Rok 2016 je Medzinárodným rokom strukovín
Upriamiť pozornosť verejnosti na výživové prednosti strukovín a na ich výhody v rámci trvalo udržateľného rozvoja pri pestovaní ďalších poľnohospodárskych plodín je jedným z hlavných cieľov Medzinárodného roku strukovín.
Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) vyhlásilo rok 2016 za Medzinárodný rok strukovín v rezolúcii A/RES/68/231. Slogan tohto roku znie: "Výživné zrná pre trvalo udržateľnú budúcnosť".
OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) má uľahčiť zavedenie do života Medzinárodného roku strukovín (the International Year of Pulses, IYP) v jednotlivých krajinách sveta ako aj spoluprácu s vládami, kompetentnými orgánmi, mimovládnymi organizáciami a ďalšími stranami aktívnymi v oblasti rastlinnej výroby a pôdohospodárstva.
Ako ďalej informovala FAO na svojej webovej stránke, pripomínanie si Medzinárodného roku strukovín poskytne "výbornú príležitosť na priblíženie celého produkčného reťazca tak, aby sa v čo najlepšej miere zužitkovali proteíny obsiahnuté v strukovinách, zvýšila sa produkcia strukovín na celom svete a čo najlepšie sa využilo striedanie kultúr na pestovateľskej pôde". Zároveň má rok 2016 pomôcť pri riešení problémov vyvstávajúcich z predaja strukovín.
Strukoviny sú ročné rastliny produkujúce semená rôzneho tvaru, veľkosti a farby, ktoré sa využívajú ako potravina pre ľudí prípadne ako krmivo v živočíšnej výrobe. Sú dôležitým zdrojom bielkovín, obsahujú vitamíny najmä skupiny B, makro a mikroelementy aj vlákninu. Z mikroelementov ide najmä o draslík, fosfor, vápnik a horčík, železo, zinok, mangán a meď. K výživovo dôležitým patria aj minerálne látky. Medzi hlavné druhy strukovín patria bôb, hrášok, suchý hrach, fazuľa, šošovica, cícer, sója a ďalšie.
Odborníci na výživu označujú strukoviny za lacnú a výživnú náhradu mäsa. Za "kráľovnú" zo strukovín sa považuje sója. Podľa názoru špecialistov ide o biologicky najhodnotnejšiu strukovinu, zvyčajne sa nazýva aj "rastlinné mäso".
Všetky uvedené a ďalšie vlastnosti strukovín zobrali do úvahy účastníci 68. VZ OSN, keď 10. novembra 2015 v Ríme vyhlásili rok 2016 za Medzinárodný rok strukovín. "Strukoviny predstavujú životne dôležité rastlinné kultúry z pohľadu potravinovej bezpečnosti širokých vrstiev obyvateľstva, osobitne v Latinskej Amerike, Afrike a Ázii, kde tvoria súčasť tradičného stravovania a neraz ich pestujú malí roľníci," vyhlásil generálny riaditeľ FAO José Graziano da Silva, keď v Ríme vyhlásil Medzinárodný rok strukovín.
"Strukoviny môžu výrazne prispieť k potravinovej bezpečnosti a zdraviu ľudí, najmä v boji proti hladu, podvýžive a environmentálnym výzvam," zdôraznil generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v liste, ktorý v jeho mene prečítali v novembri v Ríme.
Odborníci popri prednostiach strukovín pre ľudské zdravie poukazujú aj na prínosy pre zdravie zvierat a stav pôdy. Akcentujú skutočnosť, že dochádza k udržiavaniu biologickej rozmanitosti (biodiverzity).
Rastlinné zvyšky strukovín sa používajú ako krmivo na zvýšenie koncentrácie dusíka v krmive zvierat, čo zlepšuje ich rast a zdravie. Tým, že rastliny strukovín majú schopnosť viazať dusík, zlepšujú úrodnosť pôdy, v dôsledku čoho je možné znížiť používanie umelých (chemických) hnojív. V konečnom dôsledku sa to nepriamo prejavuje aj na znižovaní emisií plynov vyvolávajúcich skleníkový efekt. Pestovanie strukovín zlepšuje aj stav mikroflóry a mikroorganizmov.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.