Kvercetín: Prírodný liek, ktorý ničí rakovinové bunky

Kvercetín je jedným z najsilnejších liekov, ktoré pochádzajú z rastlinných extraktov. Prezradíme vám, ako dokáže bojovať s ochoreniami a v ktorých potravinách ho môžete nájsť.
Kvercetín je flavonoid, ktorý sa nachádza v niekoľkých druhoch ovocia a zeleniny. Má schopnosť bojovať s ochoreniami a je to obzvlášť účinná zlúčenina pri prevencii rakoviny. Výskum ukázal, že ľudia s najvyšším príjmom kvercetínu mali výrazne nižšie riziko úmrtia na mnoho z hlavných typov rakoviny, vrátane rakoviny pľúc, rakoviny prsníka, hrubého čreva, žalúdka a ďalších typov rakoviny.
Najväčšia výhoda kvercetínu je, že funguje na bunkovej úrovni, zasahuje do postupov, ktoré pretvárajú zdravé bunky do malígnych nádorových buniek. Protizápalové a antioxidačné vlastnosti kvercetínu chránia drahocennú bunkovú DNA pred nebezpečnými mutáciami. Kvercetín zastaví rýchlo sa replikujúce rakovinové bunky, uväzní ich v ranej, neproduktívnej fáze bunkového reprodukčného cyklu.
Tým sa zastaví nielen rast nádoru, ale tiež vedie priamo k bunkovej smrti cez proces známy ako apoptóza, od ktorého sú zvyčajne zdravé bunky závislé, aby zabránili prílišnej reprodukcii. Okrem toho, kvercetín priaznivo ovplyvňuje chemické signálne dráhy, ktoré sú abnormálne v rakovinových bunkách.
Štúdia účinkov kvercetínu na bunky rakoviny prsníka vykonaná vedcami v Číne ukázala, že má skutočne protinádorové vlastnosti. Pravidelný a častý príjem potravín bohatých na kvercetín znížil riziko vzniku rakoviny pľúc s ešte silnejším efektom u ťažkých fajčiarov.
Populačné štúdie zistili, že ľudia s najvyššou úrovňou kvercetínu znížili riziko rakoviny pľúc o 51 percent a u fajčiarov až o 65 percent. Riziko rakoviny hrubého čreva sa u ľudí s najvyšším príjmom kvercetínu znížil o 32 percent a riziko karcinómu žalúdka o 43 percent.
Kvercetín sa vyskytuje v celom rade potravín, od červenej cibule a paradajok po zelený čaj a šupky hrozna. Medzi ďalšie významné zdroje kvercetínu patria: citrusové plody, petržlen, jablká, šalvia, čaj a červené víno.
Tiež nesmieme zabudnúť na olivový olej, rovnako ako na tmavé čerešne a tmavé bobuľové ovocie je tiež známe, že je výborným zdrojom flavonoidov, vrátane kvercetínu.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?