• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
16°Bratislava

Ľubovniansky hrad otvára brány aj nevidiacim

  • 7:00 18.05.2013
  • POPRAD
Ľubovniansky hrad otvára brány aj nevidiacim

Po sprístupnení Ľubovnianskeho skanzenu nevidiacim a slabozrakým v roku 2011 sa Ľubovnianske múzeum rozhodlo takéto služby poskytnúť aj na hrade Ľubovňa.

„V rámci projektu sme pripravili popisné a sprievodné texty v Braillovom písme, vodiacu líniu a bronzovú maketu hradu Ľubovňa,“ priblížil projekt riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík.

Ľubovniansky hrad pre nevidiacich a slabozrakých slávnostne sprístupnia vo štvrtok.
Súčasťou otvorenia bude výstava

Na otvorenie si pracovníci múzea pozvali deti zo Spojenej školy internátnej pre nevidiacich a slabozrakých v Levoči. „Hrad a skanzen v Starej Ľubovni sú ojedinelými kultúrnymi zariadeniami v Slovenskej republike, ktoré takého formy prezentácie kultúrneho dedičstva ponúkajú,“ dodal Mikulík.

Sprístupnenie Ľubovnianskeho hradu pre nevidiacich a slabozrakých sa podarilo vďaka finančnej podpore ministerstva kultúry, Vojenských lesov a majetkov, Občianskeho združenia Priatelia hradu Ľubovňa a Únii nevidiacich a slabozrakých.

Sprístupnenie hradu pre nevidiacich sa uskutoční v rámci Medzinárodného dňa múzeí a galérií. V rámci osláv pripravilo Ľubovnianske múzeum na hrade novú výstavu Tesársky um a symbol života, ktorú otvoria v piatok 17. mája v barokovom podhradí, v jednej zo zrekonštruovaných pivníc pod hradom Ľubovňa.
Múzeum sa pýši bohatou zbierkou

Ľubovnianske múzeum uchováva výnimočnú zbierku 44 kusov stropných trámov z ľudových domov na hornom Spiši z obdobia 18. až 20. storočia.

„Cieľom postupného nadobúdania tejto zbierky bolo uchovanie ich výtvarnej hodnoty v podobe štylizovaných ornamentov a znakov, nápisov, vročení, štylizovaných ružíc a vegetatívnych prvkov, ktoré odpradávna plnili v živote človeka ochrannú a plodonosnú funkciu,“ uviedol Mikulík.

Výstava Tesársky um a symbol života prezentuje prácu tesárskych majstrov z okolia Starej Ľubovne. Výstava bude pre turistov prístupná počas celej letnej turistickej sezóny 2013.

V rámci Noci múzeí a galérií v sobotu 18. mája Ľubovnianske múzeum sprístupní svoje expozície na hrade a v skanzene s 50 % zľavou zo vstupného počas platných otváracích hodín aj v nočných hodinách. Návštevníci budú môcť spoznať 13. komnatu Ľubovnianskeho múzea a zoznámia sa s jej tajomstvami.

„Počas prehliadky Ľubovnianskeho hradu a skanzenu poodhalíme tajomstvá, ktoré sa počas klasickej prehliadky nedozvedia,“ povedal Mikulík. Program Noci múzeí a galérií sa začne v skanzene so vstupmi o 20:00, 20:15, 20:30 a 20:45. Následne bude Noc múzeí a galérií pokračovať na hrade Ľubovňa so vstupmi v 15-minútových intervaloch od 21:00 do 22:00.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia zasahuje pri vážnej nehode, cesta je neprejazdná

Polícia zasahuje pri vážnej nehode, cesta je neprejazdná

DNES - 7:08Domáce

Na ceste sa zrazili tri kamióny s dodávkou, polícia zastavila premávku.

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

VČERA - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

VČERA - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

VČERA - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

VČERA - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.