• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
15°Bratislava

Maďarská ústava ohrozuje ľudské práva, tvrdí organizácia HRW

  • 12:31 16.05.2013
  • BUDAPEŠŤ
Maďarská ústava ohrozuje ľudské práva, tvrdí organizácia HRW

Ústavné zmeny zavedené vládou maďarského premiéra Viktora Orbána ohrozujú slobodu tlače a majú negatívny dopad na ľudské práva a právny štát. Vo svojej najnovšej správe to konštatuje ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW).

Maďarsko neustále ignoruje upozornenia zo strany európskych inštitúcií, čo by podľa HRW malo viesť ku konkrétnym sankčným krokom, ktoré by mohli zahŕňať aj zbavenie Maďarska hlasovacích práv.

Organizácia v správe konštatuje, že viaceré prijaté zmeny sú v rozpore s členstvom Maďarska v EÚ a Rade Európy. "Zmeny zavedené maďarskou vládou ničia právny štát a ochranu ľudských práv. Najznepokojivejšie však je, že vláda nepočúva odporúčania Európy a nerešpektuje vlastný ústavný súd," píše sa v správe.

Od svojho nástupu k moci v roku 2010 Orbánova vláda, ktorá v parlamente disponuje dvojtretinovou väčšinou, zmenila ústavu a upravila vyše 600 zákonov. Medzi prijatými zmenami, ktoré vyvolávajú znepokojenie, figuruje napríklad obmedzenie právomocí ústavného súdu ako aj opätovné zavedenie opatrení označených súdom za protiústavné.

Zmena zákona o dôchodkovom veku sudcov poslala do predčasnej penzie asi 300 sudov. Kritiku si vyslúžili aj právomoci Národného súdneho úradu prideľovať prípady jednotlivým súdom ako aj zákaz vysielania politickej reklamy v súkromných médiách. Ďalšie prijaté zmeny pripúšťajú kriminalizáciu bezdomovcov, diskriminujú nezosobášené a homosexuálne páry a obmedzujú slobodu vierovyznania.

Európska komisia Maďarsku pohrozila sankciami, keďže má pochybnosti o súlade sporných ustanovení s legislatívou Európskej únie a zásadami právneho štátu. Európsky súdny dvor v novembri minulého roku označil zákon o zmene dôchodkového veku sudcov za diskriminačný a Maďarsko požiadal o urýchlenú nápravu, ktorá však ešte nie je úplná.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

VČERA - 22:05Zahraničné

Vo svete, konkrétne v Európe, Severnej Amerike a Ázii, sa momentálne rýchlo šíri nový subvariant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny

VČERA - 22:03Zahraničné

Kyjev už dokončil prípravu svojho "víťazného plánu" na ukončenie vojny s Ruskom.

Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí

Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí

VČERA - 21:51Zahraničné

Palestínske militantné zoskupenie Hamas v stredu obvinilo Izrael z ďalšej vlny výbuchov komunikačných zariadení v Libanone, pri ktorej prišlo o život 14 ľudí a vyše 450 utrpelo zranenia.

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

VČERA - 19:57Zahraničné

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Ďalšie výbuchy v Libanone: Explodovali vysielačky aj solárne panely

Ďalšie výbuchy v Libanone: Explodovali vysielačky aj solárne panely

VČERA - 19:19Zahraničné

Pri druhej vlne výbuchov osobných komunikačných zariadení v Libanone prišli v stredu o život najmenej deviati ľudia a vyše 300 osôb utrpelo zranenia, informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra AP.