• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 22.11.2024Meniny má Cecília
Bratislava

Kvercetín: Prírodný liek, ktorý ničí rakovinové bunky

  • 18:04 09.12.2015
  • Bratislava
Kvercetín: Prírodný liek, ktorý ničí rakovinové bunky

Kvercetín je jedným z najsilnejších liekov, ktoré pochádzajú z rastlinných extraktov. Prezradíme vám, ako dokáže bojovať s ochoreniami a v ktorých potravinách ho môžete nájsť.

Kvercetín je flavonoid, ktorý sa nachádza v niekoľkých druhoch ovocia a zeleniny. Má schopnosť bojovať s ochoreniami a je to obzvlášť účinná zlúčenina pri prevencii rakoviny. Výskum ukázal, že ľudia s najvyšším príjmom kvercetínu mali výrazne nižšie riziko úmrtia na mnoho z hlavných typov rakoviny, vrátane rakoviny pľúc, rakoviny prsníka, hrubého čreva, žalúdka a ďalších typov rakoviny.

Najväčšia výhoda kvercetínu je, že funguje na bunkovej úrovni, zasahuje do postupov, ktoré pretvárajú zdravé bunky do malígnych nádorových buniek. Protizápalové a antioxidačné vlastnosti kvercetínu chránia drahocennú bunkovú DNA pred nebezpečnými mutáciami. Kvercetín zastaví rýchlo sa replikujúce rakovinové bunky, uväzní ich v ranej, neproduktívnej fáze bunkového reprodukčného cyklu.

Tým sa zastaví nielen rast nádoru, ale tiež vedie priamo k bunkovej smrti cez proces známy ako apoptóza, od ktorého sú zvyčajne zdravé bunky závislé, aby zabránili prílišnej reprodukcii. Okrem toho, kvercetín priaznivo ovplyvňuje chemické signálne dráhy, ktoré sú abnormálne v rakovinových bunkách.

Štúdia účinkov kvercetínu na bunky rakoviny prsníka vykonaná vedcami v Číne ukázala, že má skutočne protinádorové vlastnosti. Pravidelný a častý príjem potravín bohatých na kvercetín znížil riziko vzniku rakoviny pľúc s ešte silnejším efektom u ťažkých fajčiarov.

Populačné štúdie zistili, že ľudia s najvyššou úrovňou kvercetínu znížili riziko rakoviny pľúc o 51 percent a u fajčiarov až o 65 percent. Riziko rakoviny hrubého čreva sa u ľudí s najvyšším príjmom kvercetínu znížil o 32 percent a riziko karcinómu žalúdka o 43 percent.

Kvercetín sa vyskytuje v celom rade potravín, od červenej cibule a paradajok po zelený čaj a šupky hrozna. Medzi ďalšie významné zdroje kvercetínu patria: citrusové plody, petržlen, jablká, šalvia, čaj a červené víno.

Tiež nesmieme zabudnúť na olivový olej, rovnako ako na tmavé čerešne a tmavé bobuľové ovocie je tiež známe, že je výborným zdrojom flavonoidov, vrátane kvercetínu.

Zdroj: info.sk, TM, webmd.com, cellandbioscience.biomedcentral.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia

Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia

VČERA - 20:07Zdravie

Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.

Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup

Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup

7:08 20.11.2024Zdravie

Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.

Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky

Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky

19:45 18.11.2024Zdravie

Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.

Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári

Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári

19:34 18.11.2024Zdravie

Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.

Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!

Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!

11:09 18.11.2024Zdravie

Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.