9 dôvodov, prečo variť na liatinových panviciach

Prezradíme vám deväť dôvodov, prečo by ste mali začať variť na liatinových panviciach.
Cena
Liatina je stále jeden z najlacnejších materiálov. Panvica rovnakej veľkosti z nerezovej ocele vás môže stáť aj 4-krát viac ako liatinová.
Dlhotrvácnosť
Liatina vydrží naozaj dlho, často sa odovzdáva z generácie na generáciu. Staré a opotrebované panvice si vyžadujú len trocha starostlivosti a predstavujú ekologickejšiu voľbu ako kúpa nových panvíc.
Vyhnete sa toxickým výparom
Výmena teflónových panvíc za liatinové vám umožní vyhnúť sa toxickým výparom, ktoré sprevádzajú tento druh riadu. Liatina tiež môže nahradiť hliníkový riad, ktorý môže tiež predstavovať nebezpečenstvo pre zdravie.
Rovnomerná teplota
Liatinové panvice a hrnce sú robustné a ich hmotnosť je to, čo im umožňuje držať teplo dlhšie než väčšina iných materiálov. Funguje dobre na vysokých teplotách napríklad pri steakoch, ale aj na nízkej teplote pri varení gulášu. Ak nemáte najspoľahlivejší sporák, liatinové panvice a hrnce môžu pomôcť zabrániť nechcenému spáleniu večere.
Nepriľnavá
Správne ošetrovaná liatinová panvica môže po zahriatí prekvapivo súperiť s nepriľnavými.
Môžete použiť menej oleja
Nepriľnavý povrch znamená, že môžete použiť menej oleja vo svojich receptoch a znížiť tak príjem tuku.
Zdravie
Štúdia publikovaná v časopise Journal of the American Dietetic Association potvrdila, že tento druh riadov vylučuje malé množstvo železa do vášho jedla. Môže tak dodávať potrebné živiny, ktoré zvyšujú energiu a prispievajú k posilneniu imunitného systému. A to všetko bez chemikálií.
Ľahké čistenie
Jedným z najpopulárnejších výhod liatinových panvíc je, že sa ľahko sa čistia. Nevyžadujú toľko saponátu a jedlo sa z panvice ľahko odlepuje.
Funguje aj v provizórnych podmienkach
Liatinu môžete použiť na akomkoľvek zdroji tepla, takže môžete uvariť vaše jedlo aj nad ohňom.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?