• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.1.2025Meniny má Malvína
Bratislava

Menej soli v strave pomôže znížiť krvný tlak

  • 8:48 17.01.2016
  • Bratislava
Menej soli v strave pomôže znížiť krvný tlak

Medzi závažný rizikový faktor srdcovocievnych ochorení, najmä srdcového infarktu, cievnych mozgových príhod a srdcového zlyhávania patrí vysoký krvný tlak. Jeho hodnoty možno ovplyvniť aj znížením príjmu soli.

Výskumy dlhodobo ukazujú, že Slováci solia viac, ako je zdravé. "Ľudia soľ potrebujú, ale denne najviac päť gramov, len pri väčších fyzických výkonoch spojených s potením jej potrebujeme viac," hovorí prednosta III. Internej kliniky LFUK a UNB na bratislavských Kramároch Viliam Mojto.

Slovák denne spotrebuje deväť až 11 gramov soli. Problémy sú už so stravou detí, a to aj predškolského veku, upozornila vlani správa ministerstva zdravotníctva. Odborníci vo Veľkej Británii realizovali prieskum a zistili, že najviac soli v potrave obsahuje chlieb a pečivo. "Keby tam klesol príjem soli len o jeden gram, každoročne to zachráni až 7000 životov prostredníctvom zníženia krvného tlaku a jeho následných komplikácií," skonštatoval Mojto.

Pre veľa soli v strave Slovákov sa vlani menila vyhláška ministerstva zdravotníctva. Kuchári, pekári či výrobcovia potravín musia od decembra 2015 menej soliť. Menej slané jedlo tak dostane zákazník v reštaurácii, menej soli je v pečive i v chladených a mrazených výrobkoch z mäsa a zeleniny. Maximálny limit obsahu soli v potravinách bol doteraz pre všetky potraviny v pomere 20 gramov k jednému kilogramu. Od decembra to je rôzne.

Chlieb či pečivo majú limit 18 gramov soli na kilogram, podobne aj chladené a mrazené výrobky. Hotové jedlá v reštauráciách majú limit 13 gramov na kilogram. Výnimku majú napríklad pečivá posypané soľou. Jej nevyhnutné množstvo môžu použiť výrobcovia a kuchári pri výrobkoch v soli či slanom náleve.

So soľou treba byť opatrní aj pri domácom použití. Odporúčaná denná dávka päť gramov predstavuje asi jednu čajovú lyžičku soli. Používať možno niekoľko druhov. Za najzdravšiu sa považuje morská, pretože vzniká odparovaním morskej vody a obsahuje množstvo minerálnych látok. Používa sa tiež varená, kamenná či jódovaná, s prímesou jódových zlúčenín. Najčistejšou a zároveň najdrahšou je himalájska soľ. Pochádza zo soľných baní na severe Pakistanu, kde sa ložiská formovali milióny rokov.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SHMÚ varuje pred snežením, vetrom i snehovými závejmi

SHMÚ varuje pred snežením, vetrom i snehovými závejmi

DNES - 19:57Domáce

Vo viacerých krajoch platia výstrahy pred snehovými jazykmi a závejmi.

Husté sneženie komplikuje dopravu, na týchto cestách je kašovitý sneh

Husté sneženie komplikuje dopravu, na týchto cestách je kašovitý sneh

DNES - 15:59Domáce

Horský priechod Donovaly uzatvorili pre nákladnú dopravu nad desať metrov.

Pellegrini kritizoval vládu, toto odkázal Ficovi

Pellegrini kritizoval vládu, toto odkázal Ficovi

DNES - 14:16Domáce

Prezident odporúča vláde, aby sa vrátila k tomu základnému.

Výbuch kotla si vyžiadal zranenie 84-ročnej ženy

Výbuch kotla si vyžiadal zranenie 84-ročnej ženy

DNES - 14:13Domáce

Seniorku previezli do nemocnice.

Košičan obvinený z ozbrojovania a účasti na terorizme smeruje do väzby

Košičan obvinený z ozbrojovania a účasti na terorizme smeruje do väzby

DNES - 13:43Domáce

V sobotu o tom informovala hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Katarína Kudjáková.