• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 4.12.2024Meniny má Barbora, Barbara
Bratislava

Ochrana črevnej flóry by mohla pomôcť zabrániť cukrovke 1. typu

  • 19:29 08.01.2016
  • Bratislava
Ochrana črevnej flóry by mohla pomôcť zabrániť cukrovke 1. typu

Vedci veria, že tento nový výskum by mohol pomôcť v diagnostike a liečbe cukrovky 1. typu.

Črevná mikrobiálna komunita nás chráni pred patogénmi, pretože neustále komunikuje s naším imunitným systémom. Zmeny v zložitosti črevného mikrobiómu boli spojené s radom ochorení, vrátane zápalového ochorenia čriev, autoimunitných porúch, cukrovky a obezity.

Jedna z najnovších štúdií črevného mikrobiómu publikovaná v časopise Cell, Host & Microbe identifikuje spojenie medzi zmenami v črevných baktériách a nástupom diabetu 1. typu. Výskumníci z Broad Institute of MIT and Harvard, Massachusetts General Hospital (MGH) a študijnej skupiny DIABIMMUNE sledovali dojčatá, ktoré mali genetické predispozície k cukrovke 1. typu.

Zistili, že tie, u ktorých sa vyvinula choroba, zaznamenali pokles počtu druhov mikróbov, ktoré podporujú zdravie v črevách. Vedci veria, že nový výskum môže pomôcť pripraviť cestu pre diagnostické a liečebné možnosti na mikrobiálnej báze pre tých, ktorí trpia cukrovkou 1. typu.

Toto nové spojenie nastalo, keď tím výskumníkov pod vedením Ramnika Xaviera vedúceho pracovníka gastroenterológie v Massachusetts General Hospital sledoval 33 dojčiat (z oveľa väčšieho zástupu fínskych a estónskych detí), ktoré boli geneticky náchylné k diabetu 1. typu. Od narodenia do veku troch rokov vedci odoberali vzorky stolice a analyzovali zloženie ich črevného mikrobiómu.

"V hŕstke tých, u ktorých sa vyvinula cukrovka počas tohto obdobia, tím pozoroval 25% pokles v komunitnej rozmanitosti (inými slovami v počte odlišných druhov baktérií prítomných v mikrobióme) jeden rok pred nástupom ochorenia," hlási Broad Institute of MIT and Harvard. "Bez ohľadu na to, ktoré druhy sa vyskytujú, kódujú rovnaké hlavné metabolické dráhy, čo znamená, že robia rovnakú prácu".

Výskumníci tiež zaznamenali pokles v baktériách, ktoré regulujú zdravie čreva, ako aj nárast potenciálne škodlivých baktérií, ktoré podporujú zápal. Tým potvrdili predchádzajúce údaje, ktoré spájajú zápal čreva s cukrovkou 1. typu.

"Táto štúdia je jedinečná, pretože sme vzali zástup detí s vysokým rizikom vzniku cukrovky 1. typu, a potom sledovali aké zmeny v mikrobióme vychyľujú rovnováhu smerom k progresii ochorenia," povedal Xavier.

Zdroj: info.sk, TM, cell.com, broadinstitute.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Európou sa šíri nebezpečný vírus, liek neexistuje

Európou sa šíri nebezpečný vírus, liek neexistuje

21:06 30.11.2024Veda

WHO vyzýva na očkovanie, vírus potvrdili už v troch európskych krajinách.

Vysádzanie stromov v Arktíde môže škodiť: Vedci dospeli k šokujúcim zisteniam o globálnom otepľovaní

Vysádzanie stromov v Arktíde môže škodiť: Vedci dospeli k šokujúcim zisteniam o globálnom otepľovaní

20:03 17.11.2024Veda

Vedci prekvapili novými zisteniami o účinku vysádzania stromov v Arktíde.

Vedci prekvapili: Toto sa deje ženám, keď každý deň jedia vajcia

Vedci prekvapili: Toto sa deje ženám, keď každý deň jedia vajcia

7:01 17.11.2024Veda

Odborníci dospeli k zaujímavým výsledkom.

Táto zložka vo víne môže pomáhať pri prevencii rakoviny hrubého čreva

Táto zložka vo víne môže pomáhať pri prevencii rakoviny hrubého čreva

20:01 16.11.2024Veda

Látka nájdená vo víne by mohla pomôcť predchádzať fatálnym ochoreniam.

Toto je maximálny vek, ktorého sa môžete dožiť

Toto je maximálny vek, ktorého sa môžete dožiť

7:24 04.11.2024Veda

Na základe výskumu sa zistilo, akého maximálneho veku sa človek môže skutočne dožiť.