Čokoláda bez výčitiek: Recepty
Zistite, ako môže čokoláda prospievať vášmu zdraviu. Zároveň vám prinášame recepty na čokoládové dezerty, z ktorých nemusíte mať výčitky.
Čokoláda nemusí byť iba sladký hriech. Vo svojej neupravenej podobe s vysokým podielom kakaa môže zdraviu veľmi prospievať. Bohužiaľ, čokoláda stráca veľa zo svojich výhod v kombinácii s rafinovaným cukrom a mliečnymi výrobkami, a v dôsledku toho sa z nej stáva nezdravý návyk. No v kombinácii so zdravšími prísadami môže mať čokoláda mnoho zdravotných výhod:
- Podporuje krvný obeh a zabraňuje vysokej zrážanlivosti krvi, ktorá môže viesť k infarktu alebo mŕtvici
- Znižuje krvný tlak
- Zlepšuje kognitívne funkcie
- Napomáha chudnutiu
- Zlepšuje náladu tým, že zvyšuje hladinu serotonínu a endorfínov
- Pomáha redukovať poškodenie buniek
Aby ste dostali čo najviac z týchto výhod a menej nežiadúcich zložiek, tu sú dva recepty na čokoládové dezerty, ktoré si môžete pripraviť.
Kokosové brownies
Tento recept potrebuje veľmi málo prísad a jeho prípravu zvládnete za menej ako 60 minút.
Zloženie
- 80ml kokosového oleja
- 60g kakaového prášku
- 6 vajec
- 100g kokosového cukru
- Pol lyžičky vanilkového extraktu (alebo prášku, podľa chuti)
- 60g kokosového múky (náhrady za kokosovú múku budú mať vplyv na konzistenciu)
- Voliteľné: pol šálky konopných semien, kakaových zŕn, kúskov tmavej čokolády, alebo bobulí goji
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 stupňov Celzia.
- V hrnci na miernom ohni rozmiešajte kokosový olej a kakaový prášok. Dajte preč z tepla a nechajte vychladnúť.
- V samostatnej miske zmiešajte vajcia, sladidlo a vanilku. Pridajte to do kakaovej zmesi.
- Vmiešajte múku, kým nebude cesto hladké. Pridajte voliteľné prísady, ako sú semienka či goji.
- Pečte vo vymastenom plechu po dobu 30-35 minút.
- Nechajte vychladnúť a môžete pridať polevu.
Zdravý čokoládový puding
Toto je zdravšia alternatíva s antioxidantmi a minerálmi, ktorá uspokojí aj najnáročnejšie chuťové bunky.
Zloženie
- Dve zrelé avokáda
- 2 lyžice kokosového oleja
- 60g kakaového prášku
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 250ml mandľového mlieka
- Stévia podľa chuti alebo 100g medu
Postup
- Dajte ingrediencie do mixéra v poradí: kokosový olej, datle, med, vanilka, polovica porcie mlieka, avokádo a kakaový prášok. Ak používate stéviu, pridajte ju nakoniec.
- Rozmixujte do hladka. Pridajte viac mlieka do požadovanej konzistencie. Ak budete puding jesť hneď, urobte ho hustý. Ak ho chcete nechať v chladničke, urobte ho viac riedky, pretože zhustne.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.
Rakovina konečníka: 3 príznaky, ktoré 6-násobne zvyšujú riziko
Rakovina konečníka a hrubého čreva sa čoraz častejšie vyskytuje u mladých ľudí. Aké príznaky netreba prehliadať?
Pozor na tieto jedlá, najviac totiž oslabujú kosti!
Na to, aby ste spozorovali negatívne účinky, ich stačí jesť raz týždenne.