9 dôvodov, prečo variť na liatinových panviciach
Prezradíme vám deväť dôvodov, prečo by ste mali začať variť na liatinových panviciach.
Cena
Liatina je stále jeden z najlacnejších materiálov. Panvica rovnakej veľkosti z nerezovej ocele vás môže stáť aj 4-krát viac ako liatinová.
Dlhotrvácnosť
Liatina vydrží naozaj dlho, často sa odovzdáva z generácie na generáciu. Staré a opotrebované panvice si vyžadujú len trocha starostlivosti a predstavujú ekologickejšiu voľbu ako kúpa nových panvíc.
Vyhnete sa toxickým výparom
Výmena teflónových panvíc za liatinové vám umožní vyhnúť sa toxickým výparom, ktoré sprevádzajú tento druh riadu. Liatina tiež môže nahradiť hliníkový riad, ktorý môže tiež predstavovať nebezpečenstvo pre zdravie.
Rovnomerná teplota
Liatinové panvice a hrnce sú robustné a ich hmotnosť je to, čo im umožňuje držať teplo dlhšie než väčšina iných materiálov. Funguje dobre na vysokých teplotách napríklad pri steakoch, ale aj na nízkej teplote pri varení gulášu. Ak nemáte najspoľahlivejší sporák, liatinové panvice a hrnce môžu pomôcť zabrániť nechcenému spáleniu večere.
Nepriľnavá
Správne ošetrovaná liatinová panvica môže po zahriatí prekvapivo súperiť s nepriľnavými.
Môžete použiť menej oleja
Nepriľnavý povrch znamená, že môžete použiť menej oleja vo svojich receptoch a znížiť tak príjem tuku.
Zdravie
Štúdia publikovaná v časopise Journal of the American Dietetic Association potvrdila, že tento druh riadov vylučuje malé množstvo železa do vášho jedla. Môže tak dodávať potrebné živiny, ktoré zvyšujú energiu a prispievajú k posilneniu imunitného systému. A to všetko bez chemikálií.
Ľahké čistenie
Jedným z najpopulárnejších výhod liatinových panvíc je, že sa ľahko sa čistia. Nevyžadujú toľko saponátu a jedlo sa z panvice ľahko odlepuje.
Funguje aj v provizórnych podmienkach
Liatinu môžete použiť na akomkoľvek zdroji tepla, takže môžete uvariť vaše jedlo aj nad ohňom.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.