nedávna správa o účinkoch dojčenia na rakovinu prsníka analyzovala desiatky predchádzajúcich štúdií a takmer 40.000 prípadov rakoviny z celého sveta. Výsledky štúdie boli zverejnené v Annals of Oncology.
Čítajte: Počas dojčenia si dávajte pozor na to, čo konzumujete!
Dr. Marisa Weiss vedúca štúdie povedala, že tehotenstvo a dojčenie sú dôležité kroky vo vývoji pŕs, ktoré trvá desiatky rokov. Dodala, že dojčenie spúšťa zmeny v mliekovodných bunkách, ktoré robia prsia odolnejšie voči rakovine.
"Prsná žľaza je nezrelá a nemôže robiť svoju prácu, čo je produkcia mlieka, kým neprejde celým tehotenstvom. Dojčenie núti prsia, aby konečne vyrástli a našli si prácu. "
Niektorí vedci označujú dojčenie ako "štvrtý trimester tehotenstva", ktorý dopĺňa reprodukčný cyklus, obnovuje ženské telo k dlhodobému srdcovému a metabolickému zdraviu.
Dojčenie a diabetes
Ženám, ktoré trpia na cukrovku spojenú s tehotenstvom, a tie ktoré majú sedemnásobne vyššie riziko vzniku diabetu po tehotenstve, sa odporúča dojčiť, pretože dojčenie zlepšuje metabolizmus glukózy a citlivosť na inzulín. Dojčenie tiež spaľuje kalórie, zlepšuje metabolizmus lipidov, a mobilizuje zásoby tuku, ktorý sa nahromadil počas tehotenstva.
Podľa zistení tejto štúdie, matky, ktoré dojčili po dobu dlhšiu ako 10 mesiacov, znížili svoje riziko vzniku diabetu o takmer 60 percent v nasledujúcich dvoch rokoch. Z 205 žien, ktoré iba dočili a nepoužívali mliečnu výživu prvé dva mesiace života dieťaťa, sa u 17 žien vyvinul diabetes, v porovnaní s 27 ženami zo 153 matiek, ktoré nedojčili a podávali deťom výživu. Štúdia bola publikovaná v časopise Annals of Internal Medicine.
Čítajte: 10 dôvodov, prečo ju začať jesť
Vedúca autorka štúdie a vedúca vedecká pracovníčka v Kaiser Permanente v Severnej Kalifornii Dr. Erica P. Gunderson povedala, že počas dojčenia sú hladiny glukózy nižšie, a je tam menší dopyt pre ženy, ktoré dojčia.
"Tehotenstvo je metabolickou výzvou. Jedným z možných biologických vysvetlení je, že to dáva ženským pankreatickým beta-bunkám menšiu prestávku, čo umožňuje pre zotavenie z požiadaviek tehotenstva."

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.