• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
15°Bratislava

Raketami dodávanými Sýrii podporuje Rusko vojnu, tvrdí USA

  • 20:58 18.05.2013
  • WASHINGTON
Raketami dodávanými Sýrii podporuje Rusko vojnu, tvrdí USA

Dodanie ruských protilodných rakiet Sýrii "posmelí" režim a podporí občiansku vojnu v krajine. V piatok to uviedol náčelník generálneho štábu americkej armády Martin Dempsey.

Vyjadrenia generála sú prvým oficiálnym potvrdením zo strany vlády Spojených štátov, že Moskva poslala Damasku takéto strely. "Je to prinajmenšom nešťastné rozhodnutie, ktoré posmelí režim a predĺži utrpenie," skonštatoval Dempsey na tlačovej konferencii.

Ako prvý o dodávkach zbraní informoval vo štvrtok americký denník New York Times citujúci nemenovaných bezpečnostných predstaviteľov USA. Podľa správy si Sýria pobrežný obranný systém objednala od Moskvy ešte v roku 2007, pričom prvé jeho súčasti dostala začiatkom roku 2011.

Podľa bezpečnostných expertov to signalizuje pokračujúcu silnú podporu sýrskej vlády zo strany Ruska. Rovnako vo štvrtok článok z dielne ďalšieho amerického denníka The Wall Street Journal uvádza, že Rusi poslali na svoju základňu v Sýrii najmenej desať bojových lodí. Týmto krokom chce Kremeľ údajne "odstrašiť" Západ a Izrael od prípadnej vojenskej intervencie voči Damasku.

Rusko chce predať Sýrii aj sofistikovaný systém protivzdušnej obrany. Sýrsky prezident Baššár al-Asad sa už niekoľko rokov usiluje získať ruský obranný raketový systém S-300, ktorý je použiteľný proti nepriateľským lietadlám ako aj proti balistickým raketám. Západné krajiny stále tlačia na Rusov, aby takýto systém Sýrii nedodali. Rusko je dlhoročným spojencom Sýrie a od začiatku konfliktu blokuje medzinárodné snahy izolovať režim prezidenta al-Asada pre jeho tvrdé potláčanie opozície. Občianska vojna v Sýrii, ktorá sa začala v marci 2011 pokojnými protivládnymi demonštráciami, si už vyžiadala podľa údajov OSN viac ako 80 000 obetí.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

VČERA - 22:05Zahraničné

Vo svete, konkrétne v Európe, Severnej Amerike a Ázii, sa momentálne rýchlo šíri nový subvariant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny

VČERA - 22:03Zahraničné

Kyjev už dokončil prípravu svojho "víťazného plánu" na ukončenie vojny s Ruskom.

Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí

Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí

VČERA - 21:51Zahraničné

Palestínske militantné zoskupenie Hamas v stredu obvinilo Izrael z ďalšej vlny výbuchov komunikačných zariadení v Libanone, pri ktorej prišlo o život 14 ľudí a vyše 450 utrpelo zranenia.

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

VČERA - 19:57Zahraničné

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Ďalšie výbuchy v Libanone: Explodovali vysielačky aj solárne panely

Ďalšie výbuchy v Libanone: Explodovali vysielačky aj solárne panely

VČERA - 19:19Zahraničné

Pri druhej vlne výbuchov osobných komunikačných zariadení v Libanone prišli v stredu o život najmenej deviati ľudia a vyše 300 osôb utrpelo zranenia, informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra AP.