• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
19°Bratislava

Slovenskí vojaci trénovali streľby pre potreby NATO

  • 16:31 18.05.2013
  • BRATISLAVA
Slovenskí vojaci trénovali streľby pre potreby NATO

Slovensko intenzívne pripravuje pre potreby NATO 22. mechanizovanú práporovú skupinu z Michaloviec.

Aktuálne trénovali na Lešti streľbu z ručných a lafetových zbraní, ale aj mínometov.

„Vojaci za štyri dni absolvovali viac ako 30 cvičení v streľbe prebiehajúcich súčasne na takmer všetkých strelniciach vo dne aj v noci,“ uviedol hovorca ozbrojených síl Milan Vanga.

Okrem jednotiek 22. mechanizovaného práporu cvičí aj časť ženijnej roty z Michaloviec a ďalšie podporné a zabezpečovacie prvky z podriadenosti veliteľstva prešovskej 2. mechanizovanej brigády.
Zásahy s chirurgickou presnosťou

Výcvik tento týždeň vyvrcholil streľbami z mínometov a protitankových riadených striel. „Napriek tomu, že niektorí príslušníci obslúh mínometov sú nováčikovia, zasahovali ciele s priam chirurgickou presnosťou. Za excelentným výsledok strelieb, keď všetky obsluhy dosiahli hodnotenie ´výborne´, vidím hlavne svedomitý a dlhodobý výcvik v posádke vedený veliacim poddôstojníkom mínometnej čaty rotmajstrom Martinom Bodnárikom,“ pochválil svojich vojakov riadiaci streľby kapitán Martin Socha.

Strelci - operátori bojových vozidiel pechoty (BVP-1) využili na výcvik vraky bojovej techniky, ktoré v cieľovej ploche predstavovali vozidlá nepriateľa. Z veží BVP-1 odpaľovali protitankové rakety „MALJUTKA“ zo sovietskej éry, ktorých obsluha si vyžadujú vysokú zručnosť.

„Strelec-operátor po spozorovaní cieľa odpaľuje raketu prakticky naslepo, lebo kvôli horúcim plynom štartovacieho motora má zakrytý zameriavač. Prvú šancu spozorovať a ovládať strelu má prakticky až po 500 metroch letu a na jej zachytenie má len okamih. Navedenie na cieľ rovnako vyžaduje cvik a cit v prstoch, preto som veľmi rád, že sme mali k dispozícii takmer 90 rakiet a strelci - operátori získali prepotrebnú prax,“ skonštatoval riadiaci streľby Jozef Durkot.
Dôležitá je taktika

V nasledujúcom týždni budú jednotky 22. mechanizovanej práporovej skupiny cvičiť najmä taktiku, ale zúčastnia sa napríklad aj certifikácie práporu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany a v závere týždňa absolvujú kontrolu zladenosti.

Na májovom vyvedení väčšina jednotiek skončí výcvik po úroveň roty, na Lešť sa ešte vrátia v mesiacoch september a október a zavŕšia svoj výcvik práporovým taktickým cvičením.

Pripraviť mechanizovanú práporovú skupinu sme sa zaviazali voči NATO v Cieľoch síl. V roku 2014 ju bude tvoriť jednotka postavená na báze 22. mechanizovaného práporu doplneného o rotu zásob a prepráv, ženijnú čatu, palebnú batériu, raketometnú čatu a taktický PSYOPS tím (tím pre psychologické operácie) z podriadenosti Pozemných síl, ďalej protilietadlovú čatu, národný podporný prvok a čatu vojenskej polície z ostatných zložiek armády a rezortu obrany. Práporovú skupinu majú certifikovať na plnenie úloh začiatkom októbra vo Výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť, v pohotovosti na nasadenie bude od 1. januára do 31. decembra 2014.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
FOTO: Rezort vnútra začal vydávať nové cestovné pasy, obsahujú viac národných symbolov

FOTO: Rezort vnútra začal vydávať nové cestovné pasy, obsahujú viac národných symbolov

DNES - 11:10Domáce

Ministerstvo vnútra SR začalo vydávať cestovné pasy s novými dizajnovými a bezpečnostnými prvkami. Dostanú ich občania, ktorí o doklad požiadali najskôr v utorok.

Košický súd odsúdil mladíka za požiar v nemocnici

Košický súd odsúdil mladíka za požiar v nemocnici

DNES - 10:57Domáce

16-ročný mladík svoju vinu priznal.

Doprava pri Banskej Bystrici kolabuje, vodiči sa za Sliačom zdržia hodinu

Doprava pri Banskej Bystrici kolabuje, vodiči sa za Sliačom zdržia hodinu

DNES - 9:32Domáce

Vodiči sa za Sliačom smerom do Banskej Bystrice zdržia viac ako hodinu.

Vodič pod vplyvom alkoholu spôsobil nehodu, auto skončilo na streche

Vodič pod vplyvom alkoholu spôsobil nehodu, auto skončilo na streche

DNES - 9:30Domáce

Vodičovi namerali v dychu vyše dve promile alkoholu.

Polícia zasahuje pri vážnej nehode, cesta je neprejazdná

Polícia zasahuje pri vážnej nehode, cesta je neprejazdná

DNES - 7:08Domáce

Na ceste sa zrazili tri kamióny s dodávkou, polícia zastavila premávku.